Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Mikrodalga Tekniği | EEM376 | 6. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze ve çevrim içi |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet DUMAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | İletim hattı teorisinin temellerini kavramak, mikrodalga frekanslarda iki kapılı devre parametrelerini kullanarak devre analizi yapmak, analitik olarak (toplu elemanlar ile) ve Smith abağı kullanarak mikrodalga frekanslarda (tek veya çift eklenti kullanarak) uyumlaştırma devre tasarımları yapmak; giriş empedansı, yük empedansı, hat uzunluğu, yansıma ve iletim katsayıları gibi konuları öğrenmek; yine mikrodalga frekanslarda süzgeç, yükselteç, osilatör ve karıştırıcı konularını öğrenmek. |
Dersin İçeriği | 1. Dağılmış parametreli devre analizi, mikrodalga devre ve sistemleri içeren problem çözümü 2. İletim hattı boyunca güç akışı ve maksimum güç için empedans uydurma devresi tasarımı 3. İletim hattı devrelerinin grafiksel çözümü 4. Smith abağı çözümleri 5. Dalga kılavuzları ile iletim hatları arasındaki eşdeğerlikler |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Dağılmış parametreli devre analizi, mikrodalga devre ve sistemleri içeren problem çözümü - İletim hattı boyunca güç akışı ve maksimum güç için empedans uydurma devresi tasarımı - İletim hattı devrelerinin grafiksel çözümü - Smith abağı çözümleri - Dalga kılavuzları ile iletim hatları arasındaki eşdeğerlikler |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | İletim hatlarına giriş ve temel konu tekrarı | |
2. Hafta | Toplu eleman devre modeli ve iletim hattı eşitlikleri | |
3. Hafta | İletim hattında dalga yayılımı | |
4. Hafta | Kayıpsız iletim hattı, yansıma katsayısı, iletim katsayısı, duran dalga oranı, iletim hattının giriş empedansı | |
5. Hafta | Kayıpsız iletim hattında özel durumlar: kısa devre sonlandırma, açık devre sonlandırma, ikinci hat | |
6. Hafta | Çeyrek dalga dönüştürücü, uydurulmuş iletim hattı | |
7. Hafta | İletim hattında güç akışı: anlık güç, ortalama güç | |
8. Hafta | Ara sınav, milimetre dalga sistemleri | |
9. Hafta | Ara sınav çözümü ve iletim hattı uygulamaları | |
10. Hafta | İletim hattının bir yük empedansı ile sonlandırılması ve hat parametrelerinin fonksiyonu olarak elde edilmesi | |
11. Hafta | Smith abağı: parametrik eşitlikler, giriş empedansı | |
12. Hafta | Smith abağı: DDO, gerilim maksimumu ve minimumu, empedans - admitans dönüşümü | |
13. Hafta | Empedans uyumlaştırma | |
14. Hafta | Empedans uyumlaştırma; süzgeç, yükselteç, osilatör ve karıştırıcı konuları |
1. Pozar D. M., Microwave Engineering, John Wiley & Sons, Inc. |
Diğer kaynaklar: 1. Duman M., Ders Notları. 2. Görür A., Çözümlü Örneklerle Mikrodalga Tekniği, 1. baskı, Nobel Akademik Yayıncılık, 2019. 3. Elliott R. S., An Introduction to Guided Waves and Microwave Circuits, Prentice-Hall 4. Collin R. E., Foundations for Microwave Engineering, McGraw-Hill 5. Cheng D. K., Field and Wave Electromagnetics, Addison Wesley 6. Ulaby F. T., Fundamentals of Applied Electromagnetics, Prentice Hall 7. Liboff R. L., Dalman G. C., Transmission Lines, Waveguides and Smith Charts, Macmillan |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 40,60 |
PY4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
PY5 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 40,60 |
PY6 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 40,60 |
PY7 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40,60 |
PY8 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 40,60 |
PY9 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 40,60 |
PY10 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 1 | 4 | 4 |
Ödev 2 | 1 | 4 | 4 |
Kısa Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Uygulama DS | 1 | 4 | 4 |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||