Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Karşılaştırmalı Eğitim SMB11 8. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrenciye karşılaştırmalı eğitim hakkında genel bir bakış açısı kazandırmak; bu alanın tanımı, geçmişten günümüze izlediği yol konusunda bilgi sahibi olmak; farklı ülkelerdeki eğitim politikaları ve sistemlerini incelemek; eğitim sistemlerinin karşılaştırmasını yapmak; eğitim sistemlerinin siyasal yönetimler ve düşüncelerle etkileşimini belirlemek ve Türk eğitim sisteminin alandan nasıl ve ne şekilde etkilendiğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır.
Dersin İçeriği Karşılaştırmalı eğitimin tanımı, kapsamı, tarihi gelişimi, karşılaştırmalı eğitim ile ilgili yeni yaklaşımlar, yöntemler, Siyasal yönetimler ve düşüncelerin eğitim sistemleri ile etkileşimi, Türk eğitim sisteminin diğer ülkelerin eğitim sistemleriyle karşılaştırılması, çağdaş eğitim sistemleri (Amerika Birleşik Devletleri, Rusya, Japonya, Fransa, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya, Kanada, Rusya, Japonya, Güney Kore, Güney Afrika)
Ders Öğrenme Kazanımları - Türk Eğitim sistemi hakkında bilgi sahibi olur.
- Eğitim sistemlerinin dünyadaki farklı uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur
- Karşılaştırmalı eğitimin geçmişten günümüze gelişimi hakkında bilgi sahibi olur.
- Siyasal yönetimler ve düşüncelerin eğitim sistemleri üzerindeki etkisini anlar.
- Batılı ve gelişmiş ülkelerin eğitim sistemlerinin gelişmişlik düzeyini anlar.
- Batılı ve gelişmiş ülkelerin eğitim sistemleri ile Türkiye Eğitim sisteminin karşılaştırmasını yapabilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Karşılaştırmalı eğitim biliminin gelişimi ve tarihçesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama
2. Hafta Siyasal yönetimler ve düsüncelerin eğitim sistemleri ile etkileşimi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
3. Hafta Türk Eğitim Sistemi tarihçesi Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
4. Hafta Türk Eğitim Sistemi Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Amerikan Eğitim Sistemi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
6. Hafta İngiltere Eğitim Sistemi Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Finlandiya Eğitim Sistemi Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Fransa Eğitim Sistemi Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Kanada Eğitim Sistemi Görsel Sunum Uygulama Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta İspanya Eğitim Sistemi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
12. Hafta İtalya Eğitim Sistemi Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Rusya Eğitim Sistemi Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma Görsel Sunum
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Ali Balcıoğlu, Karşılaştırmalı Eğitim Sistemleri (Pegem A Yayıncılık; ISBN No: 9944919675; Ankara, 2007) Ülkeler ve Eğitim Sistemleri- Karşılaştırma Yazıları, Füsun Akarsu. Nobel Yayın Dağıtım; ISBN:975-591-709-8; İstanbul,2005 Siyasal Düşünceler ve Yönetimler, Prof. Dr. Ayferi Göze, Beta Basım Yayın Dağıtım, İstanbul, 2007
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 2 2 2 4 3 60
PY2 3 3 3 2 2 4 3 60
PY3 3 3 4 2 4 4 3 60
PY4 4 3 4 5 4 5 5 60
PY5 3 3 4 2 4 4 3 60
PY6 5 5 5 5 5 5 5 60
PY7 5 5 5 5 5 5 5 60
PY8 5 5 5 5 5 5 5 60
PY9 5 5 5 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Diğer Faaliyetler 4 4 16
Uygulama 5 5 25
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 107
Dersin AKTS Kredisi 4,0