Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Turizm Planlama ve Tasarımı Atölyesi PEM070 1. Yarıyıl 2 + 2 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Pınar GÜLTEKİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Turizm faaliyetlerinin gerçekleştirildiği farklı özelliklere sahip tüm alanlarda (kentsel, kırsal, kıyı, orman vb.) farklı turizm türleri için (kıyı turizmi, ekoturizm, kırsal turizm, yat turizmi, kayak turizmi vb. ) peyzaj planlama ve peyzaj tasarımı ilkelerini uygulama becerisi kazandırmak.
Dersin İçeriği Farklı turizm türleri için standartları ve mekansal özellikler
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Turizm kavramı ve turist tanımı, turistlerin özellikleri, turizm faaliyetlerinin olumlu ve olumsuz çevresel etkileri, turizm türleri, turizm planlama ve tasarım ilkeleri
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Turizm paydaşlarını tanıma • Turistik faaliyetlerin gerektrdiği mekansal özellikleri tanımlayabilme
- Yapma, beceri (psikomotor): • Turizm alanlarında peyzaj planlama ve peyzaj tasarımı ilkelerini uygulayabileceklerdir. • Turizm alanlarına yönelik farklı ölçeklerde çalışmalar gerçekleştirmiş olacaklardır. • Farklı turizm türleri için standartları ve mekansal özellikleri öğrenmiş olacaklardır. • Dünyada ve Türkiye’de turizm planlaması ve tasarımına yönelik ihtiyaç ve beklentileri kavramış olacaklardır.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin amacı, tanımı, kapsamı ve yürütülme biçimi hakkında bilgi verilmesi, istenenlerin anlatımı, uygulama kapsamında çalışma alanına ilişkin verilerin öğrencilere verilmesi Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Turizm kavramı ve turist tanımı, turistlerin özellikleri, turizm faaliyetlerinin olumlu ve olumsuz çevresel etkilerinin anlatılması. Uygulama kapsamında çalışma alanı doğal ve kültürel peyzaj elemanları ile üst ölçekli planların araştırılması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
3. Hafta Turizm Türleri (Macera turizmi, mağara turizmi, ekoturizm, kırsal turizm, yat turizmi, sualtı dalış turizmi, deniz turizmi, kayak turizmi vb.) Uygulama saatinde çalışma alanına ilişkin 1/2000 ölçeğinde sörvey ve sörvey analizinin hazırlanması Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
4. Hafta Turizm faaliyetleri ile ilgili yasa ve yönetmelikler. Uygulama saatinde çalışma alanına ilişkin turizm faaliyetine karar verilmesi, ihtiyaç listesi ve fonksiyon şemasının oluşturulması. Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
5. Hafta Turizm planlama ilkelerinin anlatımı. Uygulama kapsamında leke plan çalışmasının hazırlanması Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
6. Hafta Turizm faaliyetleri içerisinde yapılan aktivitelerin uygulanabilmesi için gerekli mekansal özellikler ve standartlar (trekking, yelken, kano, sörf vb su sporları, binicilik, çim kayağı, kayak, snowboard, tenis, voleybol, basketbol, yüzme vb.) Uygulama kapsamında 1/500 ölçekli ön proje çalışmasının yapılması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Araştırma
7. Hafta Ara Değerlendirme Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
8. Hafta Turist etkinlikleri, hizmet ve servis türlerinin anlatımı Uygulama kapsamında 1/500 ölçekli kesin proje ve 1/500 ölçekli bitkilendirme projesinin oluşturulması. Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
9. Hafta Taşıma kapasitesi kavramı ve farklı aktiviteler için kullanıcı sayısının belirlenmesine yönelik anlatım. Uygulama 1/200 ölçekli kesin projenin oluşturulması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
10. Hafta Turizm paydaşları ve geri bildirim ve değerlendirme. Uygulama kapsamında 1/200 ölçekli bitkilendirme paftasının oluşturulması Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
11. Hafta Dünyada ve Türkiye’de turizm alanlarından örnekler üzerinden değerlendirmeler yapılması. Uygulama kapsamında 1/200 ölçekli kesit paftalarının hazırlanması Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
12. Hafta Turistik etkinliklere yönelik temel tasarım ilkelerinin anlatımı. Uygulama kapsamında detay planı verilmesi ve 1/50, 1/10 ve/veya 1/5 ölçeklerinde detay paftası Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
13. Hafta Turistik alanlarda yaşanan planlama ve tasarım sorunlarına yönelik çözüm önerileri Uygulama kapsamında çalışma alanında perspektif ve skeç paftalarının oluşturulması Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
14. Hafta Genel Değerlendirme Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
Kaynaklar
• Olalı , H. (1990) Turizm Politikası Ve Planlaması, İstanbul.
• Demirkol ,Ş., Oktay, K. (2002), Turizm Politikalarına Alternatif Yaklaşımlar, Sakarya Kitabevi, Sakarya.
• Özdemir, G. (2008). Destinasyon Pazarlaması. Detay Yayıncılık, Ankara.
• Ersoy, M. (2015). Kentsel planlamada Standartlar. Ninova Yayınları.
• Gunn, C.A., Var, T. ( 2002). Tourism Planning: Basic, Consepts, Cases. Routledge Taylor and Francis group. Fourth edition.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 40,60
PY2 4 0 0 0 40,60
PY3 3 0 0 0 40,60
PY4 3 0 0 0 40,60
PY5 3 0 0 0 40,60
PY6 5 0 0 0 40,60
PY7 4 0 0 0 40,60
PY8 3 0 0 0 40,60
PY9 3 0 0 0 40,60
PY10 3 0 0 0 40,60
PY11 3 0 0 0 40,60
PY12 5 0 0 0 40,60
PY13 3 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 3 42
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 1 5
Araştırma 16 1 16
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 1 12 12
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 77
Dersin AKTS Kredisi 3,0