Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Dünya İngilizceleri ve Kültür İÖS02 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 2,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersi Verenler Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu ders, İngilizcenin küresel bir dil olarak gelişimini, farklı kültürlerdeki çeşitlenmelerini ve özellikle modern Britanya kültürünü incelemeyi amaçlamaktadır. Öğrenciler, popüler kültür öğeleri, sosyal medya ve güncel örnekler üzerinden İngilizcenin dünya dili olarak rolünü kavrayacaklardır.
Dersin İçeriği Global İngilizce çeşitleri ve özellikleri Modern Britanya kültürü ve toplumu Sosyal medyada İngilizce kullanımı Popüler kültürde İngilizce varyasyonları Kültürlerarası iletişimde İngilizce
Ders Öğrenme Kazanımları - İngilizcenin farklı kültürlerdeki varyasyonlarını tanıyabilecektir.
- Modern Britanya kültürünün temel özelliklerini açıklayabilecektir
- Küresel İngilizcenin iş dünyası ve medyadaki rolünü analiz edebilecektir
- Sosyal medya ve dijital platformlardaki İngilizce kullanımını değerlendirebilecektir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ders tanıtımı + "Neden bu kadar çok İngilizce var?" - TikTok'tan YouTube'a dijital İngilizce Sözel Anlatım Uygulama Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Görsel Sunum
2. Hafta İngilizce Nasıl Küresel Dil Oldu? + British vs American English (Sosyal Medya Örnekleri) Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama
3. Hafta Modern Britanya: Brexit'ten Harry-Meghan'a Değişen Kültür Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
4. Hafta Hint İngilizcesi ve Bollywood + K-Pop'ta İngilizce Kullanımı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Görsel Sunum Uygulama
5. Hafta Netflix Dizilerinde British Culture + Sosyal Medya İngilizcesi Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati
6. Hafta İş Dünyasında Global English + Modern British Workplace Culture Uygulama Sözel Anlatım Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Görsel Sunum
7. Hafta Ara Sınav Hazırlığı + Global English Quiz Show Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
8. Hafta Ara Sınav 1 Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Australian & New Zealand English + Popüler Kültür Örnekleri Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta African Englishes + Nigerian Film Industry (Nollywood) Görsel Sunum Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta Modern British Youth Culture + Internet Slang Görsel Sunum Araştırma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Uygulama
12. Hafta Global Gaming Culture'da İngilizce + Esports Language Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
13. Hafta TR: Geleceğin İngilizcesi: AI, Metaverse ve Dijital İletişim Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
14. Hafta Son Tartışmalar Uygulama Diğer Faaliyetler Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
Kaynaklar
Küresel İngilizceler (J.Jenkins)
Kachru,B.B. (2009). The Handbook of World Englishes. Blackwell Publishing Ltd. West Sussex.U.K Crystal, D. (2010). Evolving English: One Language, Many Voices. An Illustrated History of the English Language. London: British Library. Crystal, D. (1997). English as a Global Language. Cambridge: Cambridge University Press. Seargeant, P. (2012). Exploring World Englishes: Language in a Global Context. Routledge Introductions to Applied Linguistics. Abingdon: Routledge.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 4 5 5 60
PY2 5 5 5 5 5 60
PY3 5 5 5 5 5 60
PY4 5 5 5 5 5 60
PY5 5 5 5 5 5 60
PY6 5 5 5 5 5 60
PY7 5 5 5 5 5 60
PY8 5 5 4 5 5 60
PY9 4 3 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Diğer Faaliyetler 5 3 15
Uygulama 4 5 20
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 101
Dersin AKTS Kredisi 2,0