Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Peyzaj Planlama Atölyesi | PEM053 | 1. Yarıyıl | 2 + 2 | 3,0 | 3,0 |
Ön Koşullar | Yok |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Ders |
Dersin Verilişi | Türkçe |
Dersin Koordinatörü |
Prof. Dr. Osman UZUN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencinin, İdari ya da ekolojik sınıra sahip bir alandaki peyzajın tanımlayabilmesi, varsa üst ölçekli planlarla bağlantılı olarak analiz edilmesi ve değerlendirebilmesine yönelik alternatif çözümler geliştirebilmesidir. |
Dersin İçeriği | Peyzaj planlama konusunda verilen bir alanla ilgili olarak gerekli envanter, analiz ve sentez çalışmalarının yapılarak plan kararlarının alınmasıdır. |
Ders Öğrenme Kazanımları |
- • Çalışılan alamda yapılan üst ölçekli mekânsal ve sosyal planları analiz etme - Peyzaj Planlama ve diğer planlar arasındaki ilişkiyi kurabilme - To develop different landscape planning approaches related to the area - • Peyzajın ekolojik yapısını ve işlevlerini açıklayarak, peyzajların planlanması, tasarımı ve yönetimi ile ilgili eylemlerde ekolojik yapının nasıl korunacağı konusunda alternatif proje ve rapor geliştirebilme - • Çalışılan alan üzerinde farklı senaryolar oluşturma - Peyzaj planı ve peyzaj planlama raporu hazırlama |
Hafta | Konular | Öğretim Yöntemleri |
---|---|---|
1. Hafta | Dersin kapsamı işleyişi hakkında bilgilendirme | Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati |
2. Hafta | Alanla ilgili üst ölçekli planların elde edilmesi ve analizi | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
3. Hafta | Alana ilişkin doğal peyzaj elemanlarnın elde edilmesi ve haritalanması | Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati |
4. Hafta | Alana ilişkin kültürel peyzaj elemanlarnın elde edilmesi ve haritalanması | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
5. Hafta | Peyzaj Planlamada kullanılan yöntemlerin tartışılması: McHarg, AngusHills, | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
6. Hafta | Peyzaj Planlamada kullanılan yöntemlerin tartışılması: Steinz, Lewis, Steiner vb | Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım |
7. Hafta | Ara sınav ve ara değerlendirme | Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım |
8. Hafta | Konya peyzaj planlama projesi ve yapılan analizler | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
9. Hafta | Malatya peyzaj planlama projesi ve yapılan analizler | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
10. Hafta | Yeşilırmak peyzaj Atlası projesi ve yapılan analizler | Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama |
11. Hafta | Çalışma alanına ilişkin Envanter raporunun hazırlanması | Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati |
12. Hafta | Çalışma alanına ilişkin Analiz raporunun hazırlanması | Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler |
13. Hafta | Çalışma alanına ilişkin Analiz raporunun hazırlanması | Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama Araştırma |
14. Hafta | Çalışma alanına ilişkin Sentez raporunun hazırlanması, peyzaj planı ve tartışılması | Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama |
• Uzun, O. 2015. Some of the Landscape Planning Approaches in the World and in Turkey. Environment and Ecology at the Beginning of 21st Century. Editörler: Prof. Dr. Recep EFE, Prof. Dr. Carmen BIZZARRI, Prof. Dr. İsa CÜREBAL, Prof. Dr. Gulnara N. NYUSUPOVA. St. Kliment Ohridski University Press. ISBN 978-954-07-3999-1. (61-79). Sofia. • Uzun, O., İlke E.F., G. Çetinkaya, G., F Erduran., S. Açıksöz, Peyzaj Planlama: Konya İli Bozkır-Seydişehir-Ahırlı-Yalıhüyük İlçeleri ve Suğla Gölü Mevkii Peyzaj Yönetimi Koruma ve Planlama Projesi. Editör: Osman UZUN, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara (175 sayfa). ISBN No: 978-605-4610-09-9. 2012. • Çetinkaya, G., Uzun, O., Peyzaj Planlama. Birsen Yayınevi. (219 sayfa). ISBN No: 978-975-511-608-2. 2014. • Uzun, O., Müderrisoğlu, H., Demir, Z., Kaya, L.G., Gültekin, P., Gündüz, S., 2015, Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına AKS Planlama ve Mühendislik Limited Şirketi, ISBN : 978-605-4610-82-2, 259 sayfa, Ankara. |
Program Yeterlilik | Katkı Düzeyi | DK1 | DK2 | DK3 | DK4 | DK5 | DK6 | Ölçme Yöntemi |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
PY1 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |
PY5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - |
PY6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | - |
PY7 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY8 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 60 |
PY9 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY10 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | - |
PY11 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | 2 | - |
PY12 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 | 60 |
PY13 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 60 |
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |
---|---|---|---|---|---|---|
Ders Katkı Düzeyi | Yok | Çok Düşük | Düşük | Orta | Yüksek | Çok Yüksek |
Ölçme Yöntemi | Yazılı sınav | Sözlü sınav | Ödev/Proje | Laboratuvar Çalışması | Sunum /Seminer |
Etkinlik | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Saati | 14 | 4 | 56 |
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları | 5 | 1 | 5 |
Araştırma | 5 | 1 | 5 |
Diğer Faaliyetler | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav 1 | 1 | 1 | 1 |
Ödev 1 | 6 | 1 | 6 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 76 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 3,0 |