Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Besin Kimyası | KIM484 | 8. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Sema ALLI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Kimya Bölümü lisans öğrencilerinin biyokimyanın endüstriyel uygulamaları hakkında bilgilendirilmesi. |
Dersin İçeriği | Gıdaların işlevleri ve bileşimleri, Gıdalarda bulunan protein materyeller: amino asitler ve reaksiyonları, Yenebilen yağlar, Kimyasal yapıları, Özellikleri ve sınıflandırılmaları, Karbohidratlar: Besin değeri olan mono, oligo ve polisakkaritler ve reaksiyonları, Besinlerde bulunan mineraller ve nadir elementler, Gıda enzimleri ve işlevleri, Vitaminler ve işlevleri, Gıdaların bozunmasına neden olan etkenler, Gıdaları muhafaza yöntemleri, Beslenmenin temel ilkeleri |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler biyokimyanın endüstriyel kullanımın öğrenmiş olacaklardır. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Gıdaların işlevleri ve bileşimleri | |
2. Hafta | Gıdalarda bulunan protein materyeller: amino asitler ve reaksiyonları | |
3. Hafta | Yenebilen yağlar, | |
4. Hafta | Kimyasal yapıları | |
5. Hafta | Özellikleri ve sınıflandırılmaları | |
6. Hafta | Karbohidratlar: Besin değeri olan mono, oligo ve polisakkaritler ve reaksiyonları | |
7. Hafta | Besinlerde bulunan mineraller ve nadir elementler | |
8. Hafta | Arasınav | |
9. Hafta | Gıda enzimleri ve işlevleri | |
10. Hafta | Vitaminler ve işlevleri | |
11. Hafta | Gıdaların bozunmasına neden olan etkenler | |
12. Hafta | Gıdaların bozunmasına neden olan etkenler | |
13. Hafta | Gıdaları muhafaza yöntemleri | |
14. Hafta | Beslenmenin temel ilkeleri |
Owen R. Fennema, Food Chemistry, Third Ed., Marcel Dekker, Inc., USA., 1996 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 40,60 |
PY2 | 5 | 5 | 40,60 |
PY3 | 3 | 3 | - |
PY4 | 2 | 2 | 40,60 |
PY5 | 4 | 4 | 40,60 |
PY6 | 5 | 5 | 40,60 |
PY7 | 3 | 3 | 40,60 |
PY8 | 4 | 4 | 40,60 |
PY9 | 3 | 3 | 40,60 |
PY10 | 3 | 3 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 12 | 4 | 48 |
Araştırma | 10 | 2 | 20 |
Ödev 1 | 1 | 10 | 10 |
Ödev 2 | 1 | 7,5 | 7,5 |
Toplam İş Yükü | 127,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |