Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tematik Bahçeler Atölyesi PEM067 1. Yarıyıl 2 + 2 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dersi Verenler Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Peyzaj mimarlığı alanında farklı kullanım amacı olan, belirli bir tema etrafında oluşan bahçelerin tasarım ilkelerini, görsel, ekolojik ve işlevsel özelliklerini kavrayabilmektir.
Dersin İçeriği Ülkemizdeki ve dünyadaki farklı bahçe uygulamalarının güncel ve geleneksel farklıklarına göre ele alınarak ortaya konulmaktadır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Alana özgü farklı bitki materyallerini ayrıt etme • Tematik yaklaşımlı özel bahçeleri kavramsal ve tasarımsal yönden yorumlama • Sürdürülebilir ve ekolojik tasarım yöntemlerini modern ve geleneksel yöntemlerle uyumlaştırma
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Duyusal ve algısal olarak sürdürülebilir alanlar yaratma • Tematik hisleri tasarlama
- Yapma, beceri (psikomotor): • Tematik ve temaya bağlı bahçe tasarımları geliştirme • Farklı meslek grupları ile ortak çalışabilme ve alanına özgü karar verme
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Giriş, tematik bahçe kavramı, bahçe sergileri,;tarihsel gelişimi, amaçları, bilimsel, eğitsel, eğlence, dinlence ile turizm yönünden getirdiği faydalar. Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
2. Hafta Çatı bahçeleri Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
3. Hafta Su bahçeleri, Yağmur bahçeleri, Şelale bahçeleri, Islak bahçeler, Çamur bahçeleri Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Terapi bahçeleri, Koku bahçeleri, Ruhani bahçeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
5. Hafta Hobi bahçeleri, Kaya bahçeleri, Çakıl bahçeleri, Kış bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
6. Hafta Formal ve İnformal temalı bahçeler, Sanat Bahçeleri, Labirent bahçeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Eğrelti bahçeleri, Sukulent bahçeler, Dekoratif çim bahçeleri, Çayırlık bahçeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
8. Hafta Yenilebilir şifalı bitkiler bahçeleri, Vahşi doğal bahçeler, Kıyı bahçeleri Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
9. Hafta Yol ve sirkülesyon bahçeleri, Egzotik, tropikal ve Akdeniz bahçeleri, Kurakçıl bahçeler Uygulama Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Taksonomik bahçeler, iğne yapraklılar bahçeleri, Ağaçlık bahçeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
11. Hafta Ormangülü ve açalya bahçeleri, gül bahçeleri, ortanca bahçeleri Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
12. Hafta Dikey bahçeler, Duvar bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Gölge bahçeler, Eğimli bahçeler, Goblen bahçeler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
14. Hafta Tozlaşma bahçeleri, Kelebek bahçeleri, Renk bahçeleri Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
Kaynaklar
Yaltırık, F. Dendroloji Ders Kitabı 1 Gymnospermae, İÜ Orman Fakültesi Yayınları.,1993, İstanbuL Anşin, R. Tohumlu Bitkiler Odunsu Taksonlar , KTÜ Orman Fakültesi Yayınları 1997, Trabzon. Turnuer R G. Botanica: The Illustrated A-Z of Over 10,000 Garden Plants and How to Cultivate Them. ISBN-10 : 1566491754, 1999, Welcome Rain.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 40,60
PY2 5 0 0 0 40,60
PY3 2 0 0 0 40,60
PY4 3 0 0 0 40,60
PY5 4 0 0 0 40,60
PY6 4 0 0 0 40,60
PY7 4 0 0 0 40,60
PY8 5 0 0 0 40,60
PY9 5 0 0 0 40,60
PY10 1 0 0 0 40,60
PY11 2 0 0 0 40,60
PY12 3 0 0 0 40,60
PY13 3 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 4,5 4,5
Uygulama 1 14 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0