Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Musikisi SGK15 6. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Geçmişten günümüze Türk müziğinin aşamalarını, türlerini ve çalgılarını kavrar
Dersin İçeriği Orta Asya ve Anadolu’da yaşayan Türk topluluklarına ait müzik unsurları, Türk mitolojisi (insan, yaradılış, dini ritüeller ve bayramlar vb.), Türk Halk Müziği repertuarındaki mitolojik unsurlar, Türk Devlet ve Topluluklarında var olan müzik türleri, tarihi süreç içinde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Musikisinin gelişimi; müzikle ilgili farklı gelenek ve üslupların karşılıklı etkileşimi; çalgılar, besteciler, icracıları ve örnek eserleri ile birlikte incelenmesi.
Ders Öğrenme Kazanımları - Orta Asya ve Anadolu’da yaşayan Türk topluluklarına ait müzik unsurları hakkında bilgi sahibi olurlar.
- Türk mitolojisi (insan, yaradılış, dini ritüeller ve bayramlar vb.), Türk Halk Müziği repertuarındaki mitolojik unsurlar hakkında bilgi sahibi olurlar.
- Türk Devlet ve Topluluklarında var olan müzik türleri, tarihi süreç içinde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Musikisinin gelişimi hakkında bilgi sahibi olurlar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Orta Asya ve Anadolu’da yaşayan Türk topluluklarına ait müzik unsurları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
2. Hafta Türk mitolojisi (insan, yaradılış, dini ritüeller ve bayramlar vb.) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Araştırma
3. Hafta Türk Halk Müziği repertuarındaki mitolojik unsurlar Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
4. Hafta Türk Devlet ve Topluluklarında var olan müzik türleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
5. Hafta Türk Devlet ve Topluluklarında var olan müzik türleri Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
6. Hafta Tarihi süreç içinde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Musikisinin gelişimi Tarihi süreç içinde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Musikisinin gelişimi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Tarihi süreç içinde Türk Halk Müziği ve Türk Sanat Musikisinin gelişimi Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Müzikle ilgili farklı gelenek ve üslupların karşılıklı etkileşimi Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Müzikle ilgili farklı gelenek ve üslupların karşılıklı etkileşimi Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
11. Hafta Müzikle ilgili farklı gelenek ve üslupların karşılıklı etkileşimi Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
12. Hafta Çalgılar, besteciler, icracıları ve örnek eserleri ile birlikte incelenmesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Uygulama Diğer Faaliyetler
13. Hafta Çalgılar, besteciler, icracıları ve örnek eserleri ile birlikte incelenmesi Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Ders notları Pahin Ak, A. (2009). Türk Musikisi Tarihi. Akçağ Yayınları. Yahya Kaçar, G. (2012). Türk Musiki Rehberi. Ankara: Maya Akademi
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY3 3 5 2 2 60
PY4 2 3 2 2 60
PY6 3 3 2 5 60
PY8 5 5 5 5 60
PY9 5 5 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer