Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Türk Kültür Coğrafyası | GKS17 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türkiye´nin komşu ve akraba olduğu ülkelerin doğal ve kültürel potansiyellerini tanıma ve bu ülkelerle karşılıklı sağlam ilişkiler kurmanın coğrafi temellerini oluşturmak |
Dersin İçeriği | Kültür, insan ve toplum; Türk kültürü ve Türk uygarlığı; Türkler hakkındaki ilk etnografik kaynaklar; Tarihte Türk devletleri; Türklerde devlet, idari, askeri ve sosyal yapı; Türklerde halk inançları ve mitoloji; Türklerde insan ve mekân ilişkisi; Türklerde sözlü, yazılı ve maddi kültür; Türklerde aile yapısı; Türk tarihinde yaşanan göçlerin demografik ve kültürel sonuçları; Türk kültürünün yayılma alanları ve komşu coğrafyalar üzerindeki etkisi; Türkiye’nin sahip olduğu somut ve somut olmayan kültürel miras; doğal ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Türk kültürü ve Türk uygarlığını bilir - Türkler hakkındaki ilk etnografik kaynakları analiz eder. - Tarihte Türk devletleri; Türklerde devlet, idari, askeri ve sosyal yapını oluşturan öğeleri açıklar - Türklerde halk inançları ve mitolojiler hakkında analiz yapar. - Türklerde insan ve mekân ilişkisini tahlil eder. - Türklerde sözlü, yazılı ve maddi kültür unsurlarının nasıl kullanacağını öğrenir - Türklerde aile yapısını oluşturan temel elemanları bilir. - Türk tarihinde yaşanan göçlerin demografik ve kültürel sonuçları nı analiz eder. - Türk kültürünün yayılma alanları ve komşu coğrafyalar üzerindeki etkisini bilir. - Türkiye’nin sahip olduğu somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarını bilir. - Doğal ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ile ilgili projeler ve fikirler oluşturabilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Türk kültürü ve Türk uygarlığını yayılış sahaları | Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
2. Hafta | Türkler hakkındaki ilk etnografik kaynaklar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
3. Hafta | Tarihte Türk devletleri; Türklerde devlet, idari, askeri ve sosyal yapını oluşturan öğeler | Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama |
4. Hafta | Türklerde halk inançları ve mitolojiler | Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
5. Hafta | Türklerde insan ve mekân ilişkisi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama |
6. Hafta | Türklerde sözlü, yazılı ve maddi kültür unsurlar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
7. Hafta | Türklerde aile yapısını oluşturan temel elemanlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma Ders Saati |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Türk kültürünün yayılma alanları ve komşu coğrafyalar üzerindeki etkisi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum |
10. Hafta | Türkiye’nin sahip olduğu somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarını | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati |
11. Hafta | Doğal ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
12. Hafta | Doğal ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması | Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
13. Hafta | Ödev Sunumları | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | Final | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
Ders Kitabı : YİĞİT, A., Türk Ülkeleri ve Türklerin Yaşadıkları Bölgelerin Coğrafyası, TİSAV Elazığ Şb yay. 2000 Elazığ DÖNMEZ, Y., Türk Dünyasının Beşeri ve İktisadi Coğrafyası, İ.Ü.Coğr. Enst. Yay. No:74 1973 İstanbul BAINBRIDGE, M., Dünyada Türkler, Say Yayınları, İstanbul. 1995, DEVLET, N., Çağdaş Türkîler; Doğuşundan Günümüze Büyük İslam Tarihi, Ek cilt, Çağ yayınları-İstanbul,1993, YİĞİT, A., Türk Ülkeleri ve Türklerin Yaşadıkları Bölgelerin Coğrafyası, TİSAV Elazığ Şb yay. 2000 Elazığ Topsakal, İlyas; Kürşat Yıldırım, Elvin Yıldırım, Leysen Şahin , Mustafa Tanrıverdi (2015). Rusya'daki Türkler, Türk Dünyası Vakfı, ISBN 6059786003 Topsakal, İlyas (2009). Rus Misyoner Kaynaklarına Göre Rus Çarlığı ve Türkler (1552-1917) Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, 2009 DEVLET, N., Çağdaş Türkîler; Doğuşundan Günümüze Büyük İslam Tarihi, Ek cilt, Çağ yayınları-İstanbul,1993 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | DK10 | DK11 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY3 | 4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY6 | 4 | 2 | 3 | 2 | 2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY7 | 4 | 4 | 2 | 2 | 4 | 4 | 5 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY8 | 4 | 4 | 2 | 2 | 4 | 4 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Uygulama | 5 | 3 | 15 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 81 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |