Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Introduction to Behavioral Science | UE205 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Sınıfta ders |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, Davranış Bilimleriyle ilgili kavramları bilme, sosyal bir varlık olan insanın gelişimi ve öğrenme süreci ile bilgi sahibi olma, çevresini daha iyi tanıması ve sağlıklı iletişim kurabilmesi için gerekli davranış kurallarının öğrenilmesi sonucu daha güvenli davranış sergileyebilmesidir. |
Dersin İçeriği | Davranış Bilimlerine Giriş, Davranış Bilimlerinin Temel Kavramları, Kültür, Gelişim Ve Öğrenme, Algılama, Kişilik Ve Benlik, Tutum Ve Önyargı, İletişim, Uyum Sorunları Ve Motivasyon, Zaman Yönetimi |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Kazandıkları iletişim becerileri ve davranış bilgilerini sosyal ve mesleki yaşantılarında kullanma becerisi kazanır. - Yeterliliklerinin farkında olma becerisi kazanırlar. Zaman ve Stres Yönetimi becerisi kazanır ve mesleki yaşantılarına entegre eder - Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini kazanır. - Etkili ileşim becerilerini kazanır. - Anlama ve ifade edebilme yeteneği kazanır. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Davranış Bilimlerine Giriş | |
2. Hafta | Davranış Bilimlerinin Temel Kavramları | |
3. Hafta | Kültür Kavramı, Özellikleri, ve Fonksiyonları | |
4. Hafta | Kültür, Sosyalleşme ve Sosyal Etki | |
5. Hafta | Kişilik ve Davranış | |
6. Hafta | Tutumlar ve Önyargı | |
7. Hafta | İletişim | |
8. Hafta | Arasınav | |
9. Hafta | Sağlıklı İletişimi Etkileyen Temel Faktörler , Ekip Çalışması ve Önemi (Örnek Olay İnceleme) | |
10. Hafta | Empatik İletişim, Beden Dili, Soru Sorma Teknikleri (Örnek Olay İnceleme) | |
11. Hafta | Uyum Sorunları ve Savunma Mekanizmaları, Kızgınlık ve Öfke Kontrolü (Örnek Olay İnceleme) | |
12. Hafta | Öğrenme-Algılama, Sorun Çözme Becerileri (Örnek Olay İnceleme) | |
13. Hafta | Kaygı ve Türleri | |
14. Hafta | Stres ve Zaman Yönetimi |
"Body Language" Allan Pease, Sheldon Press Book, London, 1989. "Davranış Bilimleri" Prof.Dr. Feyzullah Eroğlu, Beta Yayıncılık, Genişletilmiş 9. Baskı, 2009, İstanbul. "Davranış Bilimleri" Yrd. Doç.Dr. Metin İşçi, Der Yayınları, 2. Basım, İstanbul, 2007. "Davranış Bilimleri", A. Can Baysal, Erdal Tekarslan, İ.Ü. İşletme Fakültesi İşletme İktisadi Ens. Yayını, 1097, İstanbul. "Davranış Bilimleri", Doç.Dr. Salih Güney, Nobel Yayın Dağıtım, 4. Baskı,2008, Ankara. "Davranışlarımızdan Seçmeler", Suna Tevrüz, Emek Ofset Matbaası, 1989, İstanbul. "İnsan ve Davranışı", Doğan Cüceloğlu, Evrim Matbaacılık, İstanbul, 1991. "Müfredat Lab. Okullarında Görev Yapan Yönetici ve Öğretmenlerin Sürekli ve Durumluk Kaygı Düzeyleri ile Bilgisayar Tutumları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Nurcan Şener, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 2000. "Öğretim Teknolojisi İletişim", Doç.Dr. Akif Ergin, Anı Yayıncılık, Ankara,1998. "Roles", Michael Banton, London Tavistock Publ, 1968. “Radyoloji Departmanlarında Çalışanlar Açısından Zamanın Anlamı ve Etkili Zaman Yönetimi” Nurcan Şener, Nuran Akyurt, Ayşe Gül Ayfe KÖSE, Murat Balıkçı, Erkin Arıbal, 25. Ulusal Radyoloji Kongresi 27-31 Ekim 2004 WOW Kremlin Palace, Antalya/Türkiye |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 26,5 | 26,5 |
Final | 1 | 8 | 8 |
Toplam İş Yükü | 34,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |