Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Dünya İngilizceleri ve Kültür | İÖS02 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 2,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu ders, İngilizcenin küresel bir dil olarak gelişimini, farklı kültürlerdeki çeşitlenmelerini ve özellikle modern Britanya kültürünü incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, popüler kültür öğeleri, sosyal medya ve güncel örnekler üzerinden İngilizcenin dünya dili olarak rolünü kavrayacaklardır. |
Dersin İçeriği | Global İngilizce çeşitleri ve özellikleri Modern Britanya kültürü ve toplumu Sosyal medyada İngilizce kullanımı Popüler kültürde İngilizce varyasyonları Kültürlerarası iletişimde İngilizce |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- İngilizcenin farklı kültürlerdeki varyasyonlarını tanıyabilecektir. - Modern Britanya kültürünün temel özelliklerini açıklayabilecektir - Küresel İngilizcenin iş dünyası ve medyadaki rolünü analiz edebilecektir - Sosyal medya ve dijital platformlardaki İngilizce kullanımını değerlendirebilecektir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Ders tanıtımı + "Neden bu kadar çok İngilizce var?" - TikTok'tan YouTube'a dijital İngilizce | Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Görsel Sunum |
2. Hafta | İngilizce Nasıl Küresel Dil Oldu? + British vs American English (Sosyal Medya Örnekleri) | Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama |
3. Hafta | Modern Britanya: Brexit'ten Harry-Meghan'a Değişen Kültür | Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
4. Hafta | Hint İngilizcesi ve Bollywood + K-Pop'ta İngilizce Kullanımı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Görsel Sunum Uygulama |
5. Hafta | Netflix Dizilerinde British Culture + Sosyal Medya İngilizcesi | Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati |
6. Hafta | İş Dünyasında Global English + Modern British Workplace Culture | Uygulama Sözel Anlatım Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Görsel Sunum |
7. Hafta | Ara Sınav Hazırlığı + Global English Quiz Show | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
9. Hafta | Australian & New Zealand English + Popüler Kültür Örnekleri | Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | African Englishes + Nigerian Film Industry (Nollywood) | Görsel Sunum Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati |
11. Hafta | Modern British Youth Culture + Internet Slang | Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Uygulama |
12. Hafta | Global Gaming Culture'da İngilizce + Esports Language | Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma |
13. Hafta | TR: Geleceğin İngilizcesi: AI, Metaverse ve Dijital İletişim | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma |
14. Hafta | Son Tartışmalar | Uygulama Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
Küresel İngilizceler (J.Jenkins) |
Kachru,B.B. (2009). The Handbook of World Englishes. Blackwell Publishing Ltd. West Sussex.U.K Crystal, D. (2010). Evolving English: One Language, Many Voices. An Illustrated History of the English Language. London: British Library. Crystal, D. (1997). English as a Global Language. Cambridge: Cambridge University Press. Seargeant, P. (2012). Exploring World Englishes: Language in a Global Context. Routledge Introductions to Applied Linguistics. Abingdon: Routledge. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 60 |
PY2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY8 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 60 |
PY9 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Diğer Faaliyetler | 5 | 3 | 15 |
Uygulama | 4 | 5 | 20 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 101 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2,0 |