Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitimi | GKS07 | 3. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, öğrencilere insan hakları ve demokrasi kavramlarını tanıtarak, bu kavramların tarihsel gelişimini ve toplumsal önemini kavratmaktır. Ders ayrıca, insan hakları ve demokratik değerlerin eğitim yoluyla nasıl öğretilebileceği ve sürdürülebileceği konularını ele alır. |
Dersin İçeriği | Ders, insan hakları ve demokrasinin tarihsel kökenlerini, uluslararası insan hakları belgelerini, insan hakları eğitiminin önemini ve demokratik katılımın eğitim yoluyla nasıl teşvik edilebileceğini kapsar. Ayrıca, eğitimde toplumsal cinsiyet eşitliği, çocuk hakları ve çevre bilinci gibi konular da ele alınır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler bilim tarihi hakkında bilgi kazanır. - Öğrenciler bilim felsefesi hakkında bilgi kazanır. - Edindiği temel bilgileri günlük yaşam problemlerini çözmede kullanır. - Bilim tarihi ve felsefesini ilişkilendirebilir. - Edindikleri temel bilgiler ile eleştiri yapabilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | İnsan Hakları ve Demokrasi Kavramlarına Giriş | Ders Saati Araştırma |
2. Hafta | İnsan Haklarının Tarihsel Gelişimi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Demokrasi Tarihi ve Temel İlkeleri | Araştırma Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Diğer Uluslararası Belgeler | Diğer Faaliyetler Ders Saati |
5. Hafta | Demokrasi ve Eğitim Arasındaki İlişki | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Çocuk Hakları ve Eğitimde Uygulamaları | Araştırma Ders Saati |
7. Hafta | İnsan Hakları Eğitimi ve Demokratik Okul Kültürü | Araştırma Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Ara sınav | Ders Saati |
9. Hafta | Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve İnsan Hakları | Ders Saati Araştırma |
10. Hafta | Eğitimde İnsan Hakları İhlalleri ve Çözüm Yolları | Diğer Faaliyetler Araştırma |
11. Hafta | Demokrasi Eğitimi ve Vatandaşlık Bilinci | Ders Saati Araştırma |
12. Hafta | Eğitimde Katılımcılık ve Çoğulculuk | Ders Saati Araştırma |
13. Hafta | İnsan Hakları ve Demokrasi Eğitiminin Gelecek Perspektifleri | Ders Saati Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Yıldırım, C. (2014). Bilim felsefesi. Nostalji. Öğretim üyesi tarafından sağlanacak haftalık güncel bilimsel makaleler Tarihselci Yöntem ve Bilim Tarihi, Yazılama Yayınları, 2017 Bilim Tarihi ve Felsefesi Pegem A Yayıncılık - Akademik Kitaplar, 2019 Hüseyin Gazi Topdemir |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY9 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY14 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY15 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 4 | 56 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav 2 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 84 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |