Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Sanat Tarihi | PEM059 | 1. Yarıyıl | 2 + 0 | 2,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | --- |
Dersin Koordinatörü |
Dr. Öğr. Üyesi Güzide Pınar KÖYLÜ |
Dersi Verenler |
Arş. Gör. Özkan IŞIK |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Sanat Tarihi Dersinin amacı, insanlık tarihi boyunca sanatın nasıl bir gelişim ve dönüşüm sürecini geçirdiğini açıklamak, tarihteki önemli sanatsal akımlar konusunda bilgi vermek ve özellikle modernleşme sürecinden sonraki (postmodern sanat) anlama ve yorumlamada öğrenciye yeni açılımlar sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Dersin bilgi, beceri, tutum ve yetkinlikleri kapsayacak şekilde en az 7 madde de belirtilecek çıktılar yazılmalıdır.) Bu program öğrencilerin; 1-Görsel duyarlılığa sahip, dünyaya geniş açıdan bakan, yeniliğe açık ve çok yönlü beğenileri olan bir kişilik geliştirmelerini, 2-Sanat yapıtını incelerken kullanacağı eleştirel tavrı, kültürel çevreyi oluşturan diğer nesnelere de uygulamalarını, 3- Sanatçıyı takdir etme yetisi kazanmalarını, 4- Yaşayan canlı bir sanat tarihi bilinci kazanmalarını, 5- Evrensel yapıtlarla birlikte bulunduğu coğrafyanın kültürel yapıtlarını, düşünce ve inançlarını, ulusal karakterini analiz etmelerini, 6-Tarihi eserleri sevme ve koruma bilinci geliştirmelerini, 7- Sanat eserlerinin özünde bulunan ruh ve estetik çabayı, sanatçının dünya insanlarına iletmek istediği mesajı değerlendirmelerini sağlayan bilgi, beceri ve tutum geliştirmelerini sağlar. 8- Öğrenciye yaşamı ve doğayı gözlemleme duyarlılığı kazandırmak. 9-Öğrencinin algı birikimini ve hayal gücünü geliştirmek. 10-Öğrencinin birikimlerini başka alanlarda kullanabilme becerisini geliştirmek. 11- Öğrenciye farklı tekniklerin anlatım zenginliğinin farkına vardırabilmek. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- 1-Görsel duyarlılığa sahip, dünyaya geniş açıdan bakan, yeniliğe açık ve çok yönlü beğenileri olan bir kişilik geliştirmelerini, 2-Sanat yapıtını incelerken kullanacağı eleştirel tavrı, kültürel çevreyi oluşturan diğer nesnelere de uygulamalarını, 3- Sanatçıyı takdir etme yetisi kazanmalarını, 4- Yaşayan canlı bir sanat tarihi bilinci kazanmalarını, 5- Evrensel yapıtlarla birlikte bulunduğu coğrafyanın kültürel yapıtlarını, düşünce ve inançlarını, ulusal karakterini analiz etmelerini, 6-Tarihi eserleri sevme ve koruma bilinci geliştirmelerini, 7- Sanat eserlerinin özünde bulunan ruh ve estetik çabayı, sanatçının dünya insanlarına iletmek istediği mesajı değerlendirmelerini sağlayan bilgi, beceri ve tutum geliştirmelerini sağlar. 8- Öğrenciye yaşamı ve doğayı gözlemleme duyarlılığı kazandırmak. 9-Öğrencinin algı birikimini ve hayal gücünü geliştirmek. 10-Öğrencinin birikimlerini başka alanlarda kullanabilme becerisini geliştirmek. 11- Öğrenciye farklı tekniklerin anlatım zenginliğinin farkına vardırabilmek. |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin Tanıtımı Rönesans Nedir | Ders Saati |
1. Hafta | Sanat Tarihi Bilimi Üzerine | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
2. Hafta | İlk Sanatsal Başlangıçlar Ve Yabanıl Topluluklar | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati |
2. Hafta | Rönesans Mimarisi | Ders Saati |
3. Hafta | Siena Okulu | Ders Saati |
3. Hafta | Sanatta Ayrımlaşma Ve Uzmanlaşma: Mısır, Mezopotamya Ve Hitit Sanatı | Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Görsel Sunum |
4. Hafta | Girit Ve Yunan Sanatı | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım |
4. Hafta | Floransa Okulu | Ders Saati |
5. Hafta | Venedik Okulu | Ders Saati |
5. Hafta | Roma Ve Bizans Sanatı | Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma |
6. Hafta | Ortaçağ'da Avrupa, Doğu Ve İslam Ülkeleri Sanatı | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
6. Hafta | Roma Ekolü | Ders Saati |
7. Hafta | Vize Sınavı | |
7. Hafta | Rönesans Ve Reformdan Sonra Avrupa'da Sanat | Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler |
8. Hafta | vize haftası | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
8. Hafta | Rönesans Heykel Sanatı | Ders Saati |
9. Hafta | Kuzey Rönesansı | Ders Saati |
9. Hafta | 18‐19. Yüzyılda Sanatı | Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
10. Hafta | Avangard Akımlar: 1. Romantizm Ve Realizm | Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım |
10. Hafta | Geç Rönesans Sanatı: Maniyerizm | Ders Saati |
11. Hafta | Barok Sanat - İtalya | Ders Saati |
11. Hafta | 2. Empresyonizm, Ekspresyonizm, Sembolizm Ve Fovizm | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları |
12. Hafta | 3. Kübizm, Fütürizm Ve Dadaizm | Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma |
12. Hafta | Barok Sanat İspanya | Ders Saati |
13. Hafta | Barok Sanat, Fransa | Ders Saati |
13. Hafta | 1900‐1950 Arası Sanatsal Süreç | Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım |
14. Hafta | 1950 Sonrası Sanat Ve Postmodernizm | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma |
14. Hafta | Barok Sanat, Hollanda | |
15. Hafta | Kitle İletişim Çağında Sanat | Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum |
XAVIER BARRAL I ALTET Sanat Tarihi, Dost Kitabevi, 2011. |
SELÇUK MÜLAYİM, Sanat Tarihi Metodu. Arkeoloji ve Sanat Tarihi Yayınları, 2. Baskı, Ankara 1983. |
NAZAN İPŞİROĞLU-MAZHAR İPŞİROĞLU, Oluşum Sürecinde Sanat Tarihi, Hayalbaz yayınları, 1basım, İstanbul, 2010. |
ERNST H. GOMBRİCH, Sanatın Öyküsü, REMZİ KİTABEVİ |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|
PY1 | 0 | 0 | 40,60,40,60,40,60,40,60 |
PY2 | 0 | 0 | 60,40,60,40,60,40,60 |
PY3 | 0 | 0 | 40,60,40,60,40,60,40,60 |
PY4 | 5 | 0 | 40,60,40,60,40,60,40,60 |
PY5 | 2 | 0 | 40,60,40,60,40,60,40,60 |
PY6 | 0 | 0 | 40,60,40,60,40,60,40,60 |
PY7 | 5 | 0 | 60,40,60,40,60,40,60 |
PY8 | 3 | 0 | 40,60,40,60,40,60,40,60 |
PY9 | 3 | 0 | 40,60,40,60,40,60,40,60 |
PY10 | 4 | 0 | 60,40,60,40,60,40,60 |
PY11 | 3 | 0 | 60,40,60,60,40,60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 15 | 1 | 15 |
Ödev 2 | 15 | 1 | 15 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Uygulama | 5 | 1 | 5 |
Uygulama DS | 14 | 2 | 28 |
Sınıf İçi Etkinlik | 10 | 1 | 10 |
Toplam İş Yükü | 75 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |