Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Konulu Meal/Tefsir Dersleri | TİB510 | 3 + 0 | 3,0 | 6,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisansüstü |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Kur’an-ı Kerim meallerinin Kur’an manalarını anlamada sağladığı imkanın farkına varmak, bir konunun Kur’an-ı Kerimde nasıl araştırılacağı becerisini elde etme |
Dersin İçeriği | Tercüme ve meal meselesi ele alınır. Değişik mealler incelenir. Mealler aralarındakı farklar ortaya konulur. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Tefsir, tercüme, meal ve aralarındaki farkları kavrar. - Kur’an’ın edebî i’cazı yönünden mealleri değerlendirebilir. - Meallerde görülen sorunları ve sebeplerini bilir. - Bir konuyla ilgili ayetleri nasıl bulacağını bilir, Kur’an merkezli araştırma yapabilme kabiliyeti kazanır. - Bazı sure ve ayetlerin Türkçe anlamlarını mealler çerçevesinde değerlendirir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Tefsir, tercüme, meal ne demektir? Aralarındaki farklar nelerdir? | |
2. Hafta | Tercüme çeşitleri, Kur’an-ı Kerim’in edebî i’cazı bağlamında tercümesinin imkanı | |
3. Hafta | Kur’an-ı Kerim’in ilk çevirileri, Türkiye’de meal çalışmaları | |
4. Hafta | İ’rab bakımından meallerde görülen farklılıklar | |
5. Hafta | Müteşabih ayetlerin meallerde çevirilerinin karşılaştırılması | |
6. Hafta | Kur’an-ı Kerimde deyimsel ifade ve kalıpların meallerde çevirisi | |
7. Hafta | Çokanlamlılık ve meallere yansıması | |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Bazı meallerin kullanılan dil bakımından değerlendirilmesi | |
10. Hafta | Mukayeseli meal tahlilleri “Fatiha Suresi” örneği | |
11. Hafta | Mukayeseli meal tahlilleri kısa sureler | |
12. Hafta | Mukayeseli meal tahlilleri Mülk Suresi | |
13. Hafta | Konulu tefsir tanımı, tarihçesi | |
14. Hafta | Konulu tefsirde araştırma yöntemi |
Suyutî, Celâlüddin, el-‘Itkân fî ‘Ulûmi’l-Kur’an; Zerkeşî, Bedrüddin, el-Burhân fî ‘Ulûmi’l-Kur’an; DEMİRCİ, Muhsin, Konulu Tefsire Giriş; GÜMÜŞ, Sadrettin, “Cumhuriyet Döneminde (1923-1960) Meal Çalışmaları”, FSM İlmi Araştırmalar Dergisi Sayı: 5, (Bahar 2015); AYDIN, Muhammed, “Kur'an Meallerin'de İ'rab Bağlamındaki Tercüme Problemleri” Kur’ân Mealleri Sempozyumu (1), Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ankara 2007 , HACIMÜFTÜOĞLU, Nasrullah, Kur'an'ı Anlamada Dilin Gücü, EKEV Akademi Dergisi c. III sy. 2 (Güz 2001). |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 3 | 3 |
Ödev 1 | 1 | 70 | 70 |
Ödev 2 | 1 | 70 | 70 |
Final | 1 | 3 | 3 |
Uygulama | 1 | 7 | 7 |
Toplam İş Yükü | 153 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6,0 |