Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Dil ve Toplum İSAE01 7. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersi Verenler Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu ders, küreselleşme bağlamında dil ve kültür ilişkisini incelemeyi, dilin toplumsal rolünü analiz etmeyi ve küreselleşmenin dil ve kültür üzerindeki etkilerini kavramayı amaçlamaktadır.
Dersin İçeriği Küreselleşmenin tarihsel gelişimi Dil, kültür ve ideoloji ilişkisi Kültürel transfer ve modernizm Küreselleşmenin dil üzerindeki etkileri Medya ve popüler kültürün dile etkisi
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler dil-toplum ilişkisini açıklayan temel kavramları bilir.
- Öğrenciler dil-kültür ilişkisini açıklayabilir.
- Öğrenciler sosyal ve coğrafi farklılıkların dille etkileşimini açıklayabilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Derse Giriş ve Temel Kavramlar: Küreselleşme, dil ve kültür ilişkisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
2. Hafta Erken Dönem Küreselleşme ve Tordesillas Antlaşması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Ders Saati Uygulama
3. Hafta Küreselleşme Perspektifleri: Olumlu ve olumsuz yaklaşımlar Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Kültür ve İdeoloji: Dil-kültür-ideoloji üçgeni Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati
5. Hafta Küreselleşmenin Tarih Öncesi: Kültürel alışveriş ve emperyalizm Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
6. Hafta Haritalar, Dil ve Dünya Görüşleri Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta Dil, Kültür ve Politika İlişkileri Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Modernist Rüya ve Kültürel Transfer Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
10. Hafta Ünlü Kültürü ve Küreselleşme Görsel Sunum Uygulama Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta Mal ve İnsan Hareketliliği Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
12. Hafta Ders Özeti ve Sentez Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati
13. Hafta Dil ve temsil Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Soru-Cevap ve Genel Değerlendirme Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati
Kaynaklar
Montgomery, M. (2008). An introduction to language and society. Routledge.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 60,60
PY2 5 5 5 5 60
PY3 5 5 5 5 60
PY5 5 5 5 5 60
PY6 5 5 5 5 60
PY7 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 10 3 30
Araştırma 5 5 25
Diğer Faaliyetler 5 3 15
Uygulama 5 5 25
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 97
Dersin AKTS Kredisi 4,0