Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Entrepreneurship I | UE225 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Sınıfiçi ders anlatmı |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Oğuzhan KENDİRLİ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Girişimcilikle ilgili temel kavramların ve girişimci kişilerin özelliklerinin anlatılması, öğrencilerin kendi kişilik özelliklerini sorgulayarak zayıf yönlerini geliştirmeleri ve başarılı bir girişimci olmak için gerekli donanımı kazanmaları amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Girişimcilik temel kavramları, özellikleri, kültürü, türleri, finansmanı, Girişimcilik için gerekli beceriler, kadın girişimciliği Aile işletmeciliği, örgüt kültürü. İş planı kavramı ve öğeleri. Proje tanımı, özellikleri, sınıflandırması. Proje yönetimi ve organizasyonu. Mantıksal Çerçeve yaklaşımı. Proje yaşam çevrimi, kontrol ve izleme, proje bütçesi oluşturma. Proje destekleri. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Girişimcilikle ilgili temel kavramları açıklar. - Girişimci kişilerin özelliklerini sıralar. - Kendi girişimcilik özelliklerini sorgulayarak zayıf yönlerini tespit eder. - Girişimcilik örneklerini inceleyerek kendi girişimcilik özelliklerini geliştirir - Yaratıcılık ve yenilik süreçlerini tanımlar ve iş fikri oluşturmada kullanır - İş kurma adımlarını açıklar. - Girişim için ihtiyaç duyacağı finansman kaynaklarını belirler - Girişimin başarısı için dikkat edilmesi gereken noktaları sıralar - Girişimciliği etkileyen bireysel ve çevresel faktörleri açıklar. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Girişimciliğin tarihsel gelişimi | |
2. Hafta | Girişimcilik kavramı, girişimcilik kavramının yönetici, işveren, patron, sermayedar, ve girişimci açısından değerlendirilmesi | |
3. Hafta | Girişimci kişilerin özellikleri, girişimcilik öğrenilebilir mi? | |
4. Hafta | Yeni iş kurma, mevcut bir işletmeyi satınalma, franchising | |
5. Hafta | Girişimcilikte yaratıcılık | |
6. Hafta | Girişimcilikte yenilik(inovasyon) | |
7. Hafta | İş kurma süreci | |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Girişim finansmanı | |
10. Hafta | Girişimcilik örnekleri | |
11. Hafta | Girişimin başarısı için gerekenler | |
12. Hafta | Girişimcilik kültürü ve girişimcilik kültürünü etkileyen faktörler | |
13. Hafta | İç girişimcilik, sosyal girişimcilik ve , kadın girişimciliği | |
14. Hafta | Girişimciliğin ahlaki boyutu |
Yurtseven, H. R.(2007), Girişimcilik : küçük bir işletme kurmak ve yönetmek, Detay Yayıncılık, Ankara |
Güney, S.(2008), Girişimcilik : temel kavramlar ve bazı güncel konular, Siyasal Kitabevi, Ankara |
Müftüoğlu , T.M., Durukan , T.(2004), Girişimcilik ve KOBİ’ler, Gazi Kitabevi, Ankara |
Bozgeyik, A.(2005), Girişimcilik ruhunuzu ateşleyin : girişimcilere yol haritası, Hayat Yayıncılık, İstanbul |
Döm, S. (2008), Girişimcilik ve küçük işletme yöneticiliği, Detay Yayıncılık, Ankara |
Başar, M., Ürper, Y., Tosunoğlu B.T.(2013), Girişimcilik, Anadolu Üniversitesi Yayını, Eskişehir |
Seyfi TOP, Girişimcilik: Keşif Süreci, Beta Yayınları, 1. Baskı, İstanbul, 2006. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | Ölçme Yöntemi |
---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 2,25 | 2,25 |
Final | 1 | 2,25 | 2,25 |
Sınıf İçi Etkinlik | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 6,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |