Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kariyer Planlama ve Geliştirme | SGK09 | 6. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Senem ÇOLAK YAZICI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı gelişim süreci içerisinde bireylerin ilgi, yetenek ve değerleri doğrultusunda bireyi tanıma, kariyer gelişim kuramlarına göre kariyeri planlama ve örgün eğitim sonrası kariyer planlamasında neler yapılabileceğine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırmaktır. |
Dersin İçeriği | Kariyer kavramı Kariyer planlaması Kariyer planlamasnının mesleki danışmanlıkla ilişkisi Bireysel kariyer gelişimi Özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri İş görüşmesi Kariyer planlama süreci Türk eğitim sisteminin kariyer planlaması doğrultusunda değerlendirilmesi Kariyer danışmanlığının okullarda uygulanabilirliği Yaşam boyu kariyer planlaması Emeklilikte kariyer planlaması |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Öğrenciler kariyer planlamasının prensiplerini ifade eder. - Öğrenciler kariyer planlamasının yöntem ve tekniklerini kullanır ve karakter özelliklerinin meslek seçimine etkilerini tartışır. - Öğrenciler kariyer gelişimini açıklar. - Öğrenciler eğitsel derecelendirmeye göre kariyer gelişim süreci ve hizmetlerini planlar. - Kariyer planlamasında bireylere yaşam boyu yardımcı olur |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Kariyer kavramı | Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma |
2. Hafta | Kariyer planlaması | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
3. Hafta | Kariyer planlamasının mesleki danışmanlıkla ilişkisi | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
4. Hafta | Bireysel kariyer gelişimi | Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Özgeçmiş hazırlama ve özgeçmiş çeşitleri | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma Uygulama |
6. Hafta | İş görüşmesi | Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Diğer Faaliyetler |
7. Hafta | Kariyer planlama süreci | Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Türk eğitim sisteminin kariyer planlaması doğrultusunda değerlendirilmesi | Uygulama Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
10. Hafta | Türk eğitim sisteminin kariyer planlaması doğrultusunda değerlendirilmesi | Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
11. Hafta | Kariyer planlamasının okullarda uygulanabilirliği | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
12. Hafta | Kariyer planlamasının okullarda uygulanabilirliği | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Yaşam boyu kariyer planlaması | Ders Saati Uygulama Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Final | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
Kuzgun, Y. (2003). Meslek Rehberliği ve Danışmanlığına Giriş. Ankara: Nobel Erdoğmuş, N. (2003). Kariyer Geliştirme. Ankara, Nobel, Kulaksızoğlu, A. (2005). Ergenlilk Psikolojisi. İstanbul Remzi. Kuzgun, Y. (2003). Meslek Danışmanlığı Kuramlar Uygulamalar. Ankara: Nobel. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY3 | 4 | 3 | 2 | 5 | 4 | 4 | 60 |
PY4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 5 | 5 | 60 |
PY6 | 4 | 4 | 4 | 5 | 2 | 5 | 60 |
PY7 | 4 | 4 | 3 | 2 | 4 | 5 | 60 |
PY8 | 4 | 4 | 4 | 2 | 4 | 5 | 60 |
PY9 | 5 | 5 | 4 | 5 | 4 | 5 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 5 | 5 | 25 |
Uygulama | 4 | 3 | 12 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 78 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |