Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Özel Elektrik Makineleri | EEM447 | 7. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Düz anlatım, soru-cevap |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Mustafa DURSUN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Temel yasaları kullanarak üretilen çeşitli elektrik makinalarının öğretilmesi, uygulama alanlarının ve uygulamaya özgü motor seçim kriterlerinin irdelenmesi dersin amacıdır. |
Dersin İçeriği | Temel kavramlar ve tanımlar, kalıcı mıknatıslar ve uygulamaları, doyum ve histerezis, katı rotorlar, Kalıcı mıknatıslı DC Motorlar, Step Motorlar, Sabit Mıknatıslı Senkron Motorlar, Fırçasız DC Motorlar, Bir Fazlı İndüksiyon Motorlar, Relüktans motorlar, Universal Motorlar, Servo Motorlar, |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- özel elektrik makinalarının türlerini öğrenir - özel elektrik makinalarını çalışmalarını öğrenir - özel elektrik makinalarının yapılarını öğrenir - özel elektrik makinalarının uygulama alanlarını öğrenir |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Temel bilgiler | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
2. Hafta | Sürekli Mıknatıslar ve Sürekli Mıknatıslı DA Motorları | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Fırçasız DA Motorları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım |
4. Hafta | Bir Fazlı İndüksiyon Motorları | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
5. Hafta | Bir Fazlı İndüksiyon Motorları | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
6. Hafta | Üniversal Motorlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Repülsiyon Motorlar | Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım |
8. Hafta | Gölge Kutuplu Motorlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
9. Hafta | Anahtarlamalı Relüktans Motor | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
10. Hafta | Relüktans Farklılığı İle Çalışan Motorlar | Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
11. Hafta | Relüktans Farklılığı İle Çalışan Motorlar | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | Step Motorlar | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Sürekli Mıknatıslar ve Sürekli Mıknatıslı Motorlar | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Servo Motorlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
1-Ders Notları, Dr. Öğr. Üyesi Hakan KAHVECİ, KTÜ (Basılmamış) 2-Özel Elektrik Makinaları, Prof. Dr. Güngör BAL, Seçkin Yayıncılık, 4. Baskı, 2011. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 40,60 |
PY2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 40,60 |
PY3 | 2 | 1 | 1 | 2 | 2 | 40,60 |
PY4 | 3 | 2 | 2 | 3 | 4 | 40,60 |
PY5 | 2 | 1 | 2 | 3 | 4 | 40,60 |
PY6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
PY7 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40,60 |
PY8 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
PY9 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
PY10 | 2 | 2 | 3 | 1 | 4 | 40,60 |
PY11 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |