Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Eğitimde Etik | MBS08 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Engin ASLANARGUN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilerin psikolojik danışma ve rehberlik meslek alanının etik ilkeleri, etik ve yasal sorunları, mesleki sorunları, eğitim kurumlarında ve ruh sağlığı merkezlerindeki örgüt yapısı ve bu yapıya ilişkin sorunları öğrenmelerini ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirebilmelerini sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Professional ethics: Basic concepts, Profession and ethics, Psychological counselor as an indvidual and a professional, Values, principles, and helping professions, Law about responsibilities of counseling profession, Confidentiality, ethical and legal issues, Ethics in multiple relationships |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler ahlak ve etik kurallarını tanımlar. - Öğrenciler ahlak ve etik kavramlarını ayırt edebilir. - Öğrenciler ahlak ve etik arasındaki ilişkiyi açıklayabilecektir. - Öğrenciler dinin günlük hayatta ahlaki konulara olan bakış açısını açıklayabilecektir. - Öğrenciler etik ve hukuk arasındaki ilişkiyi açıklayabilecektir. - Öğretmenlik mesleğinin prensiplerini açıklayabilecektir. - Öğretmenlerin yaşayabilecekleri olası etik sorunları tartışabilecektir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Etik ve ahlak ile ilgili temel kavramlar, ahlak ve ahlakın temelleri, ahlak ve etik kuramları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
2. Hafta | Etik ilke, etik ural, iş ve mesle ahlakı/etiği | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Sosyal, kültürel, ahlaki, etik yönleriyle öğretmenlik mesleği | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
4. Hafta | Sosyal, kültürel, ahlaki, etik yönleriyle öğretmenlik mesleği | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Eğitim ve öğrenme hakkı, eğitim, öğretim, öğrenme ve değerlendirme sürecinde etik ilkeler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
6. Hafta | Eğitim paydaşlarıyla (işverenler/yöneticiler, meslektaşlar, veliler, meslek kuruluşları ve toplumla) ilişkilerde etik ilkeler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
7. Hafta | Eğitim/okul yöneticileri, veliler ve öğrencilerin ahlaki/etik sorumlukları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav | Ders Saati |
9. Hafta | İş ve meslek hayatında etik dışı davranışlar | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Türkiye’de kamu yönetimi, eğitim ve öğretmenlerle ilgili etik düzenlemeler | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
11. Hafta | Okulda ve eğitimde etik dışı davranışlar, etik ikilemler, sorunlar ve çözüm yolları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
12. Hafta | Okulda ve eğitimde etik dışı davranışlar, etik ikilemler, sorunlar ve çözüm yolları | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Okulda ahlak/etik eğitimi ve etik kurullar | Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | Etik İhlallerle İlgili Örnek Olaylar | Ders Saati |
Eğitimde Ahlâk ve Etik, Mehmet Koçyiğit Esra Tekel Engin Karadağ , Nobel Yayın Dağıtım. |
Eğitim ve Öğretimde Etik, İnayet Aydın , Pegem Akademi Yayıncılık. |
Meslek Etiği, Nuran Öztürk Başpınar Demet Çakıroğlu, Nobel Yayın Dağıtım. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY41 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Araştırma | 3 | 1 | 3 |
Sözel Anlatım | 7 | 1,5 | 10,5 |
Ara Sınav 1 | 1 | 2 | 2 |
Ödev 1 | 1 | 3 | 3 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Sınıf İçi Etkinlik | 14 | 2 | 28 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |