Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Söylem Çözümlemesi ve Dil Öğretimi İSAE12 7. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı söylem çözümlemesine ilişkin teori ve ilkeleri sunmaktır. Öğrenciler bu derste aynı zamanda sözel ve yazılı söylem örneklerini inceleyerek söylem çözümlemesinin dil öğretiminde nasıl kullanılması gerektiği konusunda da bilgi sahibi olurlar.
Dersin İçeriği Bu ders; Söylem Analizi Nedir?,Söylem Analizi ve Dilbilgisi,Söylem Analizi ve Kelime Bilgisi,Söylem Analizi ve Fonoloji,Yaklaşımlar ve Metodolojiler,The Individual and Society,Kültür,Söylem Analizi ve Dil Öğretimi,Örnek Metin Analizi I,Örnek Metin Analizi II,Sınıf Söylem Analizi I,Sınıf Söylem Analizi II,Örnek Metin Analizi III,Örnek Metin Analizi IV; konularını içermektedir.
Ders Öğrenme Kazanımları - Bu dersin sonunda öğrenciler, söylemin tanımlanmasında ve çözümlenmesinde öne çıkan kuram, uygulama ve araştırma yöntemlerine ilişkin güncel bilgiye sahip olacaklar; hedef dilde öne çıkan söylem özelliklerini karşılaştırmalı bir bakış açısıyla kullanıldığı toplumsal-kültürel bağlam çerçevesinde tanımlayabileceklerdir. Söylem Çözümlemesi bağlamında dilbilim araçlarını kullanarak yazılı ve sözlü metinlerde tutum, değer ve yargıları saptayabilecekler ve dil öğretiminde söylem analizini uygulamalarını tanıyacaklardır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Söylem evreni: Konuşma-yazma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama
3. Hafta Bağlamsal olgu: Bağıntı/Bağdaşıklık Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
4. Hafta Dil değişke teorileri ve metin türleri Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Dil değişke teorileri ve metin türleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
6. Hafta Söylem Çeşitleri; metin türleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler
7. Hafta Düzeyleribağlama: dilbilgisi, sözcük dağarcığı ve söylem Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
8. Hafta Örüntülerin gözlemlenmesi ve incelenmesi Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
9. Hafta Örüntülerin gözlemlenmesi ve incelenmesi Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Söylem olarak; edebiyat, kültür ve dil Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Uygulama
11. Hafta Kültürler arası iletişim ve söylem işlevleri Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
12. Hafta İletişimde söylem: Dil öğrencisi için söylem ve kültürel farkındalık uygulamaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Ders Saati Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
13. Hafta Söylem birimleri ve söylem bağlantıları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
14. Hafta Söylem izlencesi tasarımı Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 60
PY2 5 5 60
PY3 5 5 60
PY4 5 5 60
PY5 5 5 60
PY6 5 5 60
PY7 5 5 60
PY8 5 5 60
PY9 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 5 65
Araştırma 5 4 20
Diğer Faaliyetler 4 5 20
Uygulama 4 3 12
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 119
Dersin AKTS Kredisi 4,0