Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Karşılaştırmalı Eğitim | SMB11 | 8. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 4,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrenciye karşılaştırmalı eğitim hakkında genel bir bakış açısı kazandırmak; bu alanın tanımı, geçmişten günümüze izlediği yol konusunda bilgi sahibi olmak; farklı ülkelerdeki eğitim politikaları ve sistemlerini incelemek; eğitim sistemlerinin karşılaştırmasını yapmak; eğitim sistemlerinin siyasal yönetimler ve düşüncelerle etkileşimini belirlemek ve Türk eğitim sisteminin alandan nasıl ve ne şekilde etkilendiğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği | Karşılaştırmalı eğitimin tanımı, kapsamı, tarihi gelişimi, karşılaştırmalı eğitim ile ilgili yeni yaklaşımlar, yöntemler, Siyasal yönetimler ve düşüncelerin eğitim sistemleri ile etkileşimi, Türk eğitim sisteminin diğer ülkelerin eğitim sistemleriyle karşılaştırılması, çağdaş eğitim sistemleri (Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Japonya, Fransa, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Kanada, Rusya, Japonya, Güney Kore, Güney Afrika) |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Türk Eğitim sistemi hakkında bilgi sahibi olur. - Eğitim sistemlerinin dünyadaki farklı uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur - Karşılaştırmalı eğitimin geçmişten günümüze gelişimi hakkında bilgi sahibi olur. - Siyasal yönetimler ve düşüncelerin eğitim sistemleri üzerindeki etkisini anlar. - Batılı ve gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerinin gelişmişlik düzeyini anlar. - Batılı ve gelişmiş ülkelerin eğitim sistemleri ile Türkiye Eğitim sisteminin karşılaştırmasını yapabilir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Karşılaştırmalı eğitim biliminin gelişimi ve tarihçesi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama |
2. Hafta | Siyasal yönetimler ve düsüncelerin eğitim sistemleri ile etkileşimi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum |
3. Hafta | Türk Eğitim Sistemi tarihçesi | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
4. Hafta | Türk Eğitim Sistemi | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Amerikan Eğitim Sistemi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
6. Hafta | İngiltere Eğitim Sistemi | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Finlandiya Eğitim Sistemi | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Fransa Eğitim Sistemi | Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Kanada Eğitim Sistemi | Görsel Sunum Uygulama Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
11. Hafta | İspanya Eğitim Sistemi | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma |
12. Hafta | İtalya Eğitim Sistemi | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
13. Hafta | Rusya Eğitim Sistemi | Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Ali Balcıoğlu, Karşılaştırmalı Eğitim Sistemleri (Pegem A Yayıncılık; ISBN No: 9944919675; Ankara, 2007) Ülkeler ve Eğitim Sistemleri- Karşılaştırma Yazıları, Füsun Akarsu. Nobel Yayın Dağıtım; ISBN:975-591-709-8; İstanbul,2005 Siyasal Düşünceler ve Yönetimler, Prof. Dr. Ayferi Göze, Beta Basım Yayın Dağıtım, İstanbul, 2007 |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 4 | 3 | 60 |
PY2 | 3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 | 3 | 60 |
PY3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 60 |
PY4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 60 |
PY5 | 3 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 60 |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Diğer Faaliyetler | 4 | 4 | 16 |
Uygulama | 5 | 5 | 25 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 107 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4,0 |