Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Güç Sistemleri Analizi II EEM463 7. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi yüz yüze anlatım soru cevap
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ali ÖZTÜRK
Dersi Verenler Prof. Dr. Ali ÖZTÜRK
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersi alan öğrencilerin , yük akışı i arıza analizi, iletim hatları mekanik hesaplar, güç sisteminin optimal çalıştırılması ve karalılığı konularında bilgi sahibi olması amaçlanır.
Dersin İçeriği Güç Sistemlerinde yük akışı, iletim sistemlerinin dengeli üç-fazlı modelleri, sistem elemanlarının (jeneratörler, trafolar, yüklerin) modellenmesi, simetrili bileşenler dönüşümü (SBD) ile dönüşüm uzayı kavramının incelenmesi, SBD ile iletim sistemlerinin asimetrik modelleri, arızalar, kısa devreler, havai hat iletim hattında oluşan ek yükler (rüzgar yükü, buz yükü), simetrik asimetrik menzil hesapları, güç sisteminin ekonomik işletilmesi , güç sisteminde kararlılık analizi
Ders Öğrenme Kazanımları - Enerji iletim sistemlerinin dengeli ve dengesiz çalışma koşullarında çözümlemelerini yapabilir
- Yük akışı hesaplamaları ve analizleri yapabilir
- İletim sistemlerinde değişik arıza analizleri tekniklerini kullanabilir
- Güç sistemi ekonomik ve kararlı çalıştırılması için gerekli bilgi altyapısına sahip olur.
- iletim hattı tasarımı yapabilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Yük akışı Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
2. Hafta Newton Raphson Yöntemi İle Yük Akışı Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati
3. Hafta Gauss Seidel Yöntemi İle Yük Akışı Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama
4. Hafta iletim sistemlerinin dengeli üç-fazlı modelleri, sistem elemanlarının (jeneratörler, trafolar, yüklerin) modellenmesi, Dengeli üç fazlı arıza analizleri Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta simetrili bileşenler dönüşümü (SBD) ile dönüşüm uzayı kavramının incelenmesi, Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
6. Hafta faz toprak arıza analizi Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım
7. Hafta iletim sistemlerinin asimetrik modelleri, faz –faz, faz–faz-toprak, faz-faz-faz toprak arıza analizi Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati
9. Hafta Havai hat iletim hattında oluşan ek yükler (rüzgar yükü, buz yükü) Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım
10. Hafta Havai hat simetrik ve asimetrik menzil hesapları Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta Güç sisteminin ekonomik işletilmesi Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Güç sistemlerinde kararlılık Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati
13. Hafta Güç sistemlerinde kararlılık Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım
14. Hafta Güç sistemi Simülasyon Programı Uygulaması Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım
Kaynaklar
1 Power System Analysis Third Edition, Hadi Saadat PSA Publishing 2011 2 Power System Analysis, John J. Grainger, William D. Stevenson, Jr., Mc Graw Hill Series, Int. Edition 1994. 3 Power System Analysis, Arthur R. Bergen, Vijay Vittal,Prentice Hall, Second Edition, 2000. 4 Power Systems Analysis by A.R. Bergen, Prentice Hall ve IEEE Press. 5 Electric Energy Systems Theory, McGraw Hill Book Company, 2nd Ed.,1982. 6 Electrical Power Systems Design and Analysis by M. E. El-Hawary, Reston Publishing Company A Prentice Hall Company also published by IEEE Press 7 Power System Analysis, C. A. Gross, John Wiley & Sons., 2nd Ed., 1983.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 20 25 20 25 15 15 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 10 2 20
Uygulama 4 1 4
Araştırma 4 5 20
Sözel Anlatım 1 2 2
Ara Sınav 1 1 3 3
Final 1 3 3
Uygulama 4 2 8
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0