Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Peyzaj Yönetimi PEM054 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Pınar GÜLTEKİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Peyzaj yönetimi çalışmaları kapsamında dünyada ve ülkemizde peyzaj yönetiminin önemi ve gereğinin aktarılması, • Peyzaj yönetimi temel kavramlarının açıklanması, tanıtılması, • Peyzaj üzerindeki baskılar ve peyzaj yönetimi çalışmalarının irdelenmesi • Ülkemizde peyzaj yönetimine ilişkin sorunların aktarılması • Peyzaj Yönetimine temel teorik yaklaşımların aktarılması, • Avrupa peyzaj Sözleşmesi Kapsamında Peyzaj Yönetimi çalışmalarının irdelenmesi ve • Uluslararası ve ulusal çalışmalardan örneklerin verilmesi amaçlanmıştır.
Dersin İçeriği Peyzaj yönetimi kavramının tanımı, önemi, amacı, temel hedefleri, temel kavramları, ilkeleri, teorik yaklaşımlar, uluslararası ve ulusal örnekler, peyzaj yönetim projelerinin hazırlanma aşamaları, Avrupa Konseyi peyzaj yönetim rehberi, örnek bir alanda peyzaj yönetim projesinin hazırlanması
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Peyzaj Yönetimi, Avrupa Peyzaj Sözleşmesi, Peyzajların korunması, Peyzaj kalitesi
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Katılımcı yaklaşım ile peyzajların yönetimi • Peyzaj analizlerini, alanın doğal ve kültürel özelliklerine uygun olarak planlama ve yönetim modelleri • Peyzajların tarihsel gelişimini ve onlara yüklenen kültürel değerleri analiz edebilme ve yönetsel yaklaşımlar geliştirme
- Yapma, beceri (psikomotor): • Peyzaj yönetimi kavramını, niteliğini, tarihsel gelişimini ve işlevlerini tanımlar. • Peyzaj yönetiminde kontrol ve izleme süreçlerini oluşturur. • Peyzaj yönetiminde kırsal peyzaj planlama yöntem ve yaklaşımlarını analiz eder ve uygular. • Peyzaj mimarlığında yönetim ve organizasyonun gereği ve önemini, peyzaj etkinliklerinin planlaması ve yönetimi konusunda uygulamada da yararlı olacak bilgileri tanımlar.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Peyzaj Yönetiminin önemi, gereği ve kapsamı hakkında bilgi verilmesi Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
2. Hafta Peyzaj Yönetimi Kapsamında kavramlar, tanımlar ve tanımlamaların açıklanması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
3. Hafta Peyzaj yönetimi kavramının gelişim süreci, tarihi süreç içinde peyzajın korunması ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar ve günümüzdeki çalışmaların karşılıklı değerlendirmesi Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
4. Hafta Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ve bu kapsamda Peyzaj Yönetimi, Uluslar arası sözleşmelerin ülkemize getirdiği yükümlülükler ve bu çerçevede Avrupa Peyzaj Sözleşmesinde yer alan maddelerin ve açıklamaların, peyzaj yönetimi çalışmaları kapsamında değerlendirilmesi Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Araştırma
5. Hafta Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ve bu kapsamda Peyzaj Yönetimi, Araştırma Görsel Sunum Diğer Faaliyetler Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım
6. Hafta Peyzaj yönetiminin temel ilkelerinin ayrıntılı açıklaması Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
7. Hafta Peyzaj yönetiminin temel ilkelerinin planlama ve tasarım süreçlerine etkisinin açıklanması Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Araştırma
8. Hafta Ara Değerlendirme Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Peyzaj yönetiminin başarısındaki temel noktalar Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
10. Hafta Peyzaj Yönetimi çalışmalarına Dünyadan ve Ülkemizden örnekler, Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Diğer Faaliyetler
11. Hafta Avrupa Peyzaj Sözleşmesi Açısından Türkiye’de Peyzaj Yönetimine İlişkin Sorunlar ve çözüm önerileri Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
12. Hafta Öğrenci Ödev Sunumları Araştırma Diğer Faaliyetler Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
13. Hafta Öğrenci Ödev Sunumları Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
14. Hafta Öğrenci Ödev Sunumları Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
Kaynaklar
Anko, B. 1994. Application of landscape ecology inforestry. Landscape ecology - Ecologia del paesagio, a cura di D.Cattaneo & P. Semenzato, Atti del XXXI Corso di Cultura in Ecologia: 129-143
Anko, B. 1999. Environmental management of landscapes: Landscape Ecology. Environmental Management in Practice Vol. III. Ed. Nath, Bhaskar, Published by Routledge, London, pp.230-250.
Arapkirlioğlu, K. 2000. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi Çevre Politikalarının Ulusal Bölgesel Peyzajın Korunmasına ve Geliştirilmesine Katkıları, 19-21 Ekim 2000, Peyzaj Mimarlığı Kongresi, TOMMB Peyzaj Mimarları Kongre Kitabı. s. 11-18,
Kaboğlu, İ.Ö. 2003. Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’nde Peyzaj Hakkı. Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ve Türkiye. s.63-72. Yıldız Teknik Üniversitesi Basım-Yayın Merkezi, İstanbul.
Yaşamış, F.D. 2003. Avrupa Peyzaj Sözleşmesi’Çerçevesinde Türkiye’de Ekolojik Bölge Planlaması Esasına Dayalı Çevresel Planlama ve Yönetim. Avrupa Peyzaj Sözleşmesi ve Türkiye. s.63-72. Yıldız Teknik Üniversitesi Basım-Yayın Merkezi, İstanbul.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 5 0 0 0 40,60
PY2 3 0 0 0 40,60
PY3 3 0 0 0 40,60
PY4 5 0 0 0 40,60
PY5 4 0 0 0 40,60
PY6 2 0 0 0 40,60
PY7 3 0 0 0 40,60
PY8 3 0 0 0 40,60
PY9 3 0 0 0 40,60
PY10 3 0 0 0 40,60
PY11 4 0 0 0 40,60
PY12 4 0 0 0 -
PY13 1 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 1 5
Araştırma 13 1 13
Diğer Faaliyetler 15 1 15
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 12 1 12
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 75
Dersin AKTS Kredisi 3,0