Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Genel Cerrahi | TIP405 | 7 | 98 + 142 | 0,0 | 11,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Entegre Tıp Staj |
Dersin Verilişi | Yüz yüze eğitim |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Mevlüt PEHLİVAN Prof. Dr. Ertuğrul ERTAŞ Prof. Dr. Emin Sami GÜRLEYİK Prof. Dr. Mehmet YAŞAR Prof. Dr. Kemal PEKER Doç. Dr. Sami DOĞAN Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fuat ÇETİN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Genel Cerrahi ile ilgili konuları ve hastalıklarını tanıma, aciliyetini kavrama, destek tedavisi uygulayarak genel cerrahi uzmanına yönlendirme. |
Dersin İçeriği | • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Ayrıntılı Anamnez alma • Ayrıntılı Fizik muayene • Beslenme Ve Metabolizma • Transfüzyon • Karın muayenesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Şokun fizyopatolojisi • Troid Muayenesi • Cerrahi İnfeksiyon Ve İnflamasyon • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Şok ve Tedavisi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Mide Ve Duodenum Anatomi Ve Fizyolojisi • Seminer ve Literatür • Mide Ve Duodenum Yaralanmaları • Radyoloji • Asepsi Antisepsi • Radyoloji • Serbest çalışma • Meme Muayanesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Başveboyun Muayenesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Axiller Muayene • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Travma Ve Travmaya Genel Yaklaşım • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Extremite Muayeneleri • Kanıta dayalı cerrahi • Seminer, literatür • Radyoloji • Radyoloji, Serbest çalışma • Peptik Ülser • Peptik Ülserde Cerrahi • Akut Karın • Serbest çalışma • Vasküler Biolojide Endotelin Yeri ve Önemi • İnce Barsak Anatomi Ve Fizyolojisi • Üst Gastrointestinal Sistem Kanamaları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Anal bölge Muayenesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • GİS Fistülleri • Akut Apandisit • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Seminer, literatür • Barsak Tıkanmaları • Yara Bakımı • Radyoloji • Özofagus Motilite Bozuklukları • Serbest çalışma • Serbest çalışma • Memenin Fizyolojisi • Malign Melanoma • İnflamatuar Barsak Hastalıkları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • İnce Barsak Tümörleri • Nazogastrik sonda uygulaması • Safra Yolları Cerrahi Hastalıkları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Özofagus Divertikülleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Seminer, literatür • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Radyoloji • Safra Yolları Yaralanmaları ve Darlıkları • Safra Yolları Cerrahi Hastalıkları • Radyoloji, Serbest çalışma • Dalak Yaralanmaları • Pankreas Yaralanmaları • Serbest çalışma • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Transplantasyon • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Pankreas Adacık Hücre Tümörleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Diferansiye Tiroid Kanserleri • Nondiferansiye Tiroid Kanserleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Literatür,seminer • Kolon Kanserleri • Rektum Kanserleri • Serbest çalışma • Serbest çalışma • Radyoloji • Yumuşak Doku Tümörleri • Portal Hipertansiyon • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Sürrenal Cerrahi Hastalıkları • Dalak Anatomi Ve Fizyolojisi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Karaciğer Apseleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Kolon Polipleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Özofagus Tümörleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Akut Pankreatit • Literatür,seminer • Safra Yolları Anatomi Ve Fizyolojis • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Radyoloji • Serbest çalışma • Dalağın Tümörleri • Serbest çalışma • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Gastroözofageal Reflü Hastalığı • Karaciğerin Paraziter Kistik Hastalığı • Feokromositoma • Primer Aldosteronizm • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Özofagus Perforasyonları • Meme Başı Akıntısı • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Klinik Ve Deneysel Bilimsel Araştırma Metodolojisi • Seminer, Literatür • Radyoloji • Serbest çalışma • Mezenterik Vasküler Hastalıklar • Serbest çalışma • Mide Tümörleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Karaciğer Tümörleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Morbid Obezite ve Cerrahisi • Seminer, Literatür • Radyoloji • Granülomatöz Kolit • Temel Onkoloji • Serbest çalışma • Serbest çalışma • Safra Yolları Tümörleri • Safra Kesesi Tümörleri • Postvagotomi Sendromu • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Memenin Bening Hastalıkları • İnguinal Bölge Fıtıkları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Memenin Malign Hastalıkları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Pankeasın Ekzokrin Tümörleri • Abdominal ve pelvik BT değerlendirilmesi • Seminer, literatür • Radyoloji • Serbest çalışma • Retroperitoneal Kanamalar • Retroperitoneal Tümörler • Serbest çalışma • Asit-Baz Dengesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Özofagus Yaralanmaları • Böbrek Hastalıkları ve Cerrahi • Sıvı elektrolitler • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • İleri Yaşam Desteği • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Derin Ven Trombozu • Kemoterapi • Endokrin Cerrahide Minimal İnvaziv Cerrahi • Radyoloji • Serbest çalışma • Yazılı sınav • Hasta başı sınavı • Sözlü sınav |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- • Ayrıntılı Anamnez almayı kavrar • Ayrıntılı Fizik muayen yapmayı kavrar • Troid Dokusunun Anatomisini,Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Troid Dokusunun Bening ve Maling Hastalıklarını tanır • Meme Dokusunun Anatomisini,Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Meme Dokusunun bening ve maling Hastalıklarını tanır • Karın muayenesini yapar - • Ayakta ve Yatarak çekilen Direkt batın grafilerini değerlendirir • Karın ön duvarı anatomisini kavrar • Özafagusun Anatomisini, Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Özafagusun Bening ve Maling Hastalıklarını tanır • Midenin Anatomisini, Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Midenin Bening ve Maling Hastalıklarını tanır • İnce Bağırsağın Anatomisini, Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • İnce Bağırsağın Bening ve Maling Hastalıklarını tanır - • Kalın Bağırsağın Anatomisini, Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Kalın Bağırsağın Bening ve Maling Hastalıklarını tanır • Karaciğerin, Safra Yollarının, safra Kesesinin Dalağın, Pankreasın Anatomisini, histolojisini ve fizyolojisini öğrenir • Karaciğerin, Safra Yollarının, safra Kesesinin Dalağın, Pankreasın hastalıklarını tanır • NG,İdrar sontası takmayı, Kan almayı ,İntraket takmayı öğrenir • Akut Batına neden olan hastalıkları ve Akut Apendisiti tanır |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Genel Cerrahi 1. Hafta | Ders Saati Uygulama |
2. Hafta | Genel Cerrahi 2. Hafta | Uygulama Ders Saati |
3. Hafta | Genel Cerrahi 3. Hafta | Uygulama Ders Saati |
4. Hafta | Genel Cerrahi 4. Hafta | Ders Saati Uygulama |
5. Hafta | Genel Cerrahi 5. Hafta | Ders Saati Uygulama |
6. Hafta | Genel Cerrahi 6. Hafta | Ders Saati Uygulama |
Doküman | https://obs.duzce.edu.tr/ |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY2 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY3 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 60 |
PY5 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
PY7 | 1 | 1 | 1 | 1 | - |
PY8 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
PY9 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY10 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY11 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 1 | 98 | 98 |
Uygulama | 1 | 142 | 142 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Uygulama | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 243 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 11,0 |