Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Özel Elektrik Makineleri EEM447 7. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Düz anlatım, soru-cevap
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Mustafa DURSUN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Temel yasaları kullanarak üretilen çeşitli elektrik makinalarının öğretilmesi, uygulama alanlarının ve uygulamaya özgü motor seçim kriterlerinin irdelenmesi dersin amacıdır.
Dersin İçeriği Temel kavramlar ve tanımlar, kalıcı mıknatıslar ve uygulamaları, doyum ve histerezis, katı rotorlar, Kalıcı mıknatıslı DC Motorlar, Step Motorlar, Sabit Mıknatıslı Senkron Motorlar, Fırçasız DC Motorlar, Bir Fazlı İndüksiyon Motorlar, Relüktans motorlar, Universal Motorlar, Servo Motorlar,
Ders Öğrenme Kazanımları - özel elektrik makinalarının türlerini öğrenir
- özel elektrik makinalarını çalışmalarını öğrenir
- özel elektrik makinalarının yapılarını öğrenir
- özel elektrik makinalarının uygulama alanlarını öğrenir
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Temel bilgiler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
2. Hafta Sürekli Mıknatıslar ve Sürekli Mıknatıslı DA Motorları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Fırçasız DA Motorları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım
4. Hafta Bir Fazlı İndüksiyon Motorları Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
5. Hafta Bir Fazlı İndüksiyon Motorları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
6. Hafta Üniversal Motorlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Repülsiyon Motorlar Ders Saati Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
8. Hafta Gölge Kutuplu Motorlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
9. Hafta Anahtarlamalı Relüktans Motor Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
10. Hafta Relüktans Farklılığı İle Çalışan Motorlar Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
11. Hafta Relüktans Farklılığı İle Çalışan Motorlar Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Step Motorlar Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Sürekli Mıknatıslar ve Sürekli Mıknatıslı Motorlar Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Servo Motorlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
1-Ders Notları, Dr. Öğr. Üyesi Hakan KAHVECİ, KTÜ (Basılmamış) 2-Özel Elektrik Makinaları, Prof. Dr. Güngör BAL, Seçkin Yayıncılık, 4. Baskı, 2011.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 1 1 1 1 1 40,60
PY2 1 1 1 1 1 40,60
PY3 2 1 1 2 2 40,60
PY4 3 2 2 3 4 40,60
PY5 2 1 2 3 4 40,60
PY6 4 4 4 4 4 40,60
PY7 3 3 3 3 3 40,60
PY8 4 4 4 4 4 40,60
PY9 4 4 4 4 4 40,60
PY10 2 2 3 1 4 40,60
PY11 4 4 4 4 4 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer