Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Klinik Psikoloji | PSİ405 | 7. Yarıyıl | 3 + 0 | 3,0 | 6,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Örgün |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Belgin ÜSTÜN GÜLLÜ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Dersin amacı klinik psikoloji alanının tarihsel gelişiminin anlatılması, bu alanındaki temel kuramların tanıtılması, bu kuramların ve temel sayıltılarının, anormal davranışı ve kişiliği açıklama biçimlerinin, tanı koyma ve klinik müdahale yöntemlerinin ana hatlarıyla ele alınmasıdır. |
Dersin İçeriği | Bu ders kapsamında klinik psikolojinin tarihçesinden bahsedilecek, gözlem ve test uygulamaları aktarılacak, değerlendirme görüşmelerinin yapılışı hakkında bilgi verilecek, kişi odaklı terapi, varoluşsal terapi, bilişsel davranışçı terapi yaklaşımları öğretilecektir. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Psikoloji ve uzmanlık alanlarıyla ilgili konulardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri bağdaştırabilme - Psikolojinin uygulamalı alanlarını ve ne tür uygulama yöntemleri olduğunu öğrenip mesleki etik kurallarına bağlı kalma - Psikoloji biliminin sağladığı bilgiyi ve kuramları mesleki etik ilkeleri çerçevesinde bireysel, sosyal, kültürel ve kuramsal konularda kullanabilme, toplumsal duyarlılık ve bireysel sorumluluk bilincine sahip olma - Psikolojinin uygulamalı alanlarını ve ne tür uygulama yöntemleri olduğunu öğrenip mesleki etik kurallarına bağlı kalma - Psikolojinin alt alanları ve bu alanların yöntem ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olma |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Giriş: Dersin tanıtılması | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
2. Hafta | Klinik Psikolojiyi Tanıyalım | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum |
3. Hafta | Klinik Psikolojide Araştırma ve Değerlendirme Yöntemleri | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
4. Hafta | Klinik Psikolojide Ölçme | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
5. Hafta | Klinik Psikolojide Kesişen Alanlar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Diğer Faaliyetler |
6. Hafta | Klinik Psikolojide Korunma ve Önleme | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati |
7. Hafta | Klinik Müdahalelerin Temel Özellikleri | Diğer Faaliyetler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | ARA SINAV | Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
9. Hafta | Psikodiagnostik Değerlendirme | Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Kognitif ve Nöropsikolojik Değerlendirme Davranışsal ve Biyolojik Değerlendirme | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | Psikoterapi Süreci ve Psikoterapiler I | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
12. Hafta | Psikoterapi Süreci ve Psikoterapiler II | Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler |
13. Hafta | Türkiye’de Klinik Psikoloji-Bugünkü Eğilimler ve Geleceği | Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
14. Hafta | Genel Değerlendirme | Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati |
Kramer, G.P., Bernstein, D.A. ve Phares, V. (2014).Klinik Psikolojiye Giriş, MentisYayınları. |
Linden, W. ve Hewitt, P. L. (2013).Klinik Psikoloji: Modern Sağlık Uzmanlık Alanı.(Çev. Ed.: M. Şahin). Ankara: Nobel Yayınları. |
Öztürk, O. ve Uluşahin, A. (2018).Ruh Sağlığı ve Bozuklukları I. Ankara: NobelTıp Yayınları. |
Pomerantz, A. M. (2014).Clinical Psychology: Science, Practice, and Culture.Washington DC: Sage |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY2 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY3 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY4 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY6 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY7 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY8 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY9 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY13 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY14 | 5 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 10 | 4 | 40 |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav 1 | 1 | 3 | 3 |
Ödev 1 | 2 | 6 | 12 |
Ödev 2 | 1 | 15 | 15 |
Uygulama | 6 | 6 | 36 |
Uygulama DS | 1 | 2 | 2 |
Toplam İş Yükü | 153 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6,0 |