Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Topraklama | EEM450 | 8. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Klasik |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Salih TOSUN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Topraklamanın Önemi, Çeşitleri ve Esaslarını öğretmek. |
Dersin İçeriği | Topraklamanın Önemi, Çeşitleri ve Esasları. Temel Büyüklükler. Elektrik Akımının Fizyolojik Etkileri. Topraklayıcı Çeşitleri, Potansiyel ve Yayılma Direnç İfadeleri. Toprak Çeşitleri ve Özgül Direnç. Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümü. Şebeke Çeşitleri. Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemleri (Laurent, Koch ve Schwarz). Topraklama Sistemi Dizaynı ve Kesit Seçimi. Baraj ve Santrallerin, Trafo ve Şalt Merkezlerinin, Enerji İletim Direklerinin Topraklanması. Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği. Elektrik Tesislerinde Emniyet Yönetmeliği. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Topraklamanın Önemi. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Toprak Çeşitleri ve Özgül Direncini, Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümünü - Toprak Çeşitleri ve Özgül Direncini, Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümünü - Toprak Çeşitleri ve Özgül Direncini, Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümünü - Şebeke Çeşitlerini öğrenmek - Şebeke Çeşitleri, Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemlerini öğrenmek. - Şebeke Çeşitleri, Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemlerini öğrenmek. - Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemlerini öğrenmek - Paratonerler ve koruma yöntemleri - OG ve AG Parafudrları |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Topraklamanın Önemi, Çeşitleri ve Esasları | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
2. Hafta | Temel Büyüklükler | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Elektrik Akımının Fizyolojik Etkileri | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Topraklayıcı Çeşitleri | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
5. Hafta | Potansiyel ve Yayılma Direnç İfadeleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Toprak Çeşitleri ve Özgül Direnç | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
7. Hafta | Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümü. | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
8. Hafta | BinaTemel Topraklama | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
9. Hafta | Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemleri (Laurent, Koch ve Schwarz). | Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati |
10. Hafta | Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemleri (Laurent, Koch ve Schwarz). | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
11. Hafta | Topraklama Sistemi Dizaynı ve Kesit Seçimi. | Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım |
12. Hafta | Baraj ve Santrallerin, Trafo ve Şalt Merkezlerinin, Enerji İletim Direklerinin Topraklanması | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
13. Hafta | Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği. | Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım |
14. Hafta | Elektrik Tesislerinde Emniyet Yönetmeliği. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Topraklamanın Önemi. | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
Milli Eğitim Bakanlığı kitapları |
Muzaffer Özkaya, Aydınlatma Tekniği, İTÜ 1998, TMMOB ve Elektrik Mühendisleri Kitapları. |
Milli Eğitim Bakanlığı kitapları |
Muzaffer Özkaya, Aydınlatma Tekniği, İTÜ 1998, TMMOB ve Elektrik Mühendisleri Kitapları. |
Paratonerler, Parafudrlar ve Topraklama Uygulamaları, Yusuf Yaman, Birsen Yayınevi |
ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ ELEKTRİK MÜH ODASI, 2014 |
Ag Elektrik Tesislerinde Topraklama Ve Ölçme, İsmail Kaşıkçı,Birsen Yayınevi |
ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMA ,PROF. DR. MUSTAFA BAYRAM, Birsen Yayınevi |
Güç Dağıtımı: 7 Topraklama Güvenlik, Yetkin Saner, Birsen Yayınevi |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 8 | 8 |
Ödev 1 | 8 | 2 | 16 |
Kısa Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Uygulama | 1 | 14 | 14 |
Uygulama DS | 1 | 10 | 10 |
Sınıf İçi Etkinlik | 3 | 14 | 42 |
Toplam İş Yükü | 102 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |