Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ekonomi ve Girişimcilik SGK05 5. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli Grup
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Mikro ekonomik açıdan tüketicilerin, firmaların, faktör sahiplerinin ekonomik yaşamdaki davranışları ve piyasaların işleyişini fiyat sistemi çerçevesinde incelemek, makroekonomik açıdan ise milli gelir, gelir dağılımı, enflasyon, işsizlik, büyüme oranı, para gibi makroekonomik kavramları öğrenmek. Girişimcilik kültürünü vermek ve bunun için alt yapı oluşturmak
Dersin İçeriği Ekonomi biliminin temel kavramları ve ekonomik sistemler; işletme ve işletme yönetiminin temel kavramları; işletmenin kuruluşu, amaçları ve hukuki yapısı; işletmelerde yönetim süreçleri ve işlevleri; insan kaynakları ve diğer kaynakların yönetimi; girişimci ve girişimcilik kavramları, girişimcilikte başarı faktörleri; girişimcilik kültürü, girişimcilik süreci ve girişimcilik türleri; kariyer planlama, özgün fikirler, sıra dışı örnekler; Türk Patent ve Marka Kurumu; Sınai Mülkiyet Kanunu; küçük ve orta boyutlu işletmeler; küçük işletmelerde yönetim süreçleri ve işlevleri; iş fikri geliştirme, yenilik ve inovasyon, iş planı yapma, iş planının öğeleri, yazılması ve sunumu; belirli bir alanda ve konuda girişimcilikle ilgili bir proje hazırlama.
Ders Öğrenme Kazanımları - Tüketicilerin, üreticilerin ve faktör sahipleri arasındaki ilişkileri tanımlar.
- Arz ve talep çerçevesinde fiyat oluşumunu çerçevesinde analiz eder.
- Tüketici teorisini, üretici teorisini, kısa ve uzun dönem maliyetleri ve piyasa arzının oluşumu, piyasaların ortaya çıkış nedenlerini ve oluşumunu analiz eder.
- Milli gelir, türleri, hesaplanmasını Türkiye açısından inceler.
- Gelir dağılımı, enflasyon, işsizlik, büyüme, para arzı ve talebi gibi makroekonomik değerleri Türkiye açısından açıklar.
- Türkiye ekonomisi açısından ekonomi politikasının amaçları ve ekonomik etkinliğini tartışır.
- Bir İşletme kurma sürecinin farkına varmak
- Girişimciliğin unsurlarını analiz etmek
- Temel girişimciliği tanımlamak
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ekonominin Tanımı, Kapsamı Ve Temel Ekonomik Kavramlar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
2. Hafta Ekonomik Sistemler Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Görsel Sunum
3. Hafta İşletme Ve İşletme Yönetiminin Temel Kavramları Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
4. Hafta İşletmenin Kuruluşu, Amaçları Ve Hukuki Yapısı Uygulama Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
5. Hafta İşletmelerde Yönetim Süreçleri Ve İşlevleri Araştırma Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
6. Hafta İnsan Kaynakları Ve Diğer Kaynakların Yönetimi Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
7. Hafta Girişimci Ve Girişimcilik Kavramları, Girişimcilikte Başarı Faktörleri Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Sınav 1 Ders Saati
9. Hafta Kariyer Planlama, Özgün Fikirler, Sıra Dışı Örnekler Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
10. Hafta Türk Patent Ve Marka Kurumu; Sınai Mülkiyet Kanunu Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
11. Hafta Küçük Ve Orta Boyutlu İşletmeler; Küçük İşletmelerde Yönetim Süreçleri Ve İşlevleri; Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Uygulama Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
12. Hafta İş Fikri Geliştirme, Yenilik Ve İnovasyon Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Diğer Faaliyetler Araştırma
13. Hafta İş Planı Yapma, İş Planının Öğeleri, Yazılması Ve Sunumu; Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Final Ders Saati
Kaynaklar
Karadal, Himmet, Girişimcilik, Beta Yayınları,2013 Döm Tomak, Serpil, Grişimcilik-Teori, Süreç ve Uygulama, 2018 Parasız, İlker, (2006),İktisada Giriş,Ezgi Kitabevi, Bursa. Yıldırım, Kemal e diğ.,(2006), Makro İktisada Giriş, Ekin Kitabevi, Bursa. Eren, Ercan, (1997), Mikro Ekonomi, İstanul Üstünel, Besim (1998), Ekonominin Temelleri, Toygar, Ankara
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 2 2 2 4 3 5 2 5 60
PY2 3 3 2 2 2 4 3 2 5 5 60
PY3 4 3 4 2 4 4 3 4 5 5 60
PY4 4 3 4 2 4 4 3 5 5 5 60
PY5 4 3 4 2 3 4 3 4 5 5 60
PY6 4 5 4 2 4 4 5 5 5 5 60
PY7 5 3 5 5 5 5 5 5 5 5 60
PY8 4 4 4 5 4 4 5 4 5 5 60
PY9 4 4 2 2 4 5 5 2 5 5 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 13 3 39
Araştırma 4 4 16
Diğer Faaliyetler 4 2 8
Uygulama 4 4 16
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 81
Dersin AKTS Kredisi 3,0