Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kültür ve Dil | SGK10 | 6. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Ar. Gör. Dr. Tuğba AKGÜR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı dil kavramını kültür açısından değerlendirmek, iki kavramın birbiriyle olan ilişkilerini detaylı bir şekilde anlatmaktır. Dil ve kültür arasındaki çift yönlü ilişkinin toplumsal temelleri hakkında bilgi vermek, bu ilişkinin edebiyat açısından sezdirimleri üzerine yeterli donanım sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Kültür kavramı, toplumsal açıdan dil, Sapir ve Whorf Hipotezi, dil ve düşünce ilişkisi, Türk kültür tarihi, kültürsüz dil, dilsiz kültür konseptleri |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Kültürel bir obje olarak dili inceler. - Dilsel bir obje olarak kültüre eleştirel bakış kazanır. - Dilsel farklılaşmada kültürün izlerini detaylı bir şekilde incelemeyi öğrenir. - Türk kültürü üzerindeki dilin etkisi konusunda tarihsel olarak yorum yapma yeteneği kazanır. - Dil ve kültür etkileşimi konusunda kuramsal bilgileri gerçek veri üzerinde değerlendirme yeteneği elde eder. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş, oryantasyon | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati |
2. Hafta | Kültürel bir obje olarak dil | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | dilsel bir kavram olarak kültür | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Araştırma |
4. Hafta | dil ve kimlik | Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama |
5. Hafta | tarihsel süreç içerisinde dil kültür ilişkisi | Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Ara Sınav 1 | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
7. Hafta | Sapir & Whorf hipotezi | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Araştırma Sözel Anlatım |
8. Hafta | Ara Sınav 2 | Ders Saati |
9. Hafta | Thomas S. Eliot ve İngiliz kültürü | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum |
10. Hafta | Tennessee Williams ve Amerikan kültürü | Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Ömer Hayyam ve Fars kültürü | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Yunus Emre | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Araştırma Sözel Anlatım |
13. Hafta | Ziya Gökalp | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Kaplan, M. Kültür ve Dil. İstanbul, Dergah yayınlaro, 2011. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY3 | 3 | 3 | 2 | 2 | 4 | 5 | 60 |
PY4 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 60 |
PY6 | 3 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | 60 |
PY7 | 3 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | 60 |
PY8 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 4 | 60 |
PY9 | 4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 4 | 52 |
Araştırma | 4 | 4 | 16 |
Uygulama | 5 | 5 | 25 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav 2 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 96 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |