Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gözlem ve Görüşme Teknikleri PSİ413 7. Yarıyıl 1 + 2 2,0 5,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Örgün
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere klinik psikoloji alanındaki görüşme tekniklerinin tanıtılması ve klinik değerlendirme ve psikoterapi süreçleri için gerekli olan gözlem ve görüşme becerilerinin kazandırılmasıdır. Öğrenciler bu ders kapsamında hem görüştükleri kişiyi hem de içinde bulundukları koşulları değerlendirmeyi, görüşme modeli belirlemeyi, görüşme yönlendirmeyi ve görüşmeyi sonuca ulaştırabilmeyi öğreneceklerdir. Ayrıca, öğrencilerin klinik psikoloji alanındaki uygulamalarda yapılan görüşmelere yönelik eleştirel bir bakış açısı ve görüşmeleri raporlayabilme becerisi kazanmaları beklenmektedir.
Dersin İçeriği Bu ders kapsamında, öğrencilerin teorik bilgilerin uygulama alanındaki kullanımını, gözlem ve görüşme süreçlerini, mesleki rol ve sorumlulukları öğrenmelerini, gözlem ve görüşme konusunda beceri edinmeleri sağlanmaktadır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Psikoloji ve uzmanlık alanlarıyla ilgili konulardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri bağdaştırabilme
- Psikolojinin uygulamalı alanlarını ve ne tür uygulama yöntemleri olduğunu öğrenip mesleki etik kurallarına bağlı kalma
- Psikoloji biliminin sağladığı bilgiyi ve kuramları mesleki etik ilkeleri çerçevesinde bireysel, sosyal, kültürel ve kuramsal konularda kullanabilme, toplumsal duyarlılık ve bireysel sorumluluk bilincine sahip olma
- Psikolojinin uygulamalı alanlarını ve ne tür uygulama yöntemleri olduğunu öğrenip mesleki etik kurallarına bağlı kalma
- Psikolojinin alt alanları ve bu alanların yöntem ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olma
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Gözlem Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
2. Hafta Klinik Görüşmeye Giriş Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum
3. Hafta Klinik Görüşmeci Olmak: İlk Adımlar Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler
4. Hafta Klinik Görüşme: Hazırlık ve Temel Adımlar Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Terapötik Görüşme Teknikleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
6. Hafta Klinik Görüşmede Tanı ve Değerlendirme Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta Klinik Görüşmeye Yönelik İlk Görüşme Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler
8. Hafta Arasınav Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler
9. Hafta Görüşme Örnekleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
10. Hafta Süpervizyon Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama
11. Hafta Süpervizyon Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Süpervizyon Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama
13. Hafta Süpervizyon Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama
14. Hafta Süpervizyon Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama
Kaynaklar
Cesur Soysal, G., Andiç, S. ve Eldoğan Eken, D. (2024). Psikolojide Gözlem ve görüşme Becerileri. Nobel Yayınevi. Ankara
Froelich, R.E. & Bishop, F. M. (?). KLİNİK GÖRÜŞME USTALIKLARI / Veri Toplama, Hastayı Değerlendirme ve Yönlendirme. (Çev. Mete, L., Doğaner, İ., Vahip, I.) Saray Tıp Kitabevleri
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 0 -
PY2 4 0 0 0 0 -
PY3 5 0 0 0 0 -
PY4 5 0 0 0 0 -
PY5 5 0 0 0 0 -
PY6 2 0 0 0 0 -
PY7 1 5 1 3 3 -
PY8 5 0 0 0 0 -
PY9 2 0 0 0 0 -
PY10 2 0 0 0 0 -
PY11 4 5 3 5 3 -
PY12 4 0 0 0 0 -
PY13 2 0 0 0 0 -
PY14 5 0 0 0 0 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Araştırma 8 2 16
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 8 2 16
Ders Saati 14 3 42
Sözel Anlatım 6 3 18
Görsel Sunum 6 3 18
Uygulama 6 2 12
Ara Sınav 1 1 3 3
Uygulama DS 6 1 6
Toplam İş Yükü 131
Dersin AKTS Kredisi 5,0