Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Etkili Öğretmen Tutum ve Davranışları | MBS09 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Engin ASLANARGUN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğretmen adaylarına etkili öğretmenlik için gerekli tutum ve davranışları kazandırmaktır. Ders, sınıf yönetimi, öğrenci motivasyonu, iletişim becerileri ve öğretmen-öğrenci ilişkilerinde olumlu davranışların geliştirilmesi üzerinde durur. |
Dersin İçeriği | Ders, etkili bir öğretmenin sahip olması gereken temel tutum ve davranışları, sınıf içi liderlik, öğrenci merkezli öğretim yaklaşımları, geri bildirim verme teknikleri ve çatışma çözme stratejileri gibi konuları kapsar. Öğrenciler, bu tutum ve davranışları çeşitli senaryolar ve vaka analizleri üzerinden deneyimleyeceklerdir. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler, etkili öğretmenlik için gerekli olan tutum ve davranışları geliştirebileceklerdir. - Sınıf yönetimi ve öğrenci motivasyonu konularında yetkinlik kazanacaklardır. - Öğretmen-öğrenci ilişkilerinde olumlu bir etki yaratacak iletişim becerileri uygulayabileceklerdir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Etkili Öğretmenlik ve Temel İlkeler | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
2. Hafta | Sınıf Yönetimi ve Liderlik Becerileri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
3. Hafta | Öğrenci Merkezli Öğretim Yaklaşımları | Araştırma Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | İletişim Becerileri ve Etkili Dinleme | Ders Saati Araştırma |
5. Hafta | Öğrenci Motivasyonu ve Katılımını Artırma | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Geri Bildirim Verme ve Değerlendirme Teknikleri | Ders Saati Araştırma |
7. Hafta | Çatışma Çözme ve Problem Çözme Becerileri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Ara sınav | Ders Saati |
9. Hafta | Empati ve Öğrenci İlişkileri | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
10. Hafta | Zor Öğrencilerle Başa Çıkma Yöntemleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Öğretmen Tutumlarının Öğrenci Başarısına Etkisi | Ders Saati Araştırma |
12. Hafta | Kültürel Duyarlılık ve Çeşitliliği Yönetme | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Mesleki Etik ve Öğretmen Sorumlulukları | Diğer Faaliyetler Araştırma |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Marzano, R. J., Marzano, J. S., & Pickering, D. J. (2003). Classroom management that works: Research-based strategies for every teacher. ASCD. |
Hattie, J. (2009). Visible learning: A synthesis of over 800 meta-analyses relating to achievement. Routledge. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY33 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
PY35 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 5 | 5 | 25 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Diğer Faaliyetler | 5 | 1 | 5 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 87 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |