Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Öğrenme Ortamları Tasarımı MBS13 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Filiz EVRAN ACAR
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilere etkili ve verimli öğrenme ortamları tasarlama becerisi kazandırmaktır. Öğrenciler, öğrenme teorilerini, pedagojik stratejileri ve teknolojik araçları kullanarak, farklı öğrenme ihtiyaçlarına uygun ortamlar tasarlamayı öğreneceklerdir.
Dersin İçeriği Ders içeriği, öğrenme teorileri, öğretim tasarımı modelleri, fiziksel ve dijital öğrenme ortamlarının özellikleri, eğitim teknolojileri, kullanıcı deneyimi tasarımı, etkileşimli öğrenme araçları, öğrenme ortamlarının değerlendirilmesi ve iyileştirilmesi gibi konuları kapsar. Öğrenciler, ders kapsamında uygulamalı projeler geliştirerek, kendi öğrenme ortamı tasarımlarını oluşturacaklardır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler, farklı öğrenme teorilerini ve öğretim tasarımı modellerini kullanarak öğrenme ortamları tasarlama yetkinliği kazanacaklardır.
- Öğrenciler, hem fiziksel hem de dijital öğrenme ortamlarını değerlendirme ve iyileştirme becerisi geliştireceklerdir.
- Öğrenciler, eğitim teknolojileri ve kullanıcı deneyimi tasarımı konusunda bilgi sahibi olacak ve bu bilgileri uygulayabileceklerdir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Öğrenme Teorilerine Giriş Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
2. Hafta Öğretim Tasarımı Modelleri ve Yaklaşımları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Fiziksel Öğrenme Ortamlarının Tasarımı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
4. Hafta Dijital Öğrenme Ortamlarının Tasarımı Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
5. Hafta Eğitim Teknolojilerinin Öğrenme Ortamlarına Entegrasyonu Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Kullanıcı Deneyimi (UX) Tasarımı ve Eğitsel Arayüzler Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
7. Hafta Etkileşimli ve Multimedya Öğrenme Araçları Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
8. Hafta Vize Sınavı Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
9. Hafta Öğrenme Ortamlarının Değerlendirilmesi ve İyileştirilmesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
10. Hafta Mobil Öğrenme Ortamları ve Uygulamaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
11. Hafta Sosyal Öğrenme ve İşbirlikçi Öğrenme Ortamları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
12. Hafta Öğrenme Yönetim Sistemleri (LMS) ve E-Öğrenme Platformları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Proje Sunumları ve Geri Bildirim Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Final Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
Kaynaklar
Öğretim Tasarımı: Teori ve Uygulama
Eğitim Teknolojileri ve Öğrenme Tasarımı
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY33 2 0 0 0 -
PY35 5 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 10 6 60
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 4 4 16
Sözel Anlatım 1 0,5 0,5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0