Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Temel Bilgi Teknolojisi | PEM068 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü |
Öğr. Gör. Canberk BATU |
Dersi Verenler |
Öğr. Gör. Canberk BATU |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı öğrencilere bilgi ve iletişim teknolojisinin temel kavramları, bilgisayarların çalışma mantıkları hakkında bilgi vermek ve ofis uygulamalarının kullanılmasını öğretmektir. |
Dersin İçeriği | 1) Bilgisayar ortamında bilgi ve bilgi işlem kavramlarını tanımlamaları 2) Bilgisayarı oluşturan donanım birimlerini tanımaları 3) Yazılım kavramı ve yazılım çeşitlerini bilmeleri 4) İşletim sistemi kavramını bilmeleri 5) Windows XP işletim sistemini kullanabilmeleri 6) Microsoft Word kelime işlem programını kullanabilmeleri 7) Microsoft Powerpoint elektronik sunu programını kullanabilmeleri 8) Internet’i etkin bir şekilde kullanabilmeleri ve Internet’le ilgili temel kavramları bilmeleri amaçlanmaktadır |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Düşünme, bilgi: Bilgi ve iletişim teknolojisinin temel kavramları, çalışma sistemi, temel bilgisayar donanım parçaları ve çalışma prensipleri, işletim sistemi ve özellikleri, internet ve yararlanma yolları, Kelime işlemci programı, hesap tablosu ve kullanımı, sunum programı kullanımı hakkında bilgi edinmek. - Hissetme, tutum (duyuşsal): Temel bilgi teknolojilerinin ilkelerini kavrayarak, problem çözme ve analiz etme yeteneklerinin geliştirilmesi ve teknolojik alandaki en son yenilikleri ve gelişmeleri takip edebilmek. - Yapma, beceri (psikomotor): Öğrencilerin iş hayatı için gerekli olan temel ofis uygulamalarını etkili bir şekilde kullanarak ofis içerisinde doküman oluşturma, rapor hazırlama ve etkili sunum içerikleri hazırlayabilmek. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Tarihçe, Bilgisayarın Tanımı, Bilgisayarların Temel Özellikleri, Bilgisayarın Kullanım Alanları, Bilgisayarda Temel Kavramlar ve İşleyişi | Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama |
2. Hafta | Bilgisayarın İç ve Dış Donanım Yapısı. | Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
3. Hafta | Windows İşletim Sistemi. | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
4. Hafta | Microsoft Word’e Giriş | Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
5. Hafta | Microsoft Word Yazı Tipi, Paragraf, Sayfa Yapısı, Stiller. | Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Microsoft Word Tablo, Bağlantılar Belge Biçimlendirme Başvurular, Gözden Geçirme | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
7. Hafta | Microsoft Excel'e Giriş | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Microsoft Excel Hücre ve Tablo Biçimlendirme, Fonksiyonlar ve Hesaplamalar. | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
10. Hafta | Microsoft Excel Grafikler ve Pivot Tablo Oluşturma, Çalışma Kitabı Denetimi. | Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama |
11. Hafta | Microsoft PowerPoint’e Giriş | Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
12. Hafta | Microsoft Powerpoint Sunu Hazırlama, Tasarım, Slayt Geçişleri. | Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
13. Hafta | Microsoft Powerpoint Animasyonlar, Medya ve Resim Eklentileri, Tablo, Slayt Gösterisi ve Ayarlar. | Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama |
14. Hafta | İnternet Kavramlar, Güvenlik Konuları, Web Tarayıcısı Kullanma, Ayarlar, Arama. | Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
Bal, H. Ç. (2003) Bilgisayar ve Internet, Akademisyen Yayınevi |
Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı, Editör: Ali Güneş, Temel, PegemA Yayıncılık, Ankara, 2003. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|
PY1 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY2 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY3 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY4 | 2 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY5 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY6 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY7 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY8 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY9 | 3 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY10 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY11 | 1 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
PY13 | 4 | 0 | 0 | 0 | 40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 1 | 14 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 14 | 2 | 28 |
Araştırma | 14 | 1 | 14 |
Uygulama | 9 | 1,5 | 13,5 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Sınıf İçi Etkinlik | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |