Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Tarihi Çevre Koruma ve Planlama | PEM065 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
Dersin Koordinatörü |
Doç. Dr. Yasemin YILMAZ |
Dersi Verenler |
Doç. Dr. Yasemin YILMAZ |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Tarihi Çevre kavramı, içeriği ve kapsamını öğrencilere aktararak, Peyzaj Mimarlığında Tarihi Çevreyi koruyarak yeni yaşam alanları oluşturulmasında kullanılabilecek, ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri sunmaktır. |
Dersin İçeriği | İlk olarak, tarihi çevrenin ne olduğu ve neleri kapsadığı sorusu ele alınmaktadır. Ardından, tarihi çevreyi koruyan, düzenleyen ve yeniden işlevlendiren ulusal ve uluslararası kurumlar ve yasalar tanıtılmaktadır. Takip eden süreçte ise kültürel mirasın korunması fikrinin ortaya çıkışı ve gelişimine ilişkin değerlendirmeler yapılmaktadır. Derslerin daha iyi anlaşılmasını kolaylaştırmak için arkeoloji laboratuvarında teori ve pratiği iç içe geçiren, “Arkeoloji nedir?” ve “Bilgi üretim süreci nasıl işler?” gibi soruları arkeolojik buluntu topluluklarıyla ele alan bir ders veriliyor. Son olarak, Konuralp'e bir ziyaret gerçekleştirilerek arkeolojik alanlar, kentsel koruma alanları ve geleneksel mimari kalıntılar incelenerek ve dersler sahadan edinilen bilgilerle pekiştirilmektedir. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- Tarihi çevrenin içeriğini ve kapsamını kendi ifadeleriyle açıklama - Tarihi çevreyi korumayla ilgili Ulusal ve Uluslararası yasalara vakıf olmak. - Tarihi çevrenin Peyzaj Mimarlığı açısından önemini ayırt etme - Peyzaj düzenleme aşamalarında tarihi çevreyi koruyarak planlama - Kültürel miras hakkında bilgi sahibi olmak ve bu alanların korunmasına gönüllü destek vermek |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Tarihi Çevre Koruma ve Planlamaya Giriş | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
2. Hafta | Tarihi çevreyle ilgili kurumlar, süreçler ve yasalar | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
3. Hafta | Tarihi çevre ve kültürel miras: terminoloji ve kapsam | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
4. Hafta | Arkeolojik Sitler: Koruma ve Kullanma Koşulları (I ve II.Derece) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
5. Hafta | Arkeolojik Sitler: Koruma ve Kullanma Koşulları (III.Derece ve Kentsel Arkeolojik Sitler) | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
6. Hafta | Tarihi Sitler: Koruma ve kullanma koşulları | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
7. Hafta | Kentsel Sitler: Koruma ve kullanma koşulları | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
8. Hafta | Ara Sınav | |
9. Hafta | Koruma Amaçlı İmar Planı | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
10. Hafta | Tarihi Çevrede Alan Yönetimi | |
11. Hafta | Tarihi çevreyle ilgili uluslararası süreçler | Sözel Anlatım Görsel Sunum |
12. Hafta | Tarihi çevrenin korunmasında uluslararası sözleşmeler | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
13. Hafta | Düzce’deki Tarihi Çevre alanları gezisi | Arazi Çalışması Uygulama |
14. Hafta | Genel değerlendirme | Görsel Sunum Sözel Anlatım |
Kuban, D. (2000). Tarihi Çevre Korumanın Mimarlık Boyutu. Kuram ve Uygulama, YEM yayınları. |
Ahunbay, Z. (2000). Tarihi Çevre Koruma ve Restorasyon. YEM yayınları. |
Mustafa Servet Akbolat, M.S. (edit.) (2012), Kültürel Miras Mevzuatı, Anadolu Üniversitesi Yayınları. |
Özdoğan, M. (2001) Türk Arkeolojisinin Sorunları ve Koruma Politikaları. Arkeoloji ve Sanat Yayınları. |
Çolak, N.İ. (2015). Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Hukuku, On İki Levha Yayıncılık. |
Janet, B. (2015). International Cultural Heritage Law, Oxford Press, UK. |
Eres-Özdoğan, Z. (2016) Mimari ve Arkeolojik Koruma Kültürü Üzerine Yazılar Arkeoloji ve Sanat Yayınları |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | - |
PY2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | - |
PY3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | - |
PY4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | - |
PY5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | - |
PY6 | 4 | 3 | 5 | 5 | 4 | 4 | - |
PY7 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | - |
PY8 | 4 | 3 | 5 | 4 | 4 | 4 | - |
PY9 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 4 | - |
PY10 | 4 | 3 | 5 | 4 | 2 | 4 | - |
PY11 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY12 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 4 | - |
PY13 | 4 | 3 | 2 | 4 | 5 | 4 | - |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 2 | 14 | 28 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 1 | 14 | 14 |
Araştırma | 1 | 14 | 14 |
Uygulama | 2 | 4 | 8 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 1,5 | 1,5 |
Uygulama | 2 | 4 | 8 |
Toplam İş Yükü | 76,5 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |