Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hemşirelik Esasları Eğitimi I HES502 2 + 2 3,0 4,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisansüstü
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Ayla KEÇECİ
Dersi Verenler Prof. Dr. Ayla KEÇECİ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu derste, öğrenciye Türkiye’deki hemşirelik eğitimi ve felsefesi, öğretme-öğrenme süreci ve sınıf yönetimi, motivasyon ve davranış değişim süreci, öğrenmenin kültürel boyutları, bilgi okur-yazarlığı hakkında bilgi sahibi olarak, eğitim süreçlerinde bu bileşenleri dikkat alır.
Dersin İçeriği Hemşirelik eğitiminin tarihsel gelişimi, Öğretme-öğrenme süreci, Hemşirelikte etkili öğretim, Öğrenme teorileri, Öğrenme türleri ve öğrenme stilleri, Eğitimin planlanması, Sınıf Yönetimi, Öğrenenin özellikleri, Motivasyon ve davranış değişim teorileri, Öğrenmeyi etkileyen kültürel durumlar, Kültürel farklılık taşıyan öğrencilere yönelik öğretim stratejileri, Bilgi okur-yazarlığı
Ders Öğrenme Kazanımları - Hemşirelik eğitiminin tarihsel gelişimini bilir.
- Öğrenme teorilerini açıklar.
- Öğrenme teorilerinin davranış gelişimi üzerindeki etkisini değerlendirir.
- Eğitim sürecini etkileyen faktörleri eğitim planlamalarında dikkate alır.
- Eğitim içeriğine uygun öğretim yöntemlerini kullanır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Hemşirelik eğitiminin tarihsel gelişimi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Temel Kavramlar (Eğitim, öğretim, öğrenme, sağlık eğitimi, yaşam boyu eğitim, hizmetiçi eğitim, yetişkin eğitimi vb.) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
3. Hafta Hemşirelikte etkili öğretim (Profesyonel yeterlililik, öğrencilerle kişilerarası iletişim, bireysel özellikler, öğretim becerileri, değerlendirme, öğrenciler tarafından ulaşılabilirlik) Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Öğrenme teorileri (Davranışçı öğrenme teorisi, bilişsel öğrenme teorileri, sosyal öğrenme teorisi) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
5. Hafta Öğrenme türleri ve öğrenme stilleri Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Eğitimin Planlanması (Amaç ve hedeflerin belirlenmesi, İçeriğin seçilmesi ve organizasyonu) Öğretim yöntemleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
7. Hafta Sınıf Yönetimi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Ders Saati
9. Hafta Öğrenenin özellikleri (Öğrenenlerin bilişsel, sosyo-ekonomik, entelektüel özellikleri) Öğrenmenin planlanması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
10. Hafta Motivasyon ve davranış değişim teorileri (Sağlık İnanç Modeli, Sosyal-bilişsel teori, Öz-yeterlilik teorisi, Transteoritik Model, Davranış değişim teorisi, Amaçlı eylem teorisi) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
11. Hafta Motivasyon ve davranış değişim teorileri (Sağlık İnanç Modeli, Sosyal-bilişsel teori, Öz-yeterlilik teorisi, Transteoritik Model, Davranış değişim teorisi, Amaçlı eylem teorisi)(devam) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
12. Hafta Öğrenmeyi etkileyen kültürel durumlar (Kültür kavramı, kültürel bilginin kazanımı, kültürel yeterlik, kültürel farkındalık, kültürel bilgi, kültürel beceri, kültürel istek-motivasyon) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
13. Hafta Kültürel farklılık taşıyan öğrencilere yönelik öğretim stratejileri Kültürel farklılık taşıyan öğrencilerle iletişim Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Bilgi okur-yazarlığı Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
Kaynaklar
1. Bradshaw, M., Lowenstein, A (2014). Innovative Teaching Strategies in Nursing and Related Health Professions. Sixth Edition, Jones & Barlett Learning, USA.
2. Kağıtçıbaşı, Ç ( 2021 ). İnsan ve İnsanlar. Evrim Yayınları, 24. Baskı, İstanbul.
3. O’Connor, A (2006). Clinical Instraction and Evaluation. Second Edition, Jones & Barlett Learning, USA.
4. Senemoğlu, N(2018) Gelişim Öğrenme ve Öğretim. Anı Yayıncılık, 25. Baskı, Ankara.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 2 10
Ara Sınav 1 1 6 6
Ödev 1 3 10 30
Final 1 6 6
Uygulama 14 2 28
Toplam İş Yükü 108
Dersin AKTS Kredisi 4,0