Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mikroelektronik EEM424 8. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz Yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Erdem ELİBOL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Companding kavramının ve Translineer prensibinin anlatılması, Logaritmik ortam develerin ve karekök ortam devrelerin öğretilmesi
Dersin İçeriği MOSFET ve BJT arasındaki farklar, Mikroelektronik devrelere genel bakış, Companding kavramı, üstel translineer prensibi (statik translineer prensibi ve dinamik translineer prensibi), karesel translineer prensibi (statik-gerilim translineer prensibi ve dinamik-gerilim translineer prensibi), Logaritmik ortam devreleri, karekök ortam devreleri.
Ders Öğrenme Kazanımları - MOSFET ve BJT arasındaki farkları bilir.
- Companding kavramının ve Translineer prensibini bilir.
- Basit logaritmik ortam develerinin analizini yapabilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Mikroelektronik devrelere genel bakış Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum
2. Hafta BJT’ler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta MOSFET’lere genel bakış Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
4. Hafta MOSFET ve BJTlerin karşılaştırılması Görsel Sunum Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
5. Hafta “Companding” kavramı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Üstel translineer prensibi (statik translineer prensibi ve dinamik translineer prensibi) Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta Üstel translineer prensibi (statik translineer prensibi ve dinamik translineer prensibi) Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
8. Hafta Benzetim örnekleri Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
9. Hafta Benzetim Örnekleri Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Karesel translineer prensibi (statik-gerilim translineer prensibi ve dinamik-gerilim translineer prensibi) Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Karesel translineer prensibi (statik-gerilim translineer prensibi ve dinamik-gerilim translineer prensibi)
12. Hafta Logaritmik ortam devreleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Karekök ortam devreleri Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Benzetim örnekleri Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
Kaynaklar
Ben Streetman and Sanjay Banerjee, Solid State Electronic Devices, 6th Edition, 2000.
Razavi, Fundamentals of microelectronics
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 3 42
Ara Sınav 1 1 4 4
Ödev 1 1 8 8
Ödev 2 1 6 6
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0