Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Yerel Yönetimler ve Peyzaj PEM073 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Osman UZUN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Kamu yönetiminin önemli bir bölümünü oluşturan yerel yönetimlerin teorik arka planını ve dayandığı değerleri ele almak ve Yerel yönetimler ve Peyzaj İlişkilerinin farklı konu başlıklarında irdelenmesinin sağlanmasıdır.
Dersin İçeriği yerel yönetimler ve peyzaj
Ders Öğrenme Kazanımları - Yerel yönetimlerin dayandığı değerleri ve bunların uygulamaya yansıma biçimlerini anlatma
- Yerel yönetim çeşitleri olan il özel idareleri, belediyeler, büyükşehir belediyeleri ve belediye birliklerini tanımlama,
- • Yönetim yapısı işinde mahalli idarelerin yerini ve önemini ve peyzajla olan ilişkileri kabul etme
- • Yerel Yönetimler ve peyzaj ilişkileri hakkında web ortamı olanaklarını etkin kullanma,
- • Peyzajın uzun devreli gelişimi için öneriler sunabilme ve peyzajın dinamiklerinin (bitki, su, manzara gibi) insanlar ve kurumların eylemleri ile nasıl yönlendirilebileceği konusunda rapor hazırlayabilme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Tanışma, dersin tanıtılması, öğrencilerin bilgilendirilmesi ve beklentilerinin ölçülmesi Sözel Anlatım Ders Saati
2. Hafta Kamu yönetiminde örgütlenme ve yönetim ilkeleri, Yerel Yönetimler kavram, tarihsel gelişim, kuramsal dayanaklar Ders Saati Sözel Anlatım
3. Hafta İl özel idaresinin yerel yönetimler içindeki konumu, görev, yetki, organları ve mali yapısı Ders Saati Sözel Anlatım
4. Hafta Belediyelerin yerel yönetimler içindeki konumu, görev, yetki, organları ve mali yapısı Sözel Anlatım Ders Saati
5. Hafta Büyükşehir Belediyelerinin yerel yönetimler içindeki konumu, görev, yetki, organları ve mali yapısı Sözel Anlatım Ders Saati
6. Hafta Mahalli İdare Birliklerinin yerel yönetimler içindeki konumu, görev, yetki, organları ve mali yapısı Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
7. Hafta Ara sınav ve ara değerlendirme Sözel Anlatım Ders Saati
8. Hafta Kent ekolojisi Sözel Anlatım Ders Saati
9. Hafta Açık ve Yeşil Alan Sistemleri ve Yerel yönetimler Ders Saati Sözel Anlatım
10. Hafta Yerel yönetimler ve kentsel tasarım rehberleri Sözel Anlatım Ders Saati
11. Hafta Sokak Sağlıklaştırma Projeleri Ders Saati Sözel Anlatım
12. Hafta Kentsel Alanlarda Yol Ağaçlandırmaları Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Karbon Ayakizi ve Kentler Ders Saati Sözel Anlatım
14. Hafta Estetik kurulları, Genel Değerlendirme Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
Nezih VARCAN, Abdurrahman TARAKTAŞ, Canatay HACIKÖYLÜ: Yerel Yönetimler, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2928, Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1885 Adem ESEN, Yerel Yönetimler, Kamu Yönetimi Lisans Programı İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi Ramazan ŞENGÜL: Yerel Yönetimler, Kocaeli,2010,Umuttepe Yayınları Kemal GÖRMEZ, Mustafa ÖKMEN: Yerel Yönetimlerin Güncel Sorunları, 2009, Beta Yayıncılık
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 3 3 3 3 60
PY2 2 2 2 2 2 2 60
PY3 2 2 2 2 2 2 40
PY4 4 4 4 4 4 4 60
PY5 4 4 4 4 4 4 -
PY6 3 3 3 3 3 3 -
PY7 3 3 3 3 3 3 60
PY8 3 3 3 3 3 3 60
PY9 3 3 3 3 33 3 -
PY10 0 0 0 0 0 0 60
PY11 3 3 3 3 3 3 -
PY12 4 4 4 4 4 4 60
PY13 4 44 4 4 4 4 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 2 9 18
Araştırma 2 7 14
Ara Sınav 1 1 2 2
Ödev 1 5 2 10
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 74
Dersin AKTS Kredisi 3,0