Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Kültür Coğrafyası GKS17 3. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türkiye´nin komşu ve akraba olduğu ülkelerin doğal ve kültürel potansiyellerini tanıma ve bu ülkelerle karşılıklı sağlam ilişkiler kurmanın coğrafi temellerini oluşturmak
Dersin İçeriği Kültür, insan ve toplum; Türk kültürü ve Türk uygarlığı; Türkler hakkındaki ilk etnografik kaynaklar; Tarihte Türk devletleri; Türklerde devlet, idari, askeri ve sosyal yapı; Türklerde halk inançları ve mitoloji; Türklerde insan ve mekân ilişkisi; Türklerde sözlü, yazılı ve maddi kültür; Türklerde aile yapısı; Türk tarihinde yaşanan göçlerin demografik ve kültürel sonuçları; Türk kültürünün yayılma alanları ve komşu coğrafyalar üzerindeki etkisi; Türkiye’nin sahip olduğu somut ve somut olmayan kültürel miras; doğal ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması.
Ders Öğrenme Kazanımları - Türk kültürü ve Türk uygarlığını bilir
- Türkler hakkındaki ilk etnografik kaynakları analiz eder.
- Tarihte Türk devletleri; Türklerde devlet, idari, askeri ve sosyal yapını oluşturan öğeleri açıklar
- Türklerde halk inançları ve mitolojiler hakkında analiz yapar.
- Türklerde insan ve mekân ilişkisini tahlil eder.
- Türklerde sözlü, yazılı ve maddi kültür unsurlarının nasıl kullanacağını öğrenir
- Türklerde aile yapısını oluşturan temel elemanları bilir.
- Türk tarihinde yaşanan göçlerin demografik ve kültürel sonuçları nı analiz eder.
- Türk kültürünün yayılma alanları ve komşu coğrafyalar üzerindeki etkisini bilir.
- Türkiye’nin sahip olduğu somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarını bilir.
- Doğal ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ile ilgili projeler ve fikirler oluşturabilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Türk kültürü ve Türk uygarlığını yayılış sahaları Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
2. Hafta Türkler hakkındaki ilk etnografik kaynaklar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
3. Hafta Tarihte Türk devletleri; Türklerde devlet, idari, askeri ve sosyal yapını oluşturan öğeler Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama
4. Hafta Türklerde halk inançları ve mitolojiler Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
5. Hafta Türklerde insan ve mekân ilişkisi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama
6. Hafta Türklerde sözlü, yazılı ve maddi kültür unsurlar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Türklerde aile yapısını oluşturan temel elemanlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Türk kültürünün yayılma alanları ve komşu coğrafyalar üzerindeki etkisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
10. Hafta Türkiye’nin sahip olduğu somut ve somut olmayan kültürel miras unsurlarını Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler Ders Saati
11. Hafta Doğal ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
12. Hafta Doğal ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
13. Hafta Ödev Sunumları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler
14. Hafta Final Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
Kaynaklar
Ders Kitabı : YİĞİT, A., Türk Ülkeleri ve Türklerin Yaşadıkları Bölgelerin Coğrafyası, TİSAV Elazığ Şb yay. 2000 Elazığ DÖNMEZ, Y., Türk Dünyasının Beşeri ve İktisadi Coğrafyası, İ.Ü.Coğr. Enst. Yay. No:74 1973 İstanbul BAINBRIDGE, M., Dünyada Türkler, Say Yayınları, İstanbul. 1995, DEVLET, N., Çağdaş Türkîler; Doğuşundan Günümüze Büyük İslam Tarihi, Ek cilt, Çağ yayınları-İstanbul,1993, YİĞİT, A., Türk Ülkeleri ve Türklerin Yaşadıkları Bölgelerin Coğrafyası, TİSAV Elazığ Şb yay. 2000 Elazığ Topsakal, İlyas; Kürşat Yıldırım, Elvin Yıldırım, Leysen Şahin , Mustafa Tanrıverdi (2015). Rusya'daki Türkler, Türk Dünyası Vakfı, ISBN 6059786003 Topsakal, İlyas (2009). Rus Misyoner Kaynaklarına Göre Rus Çarlığı ve Türkler (1552-1917) Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, 2009 DEVLET, N., Çağdaş Türkîler; Doğuşundan Günümüze Büyük İslam Tarihi, Ek cilt, Çağ yayınları-İstanbul,1993
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 DK11 Ölçme Yöntemi
PY3 4 5 4 2 4 4 3 5 2 5 5 5 60
PY4 5 5 5 5 5 5 5 2 5 5 5 5 60
PY6 4 2 3 2 2 4 3 4 5 5 5 5 60
PY7 4 4 2 2 4 4 5 5 2 5 5 5 60
PY8 4 4 2 2 4 4 5 2 5 5 5 5 60
PY9 5 5 5 5 5 5 5 4 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Uygulama 5 3 15
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 81
Dersin AKTS Kredisi 3,0