Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Mazmunlar | TDE359 | 5. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Anlatım |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Ayşe ULU Doç. Dr. Orhan KILIÇARSLAN |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Ayşe ULU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Klasik Türk Edebiyatının genel karakteristiği olan ve şiirlerde kullanılan belli hayal ve motiflere verilen ad olan mazmunların tanımı ve çeşitleri şiir örnekleri üzerinden öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Mazmun kavramı. Mazmunların edebi gelenek içindeki yeri. Sevgili ile ilgili mazmunlar. Din ve tasavvufla ilgili mazmunlar. Mitoloji ile ilgili mazmunlar. Kozmik alem ile ilgili mazmunlar. Tarih ve Esâtir ile ilgili mazmunlar. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Mazmun kavramı hakkında bilgi sahibi olur. - Mazmunların edebi gelenek içindeki yerini kavrar. - Sevgili ile ilgili mazmunları bilir. - Din ve tasavvufla ilgili mazmunları bilir. - Mitoloji ile ilgili mazmunları bilir. - Kozmik alem ile ilgili mazmunları bilir. - Tarih ve Esâtir ile ilgili mazmunları bilir. - Öğrendiği bilgilerden faydalanarak edebî metinlerdeki mazmunları tespit eder. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Mazmun Tanımı ve Genel Özellikleri | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Mazmun Nedir, Ne Değildir? | Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama |
3. Hafta | Örnek Beyitlerle Uygulama Çalışmaları | Uygulama Ders Saati |
4. Hafta | Edebi Sanatlar ve Mazmun İlişkisi | Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama |
4. Hafta | Edebi Sanatlar ve Mazmun İlişkisi | Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Mazmun Hakkında Yazılan Makaleler Üzerine Değerlendirme | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Uygulama |
7. Hafta | Klasik Şiirde Kalıplaşmış İstiareler | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Uygulama |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Din ve Tasavvufla İlgili Mazmunlar | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
10. Hafta | Din ve Tasavvufla İlgili Mazmunlar | Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati |
11. Hafta | Tarih ve Esatir ile İlgili Mazmunlar | Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati |
12. Hafta | Mitoloji ile İlgili Mazmunlar | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Uygulama |
13. Hafta | Astronomi ile İlgili Mazmunlar | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Mazmunlarla İlgili Genel Değerlendirmeler | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Uygulama |
Özer Şenödeyici, el-Mazmun, Kut Yayınları, Çorum, 2020. |
Haluk İpekten, Fuzuli (Hayatı-Sanatı-Eserleri-Bazı Şiirlerinin Açıklamaları, Akçağ Yayınları, Ankara, 2013. |
Ahmet Talat Onay, Eski Türk Edebiyatında Mazmunlar, TDV, Ankara, 1993 |
İskender Pala, Ansiklopedik Divan Şiiri Sözlüğü, Ötüken, İstanbul, 1998 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY12 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY13 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY14 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 14 | 1 | 14 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 46 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |