Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Hemşirelikte Temel İlke ve Uygulamalar I HES501 4 + 6 7,0 12,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisansüstü
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Ayşe DEMİRAY
Dersi Verenler Doç. Dr. Ayşe DEMİRAY
Dersin Yardımcıları Dr. Öğr. Üyesi SELİN KESKİN KIZILTEPE
Dersin Amacı Hemşirelikte Temel İlke ve Uygulamalar I dersinde, hemşirelik alanında uygulama yaparken yetişkin bir hastanın fizyolojik ve psikolojik gereksinimleri doğrultusunda mevcut hemşirelik sorunlarını çözümlemeye yönelik ilkeler ve kavramlar analiz edilerek hemşirelik bakımının öğrenilmesini amaçlar.
Dersin İçeriği -Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması, Temel Kavramlar: Yaşam döngüsü, sağlık ve iyiliğin sağlanması, aile ve toplum sağlığı, kültürel farklılık, hasta eğitimi, öz-kavram, stres, anksiyete, adaptasyon ve değişim, spiritualite, kayıp ve ölüm, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Yaşam bulguları, yaşam bulgularını etkileyen faktörler, yaşam bulgularının ölçümü, hemşirelik süreci ve yaşam bulguları, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Yaşam Bulguları (Devam), Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Fiziksel değerlendirmenin amacı, fiziksel değerlendirmeye hazırlık, anamnez alma, sistemlerin değerlendirmesi, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Diagnostic testler, laboratuvar bulguları, radyolojik incelemeler, ultrason, nonnukleer tarama testleri, radyoaktif incelemeler, MR, endoskopi, aspirasyon ve biyopsi, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Hasta güvenliği kültürünün oluşturulması, enfeksiyon kontrol ilkeleri, hijyen, tanılama, hemşirelik süreci, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: İlaç uygulama standartları ve yasal ilkeler, ilaç uygulama, ilaç uygulamasını etkileyen faktörler, ilaç yönetiminde profesyonel roller, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Oksijenasyon fizyolojisi, oksijenasyonu etkileyen faktörler, sıvı-elektrolit: Asit-baz dengesi, balansı etkileyen faktörler, hemşirelik sürecine yansıması, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Beslenme fizyolojisi, besin öğeleri, yeterli beslenmenin sağlanması, beslenmeyi etkileyen faktörler, boşaltım: Boşaltım fizyolojisi, boşaltımı etkileyen faktörler, boşaltım uygulamaları, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Ağrı, uyku ve dinlenme, hareket: Vücut mekanikleri, hareket fizyolojisi, egzersiz, hareketi etkileyen faktörler, hareketin fizyolojik etkileri ve hareketsizlik, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Deri bütünlüğü ve yara bakımı, Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Duyu, algılama ve bilişin fizyolojisi, etkileyen faktörler
Ders Öğrenme Kazanımları - Hemşirelik uygulamalarında bakımın yerini ve önemini kavrar.
- Hemşirelikte Temel İlke ve Uygulamalar I dersinin ana konularını kavrar.
- Ders konularını öğretim ilke ve yöntemlerine uygun hazırlar.
- Hazırladığı dersi öğretim ilke ve yöntemlerine uygun olarak sunar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş, dersin tanıtılması, programın açıklanması Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Temel Kavramlar: Yaşam döngüsü, sağlık ve iyiliğin sağlanması, aile ve toplum sağlığı, kültürel farklılık, hasta eğitimi, öz-kavram, stres, anksiyete, adaptasyon ve değişim, spiritualite, kayıp ve ölüm. Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
3. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Yaşam bulguları, yaşam bulgularını etkileyen faktörler, yaşam bulgularının ölçümü, hemşirelik süreci ve yaşam bulguları Ders Saati Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
4. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Yaşam Bulguları (Devam) Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
5. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Fiziksel değerlendirmenin amacı, fiziksel değerlendirmeye hazırlık, anamnez alma, sistemlerin değerlendirmesi. Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
6. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Diagnostic testler, laboratuvar bulguları, radyolojik incelemeler, ultrason, nonnukleer tarama testleri, radyoaktif incelemeler, MR, endoskopi, aspirasyon ve biyopsi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
7. Hafta Ara sınav Ders Saati
8. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Hasta güvenliği kültürünün oluşturulması, enfeksiyon kontrol ilkeleri, hijyen, tanılama, hemşirelik süreci Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
9. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: İlaç uygulama standartları ve yasal ilkeler, ilaç uygulama, ilaç uygulamasını etkileyen faktörler, ilaç yönetiminde profesyonel roller. Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
10. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Oksijenasyon fizyolojisi, oksijenasyonu etkileyen faktörler Sıvı-elektrolit: Asit-baz dengesi, balansı etkileyen faktörler, hemşirelik sürecine yansıması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Beslenme fizyolojisi, besin öğeleri, yeterli beslenmenin sağlanması, beslenmeyi etkileyen faktörler Boşaltım: Boşaltım fizyolojisi, boşaltımı etkileyen faktörler, boşaltım uygulamaları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
12. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Ağrı, uyku ve dinlenme Hareket: Vücut mekanikleri, hareket fizyolojisi, egzersiz, hareketi etkileyen faktörler, hareketin fizyolojik etkileri ve hareketsizlik Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Deri bütünlüğü ve yara bakımı Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Ders Saati
14. Hafta Temel Fizyolojik İhtiyaçlar: Duyu, algılama ve bilişin fizyolojisi, etkileyen faktörler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
Kaynaklar
1- Potter, PA., Perry, AG. and Stockert, PA. (2021). Hemşirelik Esasları. Tenth Edition 7(42), pp; 3229. ISBN: 978-0- 323-67772-1
2- Perry, AG., Potter, PA., (2015). Mosby'nin Hemşirelik Becerileri ve Prosedürleri Rehberi Eighth Edition. International Standard Book Number 978-0-323-18741-1. Printed In China
3- Berman, A., Frandsen, G., & Snyder, S. (2021). Kozier and Erb Hemşirelik Esasları, E Book, Global Edition. Pearson Education, Limited.
4- Treas, L. S., & Wilkinson, J. M. (2013). Temel hemşirelik: kavramlar, beceriler ve muhakeme. FA Davis.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 Ölçme Yöntemi
PY1 5 5 5 5 5 40,60
PY2 5 5 5 5 5 40,60
PY3 5 5 5 5 5 40,60
PY4 5 5 5 5 5 40,60
PY5 5 5 5 5 5 40,60
PY6 5 5 5 5 5 40,60
PY7 5 5 5 5 5 40,60
PY8 5 5 5 5 5 40,60
PY9 5 5 5 5 5 40,60
PY10 2 2 2 2 2 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 10 140
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 10 50
Araştırma 6 10 60
Ara Sınav 1 2 2 4
Ödev 1 5 10 50
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 306
Dersin AKTS Kredisi 12,0