Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İlkyardım | GKS26 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Ümit KILIÇ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Acil durumlarda yapılması gereken ilk yardım yöntemlerini öğretmeyi amaçlar. |
Dersin İçeriği | İlk Yardımın Tanımı, Önemi, İlkeleri, Kanamalar, Şok ve Çeşitleri, Yaralanmalar, CPR (Kardio Pulmoner Resusitasyon), Yabancı Cisim Aspirasyonu, Kırık, Çıkık ve Burkulmalar, Yanıklar, Sıcak ve Soğuğa Maruz Kalma, Zehirlenmeler, Tıbbi Durumlarda İlk Yardım. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- İlk yardımın anlamını ve önemini kavrar. - İlk yardımda kullanılacak malzemeleri ve haberleşilecek telefon numaralarını sıralayabilir. - Temel yaşam desteğini yaş grubuna uygun yapar. - Yaralanma çeşitlerini sıralayabilir ve ilkelere uygun müdahaleyi yapar |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin tanımı ve hedefleri, temel kavramlar, İlkyardımın tarihsel gelişimi | Ders Saati |
2. Hafta | İlkyardımın tanımı, amaçları, ilkyardımın kuralları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
3. Hafta | CPR – Kardiyo Pumoner Resusitasyon | Ders Saati |
4. Hafta | Kanamalarda ilkyardım, ekstremite kopmalarında ilkyardım | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
5. Hafta | Şokta ilkyardım, bilinci kapalı hastanın pozisyonu | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
6. Hafta | Yaralanma çeşitleri, organ yaralanması, yaralanmalarda ilkyardım | Diğer Faaliyetler Araştırma |
7. Hafta | Ara sınav | |
8. Hafta | Yanıklar ve güneş çarpmasında ilkyardım, Donmalarda ilkyardım Suda boğulmalarda ilkyardım | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
9. Hafta | Kemik kırıkları, çıkıklar ve burkulmalarda ilk yardım, bandaj ve atel uygulamaları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Yabancı cisim tıkanmalarında ilkyardım | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
11. Hafta | Isırıklarda ilkyardım, zehirlenmelerde ilkyardım, böcek zehirlenmelerinde çevresel aciller | Araştırma Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | Hasta transportu, yaralı ve hasta taşıma metodları | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
13. Hafta | Depremde ilkyardım, Triyaj, Video gösterimi | Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | final uygulaması | Diğer Faaliyetler |
T.C. Sağlık Bakanlığı. (2015). Temel İlk Yardım El Kitabı. T.C. Sağlık Bakanlığı Yayınları. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY4 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY14 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY15 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1,5 | 1,5 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Sınıf İçi Etkinlik | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 64,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |