Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Bilim Tarihi ve Felsefesi | US201 | 7. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Sınıfta ders anlatımı. |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Latif Onur UĞUR |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bilim tarihi ve felsefesindeki temel kavramların gelişim ve dönüşümleri üzerinde yoğunlaşılması, öğrencilerin söz konusu kavramları tanıması, eleştirel bir yaklaşımla irdelemeleri, çözümlemeleri ve bunlarla ilgili kendi özgün sentezlerini oluşturmaları amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Bilim tarihi ve felsefesindeki temel kavram ve tartışma başlıklarının interdisipliner bir yaklaşımla analiz edilmesi. •Kültür, teknoloji, bilim ve felsefe kavramlarına giriş. •Mezopotamya’da Bilim•Antik Yunanda: Bilim ve Felsefe•Ortaçağ Avrupası ve Skolastik Felsefe. •İslam Kültür Coğrafyasında Bilim ve felsefe: İbn’i Haldun. •Rönesans Avrupası’nda Bilim ve Felsefe. •Aydınlanma ve Pozitivizm Çağında; Bilim Felsefesi •Viyana Çevresi •Karl R. Popper: Bilimsel Araştırmanın Mantığı •Imre Lakatos: Bilimsel Araştırma Programlarının Yöntembilgisi. •Karl R. Popper: Yönteme Hayır. •Thomas s. Kuhn: Bilimsel Devrimlerin Yapısı. •Willar v. O. Quine: Deneyciliğin İki Dogması. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Ogrenciler bilimin yapısını ve özelliklerini anlar - Ogrenciler bilimsel yöntemi anlar - Ogrenciler bilimsel çalışmaların tarihsel olarak gelişimini kavrar - Ogrenciler bilimin insan ve toplum üzerindeki etkisini kavrar - Ogrenciler bilimin doğası ve bilim tarihi ile ilgili konuları ders planlarında kullanır - Ogrenciler farklı felsefi görüşleri değerlendirir |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Bilimle ilgili kavramlar:Ontoloji, epistemoloji, Bilim, bilimsel yöntem | Sözel Anlatım |
2. Hafta | Bilim felsefesi: Popper ve Kuhn | Sözel Anlatım |
3. Hafta | Bilim felsefesi: Lakatos ve Feyerabend | Sözel Anlatım |
4. Hafta | İlk uygarlıklarda bilim | Sözel Anlatım |
5. Hafta | Antik Grek dünyasında bilim | Sözel Anlatım |
6. Hafta | İslam Kültür Coğrafyasında Bilim ve felsefe: İbn’i Haldun | Sözel Anlatım |
7. Hafta | Ortaçağ Avrupası ve Skolastik Felsefe ve Bilim | Sözel Anlatım |
8. Hafta | Rönesans Avrupası’nda Bilim ve Felsefe | Sözel Anlatım |
9. Hafta | Aydınlanma ve Pozitivizm Çağında; Toplum ve Bilim Felsefesi | Sözel Anlatım |
10. Hafta | Ortaçağ da Türklerin bilime katkıları | Sözel Anlatım |
11. Hafta | Galileo ve çalışmaları | Sözel Anlatım |
12. Hafta | Einstein ve çalışmaları | Sözel Anlatım |
13. Hafta | Cumhuriyet döneminde bilim | Sözel Anlatım |
14. Hafta | Thomas Kuhn ve Lakatos | Sözel Anlatım |
1.Tepdemir, H. G. & Unat, Y. (2008). Bilim Tarihi. Pegem Yayıncılık, Ankara 2.Sönmez, V. (2008). Eğitim Felsefesi. Anı Yayıncılık, Ankara 3.Sönmez, V. (2008). Bilim Felsefesi. Anı Yayıncılık, Ankara 4. Chambers, A. (2007). Bilim Dedikleri. (Çev. Hüsamettin Arslan) Vadi Yayınları, Ankara 5. Westfall, R. S. (1977). Modern Bilimin Oluşumu (Çev. İsmail Hakkı Duru) Tübitak Yayınları, Ankara. 6.Özlem, D. (1996). Felsefe ve Doğa Bilimleri. İnkılap Kitapevi, İstanbul 7.Yıldırım, C. (2002). Bilimin Öncüleri. Tübitak Yayınları, Ankara. 8.Harre, R. (1980). Büyük Bilimsel Deneyler (Çev. Sinan Kılıç). Tübitak Yayınları, Ankara. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav 1 | 1 | 26,5 | 26,5 |
Final | 1 | 50 | 50 |
Toplam İş Yükü | 118,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |