Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Topraklama EEM450 8. Yarıyıl 3 + 0 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Klasik
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Salih TOSUN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Topraklamanın Önemi, Çeşitleri ve Esaslarını öğretmek.
Dersin İçeriği Topraklamanın Önemi, Çeşitleri ve Esasları. Temel Büyüklükler. Elektrik Akımının Fizyolojik Etkileri. Topraklayıcı Çeşitleri, Potansiyel ve Yayılma Direnç İfadeleri. Toprak Çeşitleri ve Özgül Direnç. Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümü. Şebeke Çeşitleri. Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemleri (Laurent, Koch ve Schwarz). Topraklama Sistemi Dizaynı ve Kesit Seçimi. Baraj ve Santrallerin, Trafo ve Şalt Merkezlerinin, Enerji İletim Direklerinin Topraklanması. Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği. Elektrik Tesislerinde Emniyet Yönetmeliği. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Topraklamanın Önemi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Toprak Çeşitleri ve Özgül Direncini, Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümünü
- Toprak Çeşitleri ve Özgül Direncini, Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümünü
- Toprak Çeşitleri ve Özgül Direncini, Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümünü
- Şebeke Çeşitlerini öğrenmek
- Şebeke Çeşitleri, Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemlerini öğrenmek.
- Şebeke Çeşitleri, Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemlerini öğrenmek.
- Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemlerini öğrenmek
- Paratonerler ve koruma yöntemleri
- OG ve AG Parafudrları
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Topraklamanın Önemi, Çeşitleri ve Esasları Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Temel Büyüklükler Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta Elektrik Akımının Fizyolojik Etkileri Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Topraklayıcı Çeşitleri Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
5. Hafta Potansiyel ve Yayılma Direnç İfadeleri Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Toprak Çeşitleri ve Özgül Direnç Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta Toprak Özgül Direnci ve Yayılma Direncinin Ölçümü. Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
8. Hafta BinaTemel Topraklama Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
9. Hafta Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemleri (Laurent, Koch ve Schwarz). Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati
10. Hafta Topraklama Direnci Hesaplama Yöntemleri (Laurent, Koch ve Schwarz). Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
11. Hafta Topraklama Sistemi Dizaynı ve Kesit Seçimi. Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım
12. Hafta Baraj ve Santrallerin, Trafo ve Şalt Merkezlerinin, Enerji İletim Direklerinin Topraklanması Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
13. Hafta Elektrik Tesislerinde Topraklama Yönetmeliği. Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Elektrik Tesislerinde Emniyet Yönetmeliği. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliğinde Topraklamanın Önemi. Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
Kaynaklar
Milli Eğitim Bakanlığı kitapları
Muzaffer Özkaya, Aydınlatma Tekniği, İTÜ 1998, TMMOB ve Elektrik Mühendisleri Kitapları.
Milli Eğitim Bakanlığı kitapları
Muzaffer Özkaya, Aydınlatma Tekniği, İTÜ 1998, TMMOB ve Elektrik Mühendisleri Kitapları.
Paratonerler, Parafudrlar ve Topraklama Uygulamaları, Yusuf Yaman, Birsen Yayınevi
ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMALAR YÖNETMELİĞİ ELEKTRİK MÜH ODASI, 2014
Ag Elektrik Tesislerinde Topraklama Ve Ölçme, İsmail Kaşıkçı,Birsen Yayınevi
ELEKTRİK TESİSLERİNDE TOPRAKLAMA ,PROF. DR. MUSTAFA BAYRAM, Birsen Yayınevi
Güç Dağıtımı: 7 Topraklama Güvenlik, Yetkin Saner, Birsen Yayınevi
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 0 0 0 40,60
PY2 3 0 0 0 0 0 0 40,60
PY3 3 0 0 0 0 0 0 40,60
PY4 4 0 0 0 0 0 0 40,60
PY5 2 0 0 0 0 0 0 40,60
PY6 2 0 0 0 0 0 0 40,60
PY7 3 0 0 0 0 0 0 40,60
PY8 2 0 0 0 0 0 0 40,60
PY9 2 0 0 0 0 0 0 40,60
PY10 5 0 0 0 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ara Sınav 1 1 8 8
Ödev 1 8 2 16
Kısa Sınav 1 1 2 2
Final 1 10 10
Uygulama 1 14 14
Uygulama DS 1 10 10
Sınıf İçi Etkinlik 3 14 42
Toplam İş Yükü 102
Dersin AKTS Kredisi 4,0