Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gözlem ve Görüşme Teknikleri | PSİ413 | 7. Yarıyıl | 1 + 2 | 2,0 | 5,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Örgün |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ |
Dersi Verenler |
Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilere klinik psikoloji alanındaki görüşme tekniklerinin tanıtılması ve klinik değerlendirme ve psikoterapi süreçleri için gerekli olan gözlem ve görüşme becerilerinin kazandırılmasıdır. Öğrenciler bu ders kapsamında hem görüştükleri kişiyi hem de içinde bulundukları koşulları değerlendirmeyi, görüşme modeli belirlemeyi, görüşme yönlendirmeyi ve görüşmeyi sonuca ulaştırabilmeyi öğreneceklerdir. Ayrıca, öğrencilerin klinik psikoloji alanındaki uygulamalarda yapılan görüşmelere yönelik eleştirel bir bakış açısı ve görüşmeleri raporlayabilme becerisi kazanmaları beklenmektedir. |
Dersin İçeriği | Bu ders kapsamında, öğrencilerin teorik bilgilerin uygulama alanındaki kullanımını, gözlem ve görüşme süreçlerini, mesleki rol ve sorumlulukları öğrenmelerini, gözlem ve görüşme konusunda beceri edinmeleri sağlanmaktadır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Psikoloji ve uzmanlık alanlarıyla ilgili konulardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri bağdaştırabilme - Psikolojinin uygulamalı alanlarını ve ne tür uygulama yöntemleri olduğunu öğrenip mesleki etik kurallarına bağlı kalma - Psikoloji biliminin sağladığı bilgiyi ve kuramları mesleki etik ilkeleri çerçevesinde bireysel, sosyal, kültürel ve kuramsal konularda kullanabilme, toplumsal duyarlılık ve bireysel sorumluluk bilincine sahip olma - Psikolojinin uygulamalı alanlarını ve ne tür uygulama yöntemleri olduğunu öğrenip mesleki etik kurallarına bağlı kalma - Psikolojinin alt alanları ve bu alanların yöntem ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olma |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Gözlem | Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
2. Hafta | Klinik Görüşmeye Giriş | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
3. Hafta | Klinik Görüşmeci Olmak: İlk Adımlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
4. Hafta | Klinik Görüşme: Hazırlık ve Temel Adımlar | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
5. Hafta | Terapötik Görüşme Teknikleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
6. Hafta | Klinik Görüşmede Tanı ve Değerlendirme | Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
7. Hafta | Klinik Görüşmeye Yönelik İlk Görüşme | Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | Arasınav | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler |
9. Hafta | Görüşme Örnekleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati |
10. Hafta | Süpervizyon | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Uygulama |
11. Hafta | Süpervizyon | Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | Süpervizyon | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama |
13. Hafta | Süpervizyon | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama |
14. Hafta | Süpervizyon | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama |
Cesur Soysal, G., Andiç, S. ve Eldoğan Eken, D. (2024). Psikolojide Gözlem ve görüşme Becerileri. Nobel Yayınevi. Ankara |
Froelich, R.E. & Bishop, F. M. (?). KLİNİK GÖRÜŞME USTALIKLARI / Veri Toplama, Hastayı Değerlendirme ve Yönlendirme. (Çev. Mete, L., Doğaner, İ., Vahip, I.) Saray Tıp Kitabevleri |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 1 | 5 | 1 | 3 | 3 | - |
PY8 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 4 | 5 | 3 | 5 | 3 | - |
PY12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY13 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY14 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Araştırma | 8 | 2 | 16 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 8 | 2 | 16 |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Sözel Anlatım | 6 | 3 | 18 |
Görsel Sunum | 6 | 3 | 18 |
Uygulama | 6 | 2 | 12 |
Ara Sınav 1 | 1 | 3 | 3 |
Uygulama DS | 6 | 1 | 6 |
Toplam İş Yükü | 131 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5,0 |