Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Tamamlayıcı Tedaviler | GKS23 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Günümüzde yaygınlaşan, popüler olarak kullanılan tamamlayıcı tedavi yöntemleri ile ilgili kuramsal bilgi, tamamlayıcı tedavi yöntemlerini kullanarak bakım becerilerini kazanmak ve holistik ( zihin-beden ilişkisi ve hastalıkların tedavi ve bakımı ) bakış açısı ile bakım planlamak, yöntemlerinin risk ve faydalarını değerlendirmek, uygulamalara entegrasyonun nasıl olabileceğini keşfetmek. |
Dersin İçeriği | Bireylerin tamamlayıcı terapilere yönelik ilgilerindeki artış sonucu, sağlık profesyoneli olmayan kişi ve kuruluşlar, toplumun bu gereksinimlerini karşılamaya başlamışlardır. Bu durumda yanlış ve bilinçsiz uygulamalar sağlığı desteklemek yerine sağlığın daha da bozulması gibi olumsuz sonuçlar yaratmıştır. Bu nedenle sağlık eğitimi almış kişilerin tamamlayıcı tıp konularında bilgilerini geliştirmek, modern tıbbın paralelinde uygulanan yöntemleri, sağlıklı/hasta bireylerin bu yöntemleri doğru ve etkin kullanmaları konusunda yönlendirmeleri beklenen bir durumdur. Bu ders öğrencilere tamamlayıcı ve alternatif tıbbın doğru kullanımının önemi ve değişik hastalık ve şikayetlerde kullanılan yöntemler hakkında bilgi verecektir. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Pratik tıp yaşamında tamamlayıcı ve alternatif tedavi konularda hasta bilgilendirmesini yapabilmek. - Tedavi sırasında bu tamamlayıcı ve alternatif tedavi yöntemlerini kullanabilmek - Tamamlayıcı ve Alternatif tıp yöntemlerinin etik ve yasal yönünü kavrama. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp | Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | Dünyada ve Türkiye’de Tamamlayıcı Tedavilerin Tarihsel Gelişimi | Ders Saati Sözel Anlatım |
3. Hafta | Dünyada ve Türkiye’de Alternatif Tedavi Yöntemlerine Genel Bakış ve Tanımlamalar | Ders Saati Sözel Anlatım |
4. Hafta | Etik ilkeler | Sözel Anlatım |
5. Hafta | Hipnoz ve Akupunktur | Ders Saati Sözel Anlatım |
6. Hafta | Terapatik Dokunma ve Müzik Tedavisi | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Ara sınav | Ders Saati |
8. Hafta | Masaj tedavisi (refleksoloji vb.) | Ders Saati Sözel Anlatım |
9. Hafta | Kupa tedavisi | Diğer Faaliyetler Görsel Sunum |
10. Hafta | Ozon tedavisi | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Türkiyede ve Dünyada GETAT Uygulamaları | Sözel Anlatım |
12. Hafta | Çocuklarda tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin kullanımı | Sözel Anlatım |
13. Hafta | Sağlık çalışanlarının tamamlayıcı ve alternatif tedaviler hakkındaki tutumları | Ders Saati Sözel Anlatım |
14. Hafta | Final | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY9 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
PY14 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
PY15 | 5 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 1 | 14 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Görsel Sunum | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1,5 | 1,5 |
Final | 1 | 2 | 2 |
Sınıf İçi Etkinlik | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |