Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Genel Cerrahi TIP405 7 98 + 142 0,0 11,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Entegre Tıp Staj
Dersin Verilişi Yüz yüze eğitim
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Mevlüt PEHLİVAN
Prof. Dr. Ertuğrul ERTAŞ
Prof. Dr. Emin Sami GÜRLEYİK
Prof. Dr. Mehmet YAŞAR
Prof. Dr. Kemal PEKER
Doç. Dr. Sami DOĞAN
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fuat ÇETİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Genel Cerrahi ile ilgili konuları ve hastalıklarını tanıma, aciliyetini kavrama, destek tedavisi uygulayarak genel cerrahi uzmanına yönlendirme.
Dersin İçeriği • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Ayrıntılı Anamnez alma • Ayrıntılı Fizik muayene • Beslenme Ve Metabolizma • Transfüzyon • Karın muayenesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Şokun fizyopatolojisi • Troid Muayenesi • Cerrahi İnfeksiyon Ve İnflamasyon • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Şok ve Tedavisi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Mide Ve Duodenum Anatomi Ve Fizyolojisi • Seminer ve Literatür • Mide Ve Duodenum Yaralanmaları • Radyoloji • Asepsi Antisepsi • Radyoloji • Serbest çalışma • Meme Muayanesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Başveboyun Muayenesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Axiller Muayene • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Travma Ve Travmaya Genel Yaklaşım • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Extremite Muayeneleri • Kanıta dayalı cerrahi • Seminer, literatür • Radyoloji • Radyoloji, Serbest çalışma • Peptik Ülser • Peptik Ülserde Cerrahi • Akut Karın • Serbest çalışma • Vasküler Biolojide Endotelin Yeri ve Önemi • İnce Barsak Anatomi Ve Fizyolojisi • Üst Gastrointestinal Sistem Kanamaları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Anal bölge Muayenesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • GİS Fistülleri • Akut Apandisit • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Seminer, literatür • Barsak Tıkanmaları • Yara Bakımı • Radyoloji • Özofagus Motilite Bozuklukları • Serbest çalışma • Serbest çalışma • Memenin Fizyolojisi • Malign Melanoma • İnflamatuar Barsak Hastalıkları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • İnce Barsak Tümörleri • Nazogastrik sonda uygulaması • Safra Yolları Cerrahi Hastalıkları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Alt Gastrointestinal Sistem Kanamaları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Özofagus Divertikülleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Seminer, literatür • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Radyoloji • Safra Yolları Yaralanmaları ve Darlıkları • Safra Yolları Cerrahi Hastalıkları • Radyoloji, Serbest çalışma • Dalak Yaralanmaları • Pankreas Yaralanmaları • Serbest çalışma • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Transplantasyon • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Pankreas Adacık Hücre Tümörleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Diferansiye Tiroid Kanserleri • Nondiferansiye Tiroid Kanserleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Literatür,seminer • Kolon Kanserleri • Rektum Kanserleri • Serbest çalışma • Serbest çalışma • Radyoloji • Yumuşak Doku Tümörleri • Portal Hipertansiyon • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Sürrenal Cerrahi Hastalıkları • Dalak Anatomi Ve Fizyolojisi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Karaciğer Apseleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Kolon Polipleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Özofagus Tümörleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Akut Pankreatit • Literatür,seminer • Safra Yolları Anatomi Ve Fizyolojis • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Radyoloji • Serbest çalışma • Dalağın Tümörleri • Serbest çalışma • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Gastroözofageal Reflü Hastalığı • Karaciğerin Paraziter Kistik Hastalığı • Feokromositoma • Primer Aldosteronizm • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Özofagus Perforasyonları • Meme Başı Akıntısı • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Klinik Ve Deneysel Bilimsel Araştırma Metodolojisi • Seminer, Literatür • Radyoloji • Serbest çalışma • Mezenterik Vasküler Hastalıklar • Serbest çalışma • Mide Tümörleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Karaciğer Tümörleri • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Morbid Obezite ve Cerrahisi • Seminer, Literatür • Radyoloji • Granülomatöz Kolit • Temel Onkoloji • Serbest çalışma • Serbest çalışma • Safra Yolları Tümörleri • Safra Kesesi Tümörleri • Postvagotomi Sendromu • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Memenin Bening Hastalıkları • İnguinal Bölge Fıtıkları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Memenin Malign Hastalıkları • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Pankeasın Ekzokrin Tümörleri • Abdominal ve pelvik BT değerlendirilmesi • Seminer, literatür • Radyoloji • Serbest çalışma • Retroperitoneal Kanamalar • Retroperitoneal Tümörler • Serbest çalışma • Asit-Baz Dengesi • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Özofagus Yaralanmaları • Böbrek Hastalıkları ve Cerrahi • Sıvı elektrolitler • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • İleri Yaşam Desteği • Hasta başı eğitim ve klinik uygulama • Derin Ven Trombozu • Kemoterapi • Endokrin Cerrahide Minimal İnvaziv Cerrahi • Radyoloji • Serbest çalışma • Yazılı sınav • Hasta başı sınavı • Sözlü sınav
Ders Öğrenme Kazanımları - • Ayrıntılı Anamnez almayı kavrar • Ayrıntılı Fizik muayen yapmayı kavrar • Troid Dokusunun Anatomisini,Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Troid Dokusunun Bening ve Maling Hastalıklarını tanır • Meme Dokusunun Anatomisini,Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Meme Dokusunun bening ve maling Hastalıklarını tanır • Karın muayenesini yapar
- • Ayakta ve Yatarak çekilen Direkt batın grafilerini değerlendirir • Karın ön duvarı anatomisini kavrar • Özafagusun Anatomisini, Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Özafagusun Bening ve Maling Hastalıklarını tanır • Midenin Anatomisini, Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Midenin Bening ve Maling Hastalıklarını tanır • İnce Bağırsağın Anatomisini, Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • İnce Bağırsağın Bening ve Maling Hastalıklarını tanır
- • Kalın Bağırsağın Anatomisini, Fizyolojisini ve Histolojisini öğrenir • Kalın Bağırsağın Bening ve Maling Hastalıklarını tanır • Karaciğerin, Safra Yollarının, safra Kesesinin Dalağın, Pankreasın Anatomisini, histolojisini ve fizyolojisini öğrenir • Karaciğerin, Safra Yollarının, safra Kesesinin Dalağın, Pankreasın hastalıklarını tanır • NG,İdrar sontası takmayı, Kan almayı ,İntraket takmayı öğrenir • Akut Batına neden olan hastalıkları ve Akut Apendisiti tanır
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Genel Cerrahi 1. Hafta Ders Saati Uygulama
2. Hafta Genel Cerrahi 2. Hafta Uygulama Ders Saati
3. Hafta Genel Cerrahi 3. Hafta Uygulama Ders Saati
4. Hafta Genel Cerrahi 4. Hafta Ders Saati Uygulama
5. Hafta Genel Cerrahi 5. Hafta Ders Saati Uygulama
6. Hafta Genel Cerrahi 6. Hafta Ders Saati Uygulama
Materyal Paylaşımı
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 3 3 60
PY2 4 4 4 4 60
PY3 4 4 4 4 60
PY4 2 2 2 2 60
PY5 3 3 3 3 60
PY6 4 4 4 4 60
PY7 1 1 1 1 -
PY8 2 2 2 2 -
PY9 3 3 3 3 60
PY10 3 3 3 3 60
PY11 3 3 3 3 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 1 98 98
Uygulama 1 142 142
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Uygulama 1 1 1
Toplam İş Yükü 243
Dersin AKTS Kredisi 11,0