Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Peyzaj Planlama Atölyesi PEM053 1. Yarıyıl 2 + 2 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Türkçe
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Osman UZUN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Öğrencinin, İdari ya da ekolojik sınıra sahip bir alandaki peyzajın tanımlayabilmesi, varsa üst ölçekli planlarla bağlantılı olarak analiz edilmesi ve değerlendirebilmesine yönelik alternatif çözümler geliştirebilmesidir.
Dersin İçeriği Peyzaj planlama konusunda verilen bir alanla ilgili olarak gerekli envanter, analiz ve sentez çalışmalarının yapılarak plan kararlarının alınmasıdır.
Ders Öğrenme Kazanımları - • Çalışılan alamda yapılan üst ölçekli mekânsal ve sosyal planları analiz etme
- Peyzaj Planlama ve diğer planlar arasındaki ilişkiyi kurabilme
- To develop different landscape planning approaches related to the area
- • Peyzajın ekolojik yapısını ve işlevlerini açıklayarak, peyzajların planlanması, tasarımı ve yönetimi ile ilgili eylemlerde ekolojik yapının nasıl korunacağı konusunda alternatif proje ve rapor geliştirebilme
- • Çalışılan alan üzerinde farklı senaryolar oluşturma
- Peyzaj planı ve peyzaj planlama raporu hazırlama
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Dersin kapsamı işleyişi hakkında bilgilendirme Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
2. Hafta Alanla ilgili üst ölçekli planların elde edilmesi ve analizi Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
3. Hafta Alana ilişkin doğal peyzaj elemanlarnın elde edilmesi ve haritalanması Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
4. Hafta Alana ilişkin kültürel peyzaj elemanlarnın elde edilmesi ve haritalanması Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
5. Hafta Peyzaj Planlamada kullanılan yöntemlerin tartışılması: McHarg, AngusHills, Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
6. Hafta Peyzaj Planlamada kullanılan yöntemlerin tartışılması: Steinz, Lewis, Steiner vb Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım
7. Hafta Ara sınav ve ara değerlendirme Ders Saati Uygulama Sözel Anlatım
8. Hafta Konya peyzaj planlama projesi ve yapılan analizler Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
9. Hafta Malatya peyzaj planlama projesi ve yapılan analizler Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
10. Hafta Yeşilırmak peyzaj Atlası projesi ve yapılan analizler Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama
11. Hafta Çalışma alanına ilişkin Envanter raporunun hazırlanması Sözel Anlatım Uygulama Ders Saati
12. Hafta Çalışma alanına ilişkin Analiz raporunun hazırlanması Uygulama Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler
13. Hafta Çalışma alanına ilişkin Analiz raporunun hazırlanması Ders Saati Diğer Faaliyetler Uygulama Araştırma
14. Hafta Çalışma alanına ilişkin Sentez raporunun hazırlanması, peyzaj planı ve tartışılması Ders Saati Araştırma Diğer Faaliyetler Uygulama
Kaynaklar
• Uzun, O. 2015. Some of the Landscape Planning Approaches in the World and in Turkey. Environment and Ecology at the Beginning of 21st Century. Editörler: Prof. Dr. Recep EFE, Prof. Dr. Carmen BIZZARRI, Prof. Dr. İsa CÜREBAL, Prof. Dr. Gulnara N. NYUSUPOVA. St. Kliment Ohridski University Press. ISBN 978-954-07-3999-1. (61-79). Sofia. • Uzun, O., İlke E.F., G. Çetinkaya, G., F Erduran., S. Açıksöz, Peyzaj Planlama: Konya İli Bozkır-Seydişehir-Ahırlı-Yalıhüyük İlçeleri ve Suğla Gölü Mevkii Peyzaj Yönetimi Koruma ve Planlama Projesi. Editör: Osman UZUN, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara (175 sayfa). ISBN No: 978-605-4610-09-9. 2012. • Çetinkaya, G., Uzun, O., Peyzaj Planlama. Birsen Yayınevi. (219 sayfa). ISBN No: 978-975-511-608-2. 2014. • Uzun, O., Müderrisoğlu, H., Demir, Z., Kaya, L.G., Gültekin, P., Gündüz, S., 2015, Yeşilırmak Havzası Peyzaj Atlası. T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü adına AKS Planlama ve Mühendislik Limited Şirketi, ISBN : 978-605-4610-82-2, 259 sayfa, Ankara.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 Ölçme Yöntemi
PY1 3 3 3 3 3 3 3 60
PY2 5 5 5 5 5 5 5 60
PY3 3 3 3 3 3 3 3 60
PY4 4 4 4 4 4 4 4 -
PY5 5 5 5 5 5 5 5 -
PY6 4 4 4 4 4 4 4 -
PY7 3 3 3 3 3 3 3 60
PY8 5 5 5 5 5 5 5 60
PY9 1 0 0 0 0 0 0 -
PY10 1 0 0 0 0 0 0 -
PY11 2 2 2 2 2 2 2 -
PY12 3 3 3 3 3 3 3 60
PY13 4 4 4 4 4 4 4 60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 5 1 5
Araştırma 5 1 5
Diğer Faaliyetler 2 1 2
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 6 1 6
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76
Dersin AKTS Kredisi 3,0