Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hemşirelikte Temel İlke ve Uygulamalar II HES517 4 + 6 7,0 12,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisansüstü
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Düz anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Simülasyon Laboratuvarı, Klinik Uygulama
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ayşe DEMİRAY
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Hemşirelikte Temel İlke ve Uygulamalar-II dersinde, hemşirelik alanında uygulama yaparken yetişkin bir hastanın fizyolojik ve psikolojik gereksinimleri doğrultusunda mevcut hemşirelik sorunlarını çözümlemeye yönelik ilkeler ve kavramlar analiz edilerek hemşirelik bakımının öğrenilmesini amaçlar.
Dersin İçeriği Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması; Solunum Sistemi Uygulamaları; Üriner Sistem Uygulamaları; Boşaltım Sistemi Uygulamaları; Gastrointestinal Sistem Uygulamaları, Hepatit; Preoperatif ve Postoperatif Bakım; Yatak İstirahatinin Metabolizmaya Etkisi; Yaşam Kalitesi; Sağlık Çalışanlarının Meslek Hastalıkları; Uygulama
Ders Öğrenme Kazanımları - Hemşirelik uygulamalarında bakımın yerini ve önemini kavrar
- Hemşirelikte Temel İlke ve Uygulamalar II dersinin ana konularını kavrar.
- Ders konularını öğretim ilke ve yöntemlerine uygun hazırlar
- Hazırladığı dersi öğretim ilke ve yöntemlerine uygun olarak sunar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Solunum Sistemi Uygulamaları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
3. Hafta Üriner Sistem Uygulamaları Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
4. Hafta Boşaltım Sistemi Uygulamaları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
5. Hafta Gastrointestinal Sistem Uygulamaları, Hepatit Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Preoperatif ve Postoperatif Bakım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
7. Hafta Ara sınav Ders Saati
8. Hafta Yatak İstirahatinin Metabolizmaya Etkisi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
9. Hafta Yaşam Kalitesi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
10. Hafta Sağlık Çalışanlarının Meslek Hastalıkları Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Uygulama Uygulama
12. Hafta Uygulama Uygulama
13. Hafta Uygulama Uygulama
14. Hafta Uygulama Uygulama
Kaynaklar
1- Potter, PA., Perry, AG. and Stockert, PA. (2021). Fundamentals of Nursing. Tenth Edition 7(42), pp; 3229. ISBN: 978-0- 323-67772-1
2- Perry, AG., Potter, PA., (2015). Mosby’s Pocket Guide To Nursing Skills & Procedures Eighth Edition. International Standard Book Number 978-0-323-18741-1. Printed In China
3- Berman, A., Frandsen, G., & Snyder, S. (2021). Kozier and Erb's Fundamentals of Nursing, EBook, Global Edition. Pearson Education, Limited.
4- Treas, L. S., & Wilkinson, J. M. (2013). Basic nursing: concepts, skills, & reasoning. FA Davis.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 60
PY2 5 5 5 5 5 60
PY3 5 5 5 5 5 60
PY4 5 5 5 5 5 60
PY5 5 5 5 5 5 60
PY6 5 5 5 5 5 60
PY7 5 5 5 5 5 60
PY8 5 5 5 5 5 60
PY9 5 5 5 5 5 60
PY10 2 2 2 2 2 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 10 140
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 10 50
Araştırma 6 10 60
Ara Sınav 1 1 2 2
Ara Sınav 2 1 2 2
Ödev 1 5 10 50
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 306
Dersin AKTS Kredisi 12,0