Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Ekonomi ve Girişimcilik | SGK05 | 5. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli Grup |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Mikro ekonomik açıdan tüketicilerin, firmaların, faktör sahiplerinin ekonomik yaşamdaki davranışları ve piyasaların işleyişini fiyat sistemi çerçevesinde incelemek, makroekonomik açıdan ise milli gelir, gelir dağılımı, enflasyon, işsizlik, büyüme oranı, para gibi makroekonomik kavramları öğrenmek. Girişimcilik kültürünü vermek ve bunun için alt yapı oluşturmak |
Dersin İçeriği | Ekonomi biliminin temel kavramları ve ekonomik sistemler; işletme ve işletme yönetiminin temel kavramları; işletmenin kuruluşu, amaçları ve hukuki yapısı; işletmelerde yönetim süreçleri ve işlevleri; insan kaynakları ve diğer kaynakların yönetimi; girişimci ve girişimcilik kavramları, girişimcilikte başarı faktörleri; girişimcilik kültürü, girişimcilik süreci ve girişimcilik türleri; kariyer planlama, özgün fikirler, sıra dışı örnekler; Türk Patent ve Marka Kurumu; Sınai Mülkiyet Kanunu; küçük ve orta boyutlu işletmeler; küçük işletmelerde yönetim süreçleri ve işlevleri; iş fikri geliştirme, yenilik ve inovasyon, iş planı yapma, iş planının öğeleri, yazılması ve sunumu; belirli bir alanda ve konuda girişimcilikle ilgili bir proje hazırlama. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Tüketicilerin, üreticilerin ve faktör sahipleri arasındaki ilişkileri tanımlar. - Arz ve talep çerçevesinde fiyat oluşumunu çerçevesinde analiz eder. - Tüketici teorisini, üretici teorisini, kısa ve uzun dönem maliyetleri ve piyasa arzının oluşumu, piyasaların ortaya çıkış nedenlerini ve oluşumunu analiz eder. - Milli gelir, türleri, hesaplanmasını Türkiye açısından inceler. - Gelir dağılımı, enflasyon, işsizlik, büyüme, para arzı ve talebi gibi makroekonomik değerleri Türkiye açısından açıklar. - Türkiye ekonomisi açısından ekonomi politikasının amaçları ve ekonomik etkinliğini tartışır. - Bir İşletme kurma sürecinin farkına varmak - Girişimciliğin unsurlarını analiz etmek - Temel girişimciliği tanımlamak |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Ekonominin Tanımı, Kapsamı Ve Temel Ekonomik Kavramlar | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
2. Hafta | Ekonomik Sistemler | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum |
3. Hafta | İşletme Ve İşletme Yönetiminin Temel Kavramları | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | İşletmenin Kuruluşu, Amaçları Ve Hukuki Yapısı | Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | İşletmelerde Yönetim Süreçleri Ve İşlevleri | Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | İnsan Kaynakları Ve Diğer Kaynakların Yönetimi | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
7. Hafta | Girişimci Ve Girişimcilik Kavramları, Girişimcilikte Başarı Faktörleri | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Ara Sınav 1 | Ders Saati |
9. Hafta | Kariyer Planlama, Özgün Fikirler, Sıra Dışı Örnekler | Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
10. Hafta | Türk Patent Ve Marka Kurumu; Sınai Mülkiyet Kanunu | Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler |
11. Hafta | Küçük Ve Orta Boyutlu İşletmeler; Küçük İşletmelerde Yönetim Süreçleri Ve İşlevleri; | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
12. Hafta | İş Fikri Geliştirme, Yenilik Ve İnovasyon | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma |
13. Hafta | İş Planı Yapma, İş Planının Öğeleri, Yazılması Ve Sunumu; | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Final | Ders Saati |
Karadal, Himmet, Girişimcilik, Beta Yayınları,2013 Döm Tomak, Serpil, Grişimcilik-Teori, Süreç ve Uygulama, 2018 Parasız, İlker, (2006),İktisada Giriş,Ezgi Kitabevi, Bursa. Yıldırım, Kemal e diğ.,(2006), Makro İktisada Giriş, Ekin Kitabevi, Bursa. Eren, Ercan, (1997), Mikro Ekonomi, İstanul Üstünel, Besim (1998), Ekonominin Temelleri, Toygar, Ankara |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | DK7 | DK8 | DK9 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 4 | 3 | 5 | 2 | 5 | 60 |
PY2 | 3 | 3 | 2 | 2 | 2 | 4 | 3 | 2 | 5 | 5 | 60 |
PY3 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 60 |
PY4 | 4 | 3 | 4 | 2 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY5 | 4 | 3 | 4 | 2 | 3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 60 |
PY6 | 4 | 5 | 4 | 2 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY7 | 5 | 3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY8 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 | 5 | 5 | 60 |
PY9 | 4 | 4 | 2 | 2 | 4 | 5 | 5 | 2 | 5 | 5 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 13 | 3 | 39 |
Araştırma | 4 | 4 | 16 |
Diğer Faaliyetler | 4 | 2 | 8 |
Uygulama | 4 | 4 | 16 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 81 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |