Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sosyal Sorumluluk Projeleri PEM061 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi BEYZA HATIRNAZ
Dersi Verenler Dr. Öğr. Üyesi BEYZA HATIRNAZ
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Sosyal Sorumluluk projeleri geliştirebilme bilgi ve becerisi kazandırabilme.
Dersin İçeriği Sosyal Sorumluluğun Gelişimi
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Kurumsal kimlik, • Sorumluluk, • Vizyon, • Etik • Sosyal sorumluluk kavramları hakkında bilgi sahibi olacaktır
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Kurumsal sosyal sorumluluk kavramının tanımlanması ve diğer alanlarla ilişkilendirilmesi • Sosyal sorumluluk konusuna ilişkin prensiplerin öğrenilmesi • Sosyal sorumluluk alanlarının öğrenilmesi • Sosyal sorumluluk uygulamalarının nasıl yürütüldüğünün anlaşılması
- Yapma, beceri (psikomotor): • Meslek alanı ile ilişkili sosyal sorumluluk projeleri hazırlayabilme ve projeyi sonuçlandırma becerisine sahip olmak, • Sosyal sorumluluk projelerinin niteliklerini araştırabilme ve değerlendirebilme, • Sosyal Sorumluluk bilinci ve sosyal yeterliliklerinin artmsı
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Sosyal sorumluluk kavramı, amacı ve önemi Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
2. Hafta Sosyal Sorumluluğun Gelişimi Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
3. Hafta Kurumsal İtibar ve Sosyal Sorumluluk İlişkisi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
4. Hafta Sivil Toplum Kuruluşlarının Sosyal Sorumluluk Projelerindeki Yeri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati
5. Hafta Dünyada ve Türkiye’de uygulanan sosyal sorumluluk projeleri Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
6. Hafta Peyzaj Mimarlığı Meslek Disiplini Açısından Sosyal Sorumluluk Projeleri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
7. Hafta Sosyal Sorumluluk Projelerinin Hayata Geçiriliş Aşamaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
8. Hafta Ara Değerlendirme Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
9. Hafta Proje uygulamaları (proje ihtiyacı, tasarımı ve yürütülmesi uygulamalı olarak ) Çevre konularında sosyal sorumluluk projeleri Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma
10. Hafta Proje uygulamaları (proje ihtiyacı, tasarımı ve yürütülmesi uygulamalı olarak ) Ekonomi konularında sosyal sorumluluk projeleri Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Proje uygulamaları (proje ihtiyacı, tasarımı ve yürütülmesi uygulamalı olarak ) Toplumsal konularda sosyal sorumluluk projeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
12. Hafta Öğrenci Proje Sunumları, Eleştiri ve Tartışma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler
13. Hafta Öğrenci Proje Sunumları, Eleştiri ve Tartışma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Ders Saati Araştırma
14. Hafta Öğrenci Proje Sunumları, Eleştiri ve Tartışma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Ders Saati
Kaynaklar
İşletmelerde Sosyal Sorumluluk ve Etik”, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayını. Philip Kotler (2006), “Kurumsal Sosyal Sorumluluk”, MediaCat Yayınları Sabuncuoğlu, Zeyyat,(2011). İş Etiği, İstanbul: Beta.
• TAŞLIYAN, Mustafa; Kurumsal Sosyal Sorumluluk: Modern İş Dünyasının Vicdani Gereği, ASOMEDYA,ss. 22-42 Mayıs-Haziran 2012, s. 35
• BAŞAR, Banu; BAŞAR, Mehmet; Sosyal Sorumluluk Raporlaması ve Türkiye’deki Durumu, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 2006/2.
• AKHÜSEYİNOĞLU, Arzu; Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerinin Yürütülmesinde Kurumsal İletişim Araçlarının Etkisi Üzerine Bir araştırma, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2010.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 3 0 0 0 40,60
PY2 3 0 0 0 40,60
PY3 4 0 0 0 40,60
PY4 4 0 0 0 40,60
PY5 2 0 0 0 40,60
PY6 3 0 0 0 40,60
PY7 5 0 0 0 40,60
PY8 5 0 0 0 40,60
PY9 5 0 0 0 40,60
PY10 3 0 0 0 40,60
PY11 4 0 0 0 40,60
PY12 2 0 0 0 40,60
PY13 2 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 1 5
Araştırma 13 1 13
Diğer Faaliyetler 13 1 13
Sözel Anlatım 12 1 12
Ara Sınav 1 1 2 2
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 75
Dersin AKTS Kredisi 3,0