Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Türkiye Vejetasyonu | PEM071 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Engin EROĞLU |
Dersi Verenler |
Prof. Dr. Necmi AKSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Türkiye bitki örtüsünün dünü ve bugününü çeşitli yönleriyle ve sınıflandırılmış şekliyle sınıf, ordo, alyans düzeyinde özellikleriyle birlikte tanıtmak. |
Dersin İçeriği | 1. Türkiye bitki örtüsünün dünü ve bugünü hakkında bilgi sahibi olma 2. Türkiye'deki bitki örtüsü tiplerini bölgelere göre kavrama 3. Türkiye ormanlarındaki doğal vejetasyon tiplerini ve buradaki nadir ve endemik bitki taksonlarını tanıyabilme becerisi 4. Ders kapsamında kazandığı bilgi ve beceriyi uygulamada etkin bir şekilde kullanabilme yetkinliği |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: • Yaşadığı çevrede (Türkiye) bulunan doğal bitki örtüsünü ayırt etme • Farklı habitat ve bitki örtülerinin ekolojik özelliklerini yorumlama • İklim ve coğrafyanın bitki örtüsü üzerindeki etkisini görme - Hissetme, tutum (duyuşsal): • Türkiye'deki biyotop haritalama çalışmalarına eleştirel bakabilme. - Yapma, beceri (psikomotor): • Farklı bitki örtülerinin ekolojik ve sürdürülebilir boyutlarını tasarımlara aktarma • Türkiye’de ekolojik ve coğrafi farklılaşmanın etkilediği yerlerdeki uygulamalarda doğru tür seçimi yapma |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Türkiye Vejetasyonunun Genel Görünümü, Türkiye'de bitki örtüsünün ekolojik şartları, Bitki örtüsü ile iklim faktörleri arasındaki ilişkiler | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
2. Hafta | Bitki örtüsü ile yüzey şekilleri arasındaki ilişkiler, Bitki örtüsü ile toprak ve anakateryal arasındaki ilişkiler | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
3. Hafta | Bitki örtüsü ile Biyotik faktörler arasındaki ilişkiler | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
4. Hafta | Türkiye'de bitki örtüsünün geçirdiği evrim | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Türkiyenin flora ve fitocoğrafya bölgeleri | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
6. Hafta | Türkiyenin vejetasyon formasyonları, Karadeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Orman formasyonu (Nemli- Ilıman Geniş yapraklı ormanlar) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
7. Hafta | Karadeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Orman formasyonu (Soğuk nemli-Yarı nemli İğne yapraklı ormanlar) | |
8. Hafta | Karadeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Çalı formasyonu, Otsu formasyon, Higrofitler, Halofit ve psamofitler | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
9. Hafta | Akdeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Çalı (Maki ve Garig) formasyonu, Orman Formasyonu (Ege Bölgesi ormanları, Akdeniz Bölgesi ormanları) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Akdeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Orman Formasyonu (Akdeniz dağ ve Akdeniz ardı dağ kuşakları vejetasyonu), Ot formasyonu | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
11. Hafta | İç Anadolu Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Ot formasyonu, Orman Formasyonu | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | İç Anadolu Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Orman Formasyonu | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
13. Hafta | Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Fitocoğrafya bölgelerinin vejetasyon formasyonları | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
14. Hafta | Türkiye'de doğal vejetasyon, Arazi kullanma, ve tarım arasındaki ilişkilere genel bir bakış | Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım |
Türkiye Vejetasyon Coğrafyası, Prof. Dr. İbrahim ATALAY, 1994, İzmir Türkiye'nin Doğal Bitki Örtüsü, Prof Dr. Türker ALTAN, 1988, Adana |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 5 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 2 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 1 | 6,5 | 6,5 |
Araştırma | 1 | 10 | 10 |
Diğer Faaliyetler | 1 | 10 | 10 |
Uygulama | 1 | 20 | 20 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |