Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türk Dili II TDB 122 2. Yarıyıl 30 + 0 1,0 1,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Hayati ZENGİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türkçenin şekil bilgisini kavratıp, imlâ-noktalama işaretlerinin yerinde kullanılmasını sağlamak, cümlenin öğelerini ve çeşitlerini kavratmak, anlatım bozukluğu yapmadan yazma ve konuşma becerisini kazandırmak, topluluk önünde sunum yapabilme ve bilimsel metinleri inceleyip not çıkarma becerisini kazandırmaktır.
Dersin İçeriği Türk dilinin şekil bilgisi, cümlenin ögeleri ve cümle çeşitleri, anlatım bozuklukları, imlâ-noktalama işaretleri; sunum, şiir, deneme, kompozisyon, hikâye, gazete, dergi çalışmaları ve uygulamaları.
Ders Öğrenme Kazanımları - - Türkçenin şekil yapısını bilir, imlâ-noktalama işaretlerini yerinde kullanır. - Türkçeyi doğru, güzel ve başarılı bir üslupla konuşur, kendini ifade edebilme yeteneği sahip olur
- - Topluluk önünde sunum yapabilme becerisine sahip olur, bilgi ve düşüncelerini başkalarının anlayabileceği düzeyde ifade edebilir, etkili iletişimi kullanır. - Sözlük ve yazım kılavuzu kullanma alışkanlığına sahip olur.
- Yazacağı akademik tezlerde (lisans, yüksek lisans ve doktora) Türk dilini tez yazım kuralları çerçevesinde kullanır. - Edebî ve bilimsel metinleri inceleyip not çıkarma becerisi kazanır. - Deyim ve atasözlerini tanır ve bu kalıp ifadeleri sözlü-yazılı anlatımda kullanır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Düzeltme işareti, uzun ünlü, “de-ki-ile”nin yazımı, ek-fiil yazımı, mastarlara gelen eklerin yazılışı, fiil çekimi ile ilgili yazılışlar, soru ekinin yazılışı, ünsüzlerin nitelikleri, ünlü daralması, ünlü düşmesi, ünsüz uyumu, ünsüz türemesi, sayıların yazılışı, kısaltmaların yazılışı, büyük harflerin kullanıldığı yerler.
2. Hafta Birleşik kelimeleri yazılışı pekiştirmeli sözlerin yazılışı, ikilemelerin yazılışı, deyimlerin yazılışı, alıntı kelimelerin yazılışı, yabancı özel adların yazılışı; Türkçede anlamları birbirine karıştırılan ve yazılışında güçlük çekilen bazı kelimeler; uygulamalar.
3. Hafta Nokta, virgül, noktalı virgül, iki nokta, üç nokta, soru işareti, ünlem işareti, kısa çizgi
4. Hafta Uzun çizgi, eğik çizgi, ters eğik çizgi, tırnak işareti, tek tırnak işareti, denden işareti, yay ayraç, köşeli ayraç, kesme işareti ve uygulamalar.
5. Hafta Sözlü anlatımın temel ilkeleri, sözlü anlatım türleri (konferans, açıkoturum, sempozyum, seminer vb.)
6. Hafta Metin nedir? Edebî metnin özellikleri ve türleri.
7. Hafta Öğretici metinlerin özellikleri, kişisel hayatı konu alan öğretici metinler, gazete çevresinde gelişen öğretici metinler
8. Hafta Dilekçe yazarken uyulacak kurallar, kaynakça yazımı (metin içi-dipnotlu sistem)
9. Hafta ara sınav
10. Hafta Gerçek anlam, yan anlam, mecaz anlam, terim anlam, eş-yakın anlam, zıt anlamlı sözcükler, eş sesli sözcükler, genel ve özel anlamlı sözcükler, somut ve soyut anlamlı sözcükler, nitel ve nicel anlamlı sözcükler, argo sözcükler, yansıma sözcükler, ikilemeler, deyimler, atasözleri.
11. Hafta Olumlu-olumsuz cümle, soru cümlesi, emir cümlesi, ünlem cümlesi, diğer yargıları içeren cümleler, şart cümlesi, amaç cümlesi, neden-sonuç cümlesi, üslup cümlesi, içerik cümlesi, öznel anlatım, nesnel anlatım, düz anlatım, dolaylı anlatım; paragrafın yapısı ve içeriği.
12. Hafta İsim, Fiil, Zarf, Sıfat, Zamir, Edat
13. Hafta Cümlenin ögeleri ve cümle çeşitleri.
14. Hafta Anlamla ilgili anlatım bozuklukları, dil bilgisiyle ilgili anlatım bozuklukları, ses ve ahenk kusurları.
Kaynaklar
1] YAZIM KILAVUZU; TDK Yayınları, Ankara, 2006
3] AĞCA, Hüseyin: Türk Dili, Ankara, 2001, Gündüz Eğitim ve Yayıncılık, 270.
Materyal Paylaşımı
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 1 14
Araştırma 6 1 6
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 51
Dersin AKTS Kredisi 1,0