Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Türkiye Vejetasyonu PEM071 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dersi Verenler Prof. Dr. Necmi AKSOY
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Türkiye bitki örtüsünün dünü ve bugününü çeşitli yönleriyle ve sınıflandırılmış şekliyle sınıf, ordo, alyans düzeyinde özellikleriyle birlikte tanıtmak.
Dersin İçeriği 1. Türkiye bitki örtüsünün dünü ve bugünü hakkında bilgi sahibi olma 2. Türkiye'deki bitki örtüsü tiplerini bölgelere göre kavrama 3. Türkiye ormanlarındaki doğal vejetasyon tiplerini ve buradaki nadir ve endemik bitki taksonlarını tanıyabilme becerisi 4. Ders kapsamında kazandığı bilgi ve beceriyi uygulamada etkin bir şekilde kullanabilme yetkinliği
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Yaşadığı çevrede (Türkiye) bulunan doğal bitki örtüsünü ayırt etme • Farklı habitat ve bitki örtülerinin ekolojik özelliklerini yorumlama • İklim ve coğrafyanın bitki örtüsü üzerindeki etkisini görme
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Türkiye'deki biyotop haritalama çalışmalarına eleştirel bakabilme.
- Yapma, beceri (psikomotor): • Farklı bitki örtülerinin ekolojik ve sürdürülebilir boyutlarını tasarımlara aktarma • Türkiye’de ekolojik ve coğrafi farklılaşmanın etkilediği yerlerdeki uygulamalarda doğru tür seçimi yapma
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Türkiye Vejetasyonunun Genel Görünümü, Türkiye'de bitki örtüsünün ekolojik şartları, Bitki örtüsü ile iklim faktörleri arasındaki ilişkiler Görsel Sunum Sözel Anlatım
2. Hafta Bitki örtüsü ile yüzey şekilleri arasındaki ilişkiler, Bitki örtüsü ile toprak ve anakateryal arasındaki ilişkiler Görsel Sunum Sözel Anlatım
3. Hafta Bitki örtüsü ile Biyotik faktörler arasındaki ilişkiler Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Türkiye'de bitki örtüsünün geçirdiği evrim Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Türkiyenin flora ve fitocoğrafya bölgeleri Görsel Sunum Sözel Anlatım
6. Hafta Türkiyenin vejetasyon formasyonları, Karadeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Orman formasyonu (Nemli- Ilıman Geniş yapraklı ormanlar) Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Karadeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Orman formasyonu (Soğuk nemli-Yarı nemli İğne yapraklı ormanlar)
8. Hafta Karadeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Çalı formasyonu, Otsu formasyon, Higrofitler, Halofit ve psamofitler Sözel Anlatım Görsel Sunum
9. Hafta Akdeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Çalı (Maki ve Garig) formasyonu, Orman Formasyonu (Ege Bölgesi ormanları, Akdeniz Bölgesi ormanları) Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Akdeniz Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Orman Formasyonu (Akdeniz dağ ve Akdeniz ardı dağ kuşakları vejetasyonu), Ot formasyonu Sözel Anlatım Görsel Sunum
11. Hafta İç Anadolu Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Ot formasyonu, Orman Formasyonu Sözel Anlatım Görsel Sunum
12. Hafta İç Anadolu Fitocoğrafya bölgesinin vejetasyon formasyonları; Orman Formasyonu Sözel Anlatım Görsel Sunum
13. Hafta Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Fitocoğrafya bölgelerinin vejetasyon formasyonları Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Türkiye'de doğal vejetasyon, Arazi kullanma, ve tarım arasındaki ilişkilere genel bir bakış Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım
Kaynaklar
Türkiye Vejetasyon Coğrafyası, Prof. Dr. İbrahim ATALAY, 1994, İzmir Türkiye'nin Doğal Bitki Örtüsü, Prof Dr. Türker ALTAN, 1988, Adana
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 1 0 0 0 40,60
PY2 2 0 0 0 40,60
PY3 3 0 0 0 40,60
PY4 2 0 0 0 40,60
PY5 5 0 0 0 40,60
PY6 2 0 0 0 40,60
PY7 3 0 0 0 40,60
PY8 3 0 0 0 40,60
PY9 1 0 0 0 40,60
PY10 1 0 0 0 40,60
PY11 4 0 0 0 40,60
PY12 4 0 0 0 40,60
PY13 3 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 6,5 6,5
Araştırma 1 10 10
Diğer Faaliyetler 1 10 10
Uygulama 1 20 20
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0