Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Eğitimde Program Dışı Etkinlikler | MBS01 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Fahriye HAYIRSEVER |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, formal programda yer alan öğrenmeleri desteklemek, formal program dışında öğrencinin bireysel, sosyal, duygusal ve yaşam becerilerini geliştirmektir. |
Dersin İçeriği | Bu dersin içeriği, program dışı faaliyetlerin tanımı, Program dışı faaliyetlerin eğitim öğretim, sürecinde kullanımı, Program dışı faaliyet türleri, Program dışı faaliyetlerin öğrenen, motivasyonuna etkisi, Program dışı faaliyetler ve kalıcı öğrenme, Program dışı faaliyetler ve bireysel gelişimi (sosyal, duygusal, psikomotor, ruhsal, bilişsel) kapsamaktadır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenci, program dışı faaliyetlerin ne olduğunu açıklar. - Öğrenci, program dışı faaliyetlerin önemini ifade eder. - Öğrenci, farklı program dışı faaliyetler arasındaki ilişkiyi analiz eder. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Program dışı faaliyet kavramı | Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
2. Hafta | Program dışı faaliyet türleri | Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Program dışı faaliyetlerin eğitim öğretim sürecinde kullanımı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
4. Hafta | Program dışı faaliyetler ve öğrenen motivasyonu | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Program dışı faaliyetlerin ve kalıcı öğrenme | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Program dışı faaliyetler ve sosyal gelişim | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
7. Hafta | Program dışı faaliyetler ve duygusal | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | |
9. Hafta | Program dışı faaliyetler ve ruhsal gelişim | Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Program dışı faaliyetler ve ruhsal gelişim | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Program dışı faaliyetler ve bilişsel gelişim | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | Program dışı faaliyetlerde alınması gereken güvenlik önlemleri | Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Gönüllülük ve Girişimciliğe yönelik program dışı faaliyet | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
14. Hafta | Final |
Laçin Şimşek, C. (2011). Okul Dışı Öğrenme Ortamları ve Fen Eğitimi. Fen Öğretiminde Okul Dışı Öğrenme Ortamları. (Ed. Laçin Şimşek, 2011). Pegem Akademi, Ankara. |
Erdoğan, KÖSE. (2013). Eğitim kurumlarında gerçekleştirilen ders dışı etkinliklerin sınıflandırılmasına yönelik bir öneri. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim (TEKE) Dergisi, 2(2). |
Bakanlığı, M. E. (1989). Ortaokul ve Orta Öğretim Kurumlarındaki Öğrencilerin Ders Dışı Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik. Tebliğler Dergisi, (2300). |
Mahoney, J. L., Cairns, B. D., & Farmer, T. W. (2003). Promoting interpersonal competence and educational success through extracurricular activity participation. Journal of educational psychology, 95(2), 409. |
Adıgüzel, Ö. (2011). Okul dışında farklı bir öğrenme ortamı olarak çocuk müzeleri. Eğitim Bilim Toplum, 4 (14), 32-41. |
Çavuş, R., Topsakal, Ü. U. ve Kaplan, A. Ö. (2013). İnformal öğrenme ortamlarının çevre bilinci kazandırmasına ilişkin öğretmen görüşleri: Kocaeli bilgievleri örneği. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 3 (1), 15-26. |
Eshach, H. (2007). Bridging in-school and out-of-school learning: Formal, non-formal, and informal education. Journal of Science Education and Technology, 16 (2), 171-190. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY34 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 10 | 2 | 20 |
Araştırma | 5 | 1 | 5 |
Ara Sınav 1 | 1 | 7,5 | 7,5 |
Ödev 1 | 1 | 6 | 6 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |