Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Dil ve Toplum İSAE01 8. Yarıyıl 2 + 0 2,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler Doç. Dr. Timuçin Buğra EDMAN
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Dil ile toplum arasındaki ilişkiyi dilin niteliğine göre incelemek.
Dersin İçeriği Dil-Toplum ilişkisi bağlamında temel kavramlar ve teknik terimler; dilsel topluluklarda coğrafi ve sosyal farklılıklar; sosyal katmanlar ve dilsel topluluklar arasındaki ilişki; dilde değişimler; dil ve kültür; dil planlaması.
Ders Öğrenme Kazanımları - Öğrenciler dil-toplum ilişkisini açıklayan temel kavramları bilir.
- Öğrenciler dil-kültür ilişkisini açıklayabilir.
- Öğrenciler sosyal ve coğrafi farklılıkların dille etkileşimini açıklayabilir.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Dil gelişiminin başlangıcı Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Diyalog ve dil gelişimi Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
4. Hafta Dil ve bölgesel çeşitlilik: aksan ve lehçe Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
5. Hafta Dil ve etnik köken Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
6. Hafta Dil ve alt kültürler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ders Saati
7. Hafta Dil ve durum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Dil ve cinsiyet Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
10. Hafta Dil ve cinsiyet Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
11. Hafta Dilsel çeşitlilik ve konuşma toplumu Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Araştırma
12. Hafta Dil ve sosyal etkileşim Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Dil ve temsil Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Montgomery, M. (2008). An introduction to language and society. Routledge.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 60,60
PY2 5 5 5 5 60
PY3 5 5 5 5 60
PY5 5 5 5 5 60
PY6 5 5 5 5 60
PY7 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 5 5 25
Diğer Faaliyetler 5 3 15
Uygulama 5 5 25
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 106
Dersin AKTS Kredisi 4,0