Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Türk Halk Oyunları | SGK13 | 6. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Tüm Türkiye nin mozaiğini yaşatan Üniversitemizde okuyan hemen hemen her il den gelen gençlerimizi Folklorumuz la ve onun bir parçası olan halk oyunlarımızla kaynaştırıp,gelmiş oldukları kültürü burada da coşkusunu yakalayıp diğer kültürleri de tanımalarını sağlamak.Gelecekte iş hayatı ve günlük yaşamında da paylaşabilecekleri birlikteliklerin ve kişilik gelişimine katkıda bulunabilecek aktivitenin içinde kalmasını sağlamak. |
Dersin İçeriği | Anadolu muzun tüm halk oyunları türlerinin oyun karakterlerini, kaybolmakta olan geleneksel oyunlarımızın yapısını , gelişmeye uygun sahne tekniklerinin figürler üzerindeki temel adımların analizi ve Türk halk oyunları yarışma kuralları |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler halk oyunu tarihini öğrenecekler - Öğrenciler halk oyunları figürlerin temel becerileri kazanacaktır. - Öğrenciler halk oyunlarını geleneksel ve karakteristik özelliklerini kazanacaklar ve gelecek nesillere aktarabileceklerdir. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Folklorun tanımı,Halk oyunlarının tarihçesi ve türler hakkında genel bilgi | Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım |
2. Hafta | Halay oyunlarının temel figürleri | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
3. Hafta | ller bazında bölgelin ayrılması | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
4. Hafta | Zeybek oyunlarının temel figürleri | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
5. Hafta | Karşılama oyunlarının temel figürleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Uygulama |
6. Hafta | Horon oyunlarının temel figürleri | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama |
7. Hafta | Kaşıkla oynanan bölge oyunlarının temel figürleri | Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Bar oyunlarının temel figürleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
10. Hafta | Öğretilen bölgelerin genel yöre giysi bilgileri | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Öğretilen bölgelerin oyunların müziklerinin öğretimi | Uygulama Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
12. Hafta | Ritm teknikleri | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
13. Hafta | Oyunların geleneksel özellikleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Uygulama Ders Saati Görsel Sunum |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Erol Hacıbekiroğlu.1993 ANKARA İ.T.Ü. Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Halk Oyunları Bölümü Kültür Bakanlığı Halk kültürünü Araştıma Genel Müdürlüğü Folklor Kurumu. Halk Oyunları Rehberi .T.C. Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Halk oyunları, Halk müziği, Halk Tiyatrosu Bölümleri Dergileri |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY3 | 3 | 3 | 4 | 2 | 60 |
PY4 | 2 | 3 | 2 | 2 | 60 |
PY6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY7 | 5 | 5 | 4 | 5 | 60 |
PY8 | 5 | 5 | 4 | 5 | 60 |
PY9 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Uygulama | 5 | 3 | 15 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 81 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |