Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tümleşik Dil Becerilerinin Öğretimi İSAE13 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Osman DÜLGER
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğretmen adaylarına iletişimsel dil becerilerini bir ders planı dâhilinde ve tümleşik olarak öğretmelerini sağlayacak yöntem ve tekniklerin kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği Öğretmen adaylarının iletişimsel dil becerilerini bir ders planı dâhilinde ve tümleşik olarak öğretmelerini sağlayacak öğretim yöntem ve teknikler; okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerinin özellikle ergen ve yetişkin sınıfında bir ders planı içinde nasıl bütünleştirileceği, ders hedeflerinde varsa, dil bilgisi, kelime ve telaffuz gibi dil unsurlarının bu beceri temelli ders planına nasıl entegre edileceği.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler iletişimsel dil becerilerinin tümleşik olarak nasıl öğretilebileceğini tanımlayabileceklerdir.
- Öğrenciler ergen ve yetişkin yaş grupları için dil becerilerini tümleşik olarak öğretmeye yönelik ders planları hazırlayabileceklerdir.
- Öğrenciler dil bilgisi, kelime ve telaffuz gibi unsurların diğer dil becerileri ile birlikte nasıl sunulabileceğini anlayabileceklerdir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta İletişimsel dil becerilerinin tümleşik olarak öğretimi için ders planı hazırlanması. Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama
2. Hafta İletişimsel dil becerilerinin tümleşik olarak öğretimine yönelik yöntem ve tekniklerin tanıtılması. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama
3. Hafta Okuma, konuşma, dinleme ve yazma becerilerinin özellikle ergen ve yetişkin sınıfında bir ders planı içinde nasıl bütünleştirileceğinin anlatılması. Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler
4. Hafta Dil bilgisinin beceri temelli ders planına nasıl entegre edileceğinin değerlendirilmesi. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
5. Hafta Kelime öğretiminin beceri temelli ders planına nasıl entegre edileceğinin değerlendirilmesi. Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler
6. Hafta Telaffuz öğretiminin beceri temelli ders planına nasıl entegre edileceğinin değerlendirilmesi. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Telaffuz öğretiminde karşılaşılan problemler ve çözümleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta CEFR’a göre iletişimsel dil becerilerinin tümleşik olarak öğretilmesi Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta CEFR’a göre iletişimsel dil becerilerinin tümleşik olarak öğretilmesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
11. Hafta Grup projesi: İletişimsel dil becerilerinin tümleşik olarak öğretimine yönelik hedefler yazma. Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
12. Hafta Grup projesi: İletişimsel dil becerilerinin görev-tabanlı sınıflarda öğretimi için ders planlama. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Grup projesi: Dil bilgisinin beceri temelli ders planına entegre etme. Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
McDonough, J., Shaw, C., & Masuhara, H. (2013). Materials and methods in ELT: A teacher's guide. Oxford: Blackwell (3rd edition). Nation, I. S. P.(1990). Teaching and learning vocabulary. New York : Heinle&Heinle. Oxford, R. (1990). Language learning strategies. What every teacher should know. Boston, MA: Heinle & Heinle. Peregoy, S.F., & Boyle, O.F. (2001). Reading, writing, and learning in ESL. New York: Addison Wesley Longman.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 60
PY2 5 5 5 5 60
PY5 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 5 65
Araştırma 5 5 25
Diğer Faaliyetler 4 2 8
Uygulama 5 5 25
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 125
Dersin AKTS Kredisi 4,0