Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Temel Bilgi Teknolojisi PEM068 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr. Gör. Canberk BATU
Dersi Verenler Öğr. Gör. Canberk BATU
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilere bilgi ve iletişim teknolojisinin temel kavramları, bilgisayarların çalışma mantıkları hakkında bilgi vermek ve ofis uygulamalarının kullanılmasını öğretmektir.
Dersin İçeriği 1) Bilgisayar ortamında bilgi ve bilgi işlem kavramlarını tanımlamaları 2) Bilgisayarı oluşturan donanım birimlerini tanımaları 3) Yazılım kavramı ve yazılım çeşitlerini bilmeleri 4) İşletim sistemi kavramını bilmeleri 5) Windows XP işletim sistemini kullanabilmeleri 6) Microsoft Word kelime işlem programını kullanabilmeleri 7) Microsoft Powerpoint elektronik sunu programını kullanabilmeleri 8) Internet’i etkin bir şekilde kullanabilmeleri ve Internet’le ilgili temel kavramları bilmeleri amaçlanmaktadır
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: Bilgi ve iletişim teknolojisinin temel kavramları, çalışma sistemi, temel bilgisayar donanım parçaları ve çalışma prensipleri, işletim sistemi ve özellikleri, internet ve yararlanma yolları, Kelime işlemci programı, hesap tablosu ve kullanımı, sunum programı kullanımı hakkında bilgi edinmek.
- Hissetme, tutum (duyuşsal): Temel bilgi teknolojilerinin ilkelerini kavrayarak, problem çözme ve analiz etme yeteneklerinin geliştirilmesi ve teknolojik alandaki en son yenilikleri ve gelişmeleri takip edebilmek.
- Yapma, beceri (psikomotor): Öğrencilerin iş hayatı için gerekli olan temel ofis uygulamalarını etkili bir şekilde kullanarak ofis içerisinde doküman oluşturma, rapor hazırlama ve etkili sunum içerikleri hazırlayabilmek.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Tarihçe, Bilgisayarın Tanımı, Bilgisayarların Temel Özellikleri, Bilgisayarın Kullanım Alanları, Bilgisayarda Temel Kavramlar ve İşleyişi Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama
2. Hafta Bilgisayarın İç ve Dış Donanım Yapısı. Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
3. Hafta Windows İşletim Sistemi. Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
4. Hafta Microsoft Word’e Giriş Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
5. Hafta Microsoft Word Yazı Tipi, Paragraf, Sayfa Yapısı, Stiller. Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
6. Hafta Microsoft Word Tablo, Bağlantılar Belge Biçimlendirme Başvurular, Gözden Geçirme Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Microsoft Excel'e Giriş Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Microsoft Excel Hücre ve Tablo Biçimlendirme, Fonksiyonlar ve Hesaplamalar. Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
10. Hafta Microsoft Excel Grafikler ve Pivot Tablo Oluşturma, Çalışma Kitabı Denetimi. Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama
11. Hafta Microsoft PowerPoint’e Giriş Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
12. Hafta Microsoft Powerpoint Sunu Hazırlama, Tasarım, Slayt Geçişleri. Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
13. Hafta Microsoft Powerpoint Animasyonlar, Medya ve Resim Eklentileri, Tablo, Slayt Gösterisi ve Ayarlar. Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
14. Hafta İnternet Kavramlar, Güvenlik Konuları, Web Tarayıcısı Kullanma, Ayarlar, Arama. Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
Kaynaklar
Bal, H. Ç. (2003) Bilgisayar ve Internet, Akademisyen Yayınevi
Temel Bilgi Teknolojisi Kullanımı, Editör: Ali Güneş, Temel, PegemA Yayıncılık, Ankara, 2003.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 2 0 0 0 40,60
PY2 4 0 0 0 40,60
PY3 2 0 0 0 40,60
PY4 2 0 0 0 40,60
PY5 4 0 0 0 40,60
PY6 4 0 0 0 40,60
PY7 4 0 0 0 40,60
PY8 4 0 0 0 40,60
PY9 3 0 0 0 40,60
PY10 1 0 0 0 40,60
PY11 1 0 0 0 40,60
PY12 4 0 0 0 40,60
PY13 4 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 1 14
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 14 2 28
Araştırma 14 1 14
Uygulama 9 1,5 13,5
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Sınıf İçi Etkinlik 5 1 5
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0