Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Ortamları Tasarımı | MBS13 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Filiz EVRAN ACAR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere etkili ve verimli öğrenme ortamları tasarlama becerisi kazandırmaktır. Öğrenciler, öğrenme teorilerini, pedagojik stratejileri ve teknolojik araçları kullanarak, farklı öğrenme ihtiyaçlarına uygun ortamlar tasarlamayı öğreneceklerdir. |
Dersin İçeriği | Ders içeriği, öğrenme teorileri, öğretim tasarımı modelleri, fiziksel ve dijital öğrenme ortamlarının özellikleri, eğitim teknolojileri, kullanıcı deneyimi tasarımı, etkileşimli öğrenme araçları, öğrenme ortamlarının değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi gibi konuları kapsar. Öğrenciler, ders kapsamında uygulamalı projeler geliştirerek, kendi öğrenme ortamı tasarımlarını oluşturacaklardır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler, farklı öğrenme teorilerini ve öğretim tasarımı modellerini kullanarak öğrenme ortamları tasarlama yetkinliği kazanacaklardır. - Öğrenciler, hem fiziksel hem de dijital öğrenme ortamlarını değerlendirme ve iyileştirme becerisi geliştireceklerdir. - Öğrenciler, eğitim teknolojileri ve kullanıcı deneyimi tasarımı konusunda bilgi sahibi olacak ve bu bilgileri uygulayabileceklerdir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Öğrenme Teorilerine Giriş | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
2. Hafta | Öğretim Tasarımı Modelleri ve Yaklaşımları | Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Fiziksel Öğrenme Ortamlarının Tasarımı | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Dijital Öğrenme Ortamlarının Tasarımı | Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
5. Hafta | Eğitim Teknolojilerinin Öğrenme Ortamlarına Entegrasyonu | Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Kullanıcı Deneyimi (UX) Tasarımı ve Eğitsel Arayüzler | Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati |
7. Hafta | Etkileşimli ve Multimedya Öğrenme Araçları | Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Vize Sınavı | Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
9. Hafta | Öğrenme Ortamlarının Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
10. Hafta | Mobil Öğrenme Ortamları ve Uygulamaları | Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
11. Hafta | Sosyal Öğrenme ve İşbirlikçi Öğrenme Ortamları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
12. Hafta | Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS) ve E-Öğrenme Platformları | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Proje Sunumları ve Geri Bildirim | Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Final | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
Öğretim Tasarımı: Teori ve Uygulama |
Eğitim Teknolojileri ve Öğrenme Tasarımı |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY33 | 2 | 0 | 0 | 0 | - |
PY35 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 10 | 6 | 60 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 4 | 4 | 16 |
Sözel Anlatım | 1 | 0,5 | 0,5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |