Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Peyzaj Mimarlığında Pazarlama Teknikleri ve Yönetimi PEM050 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Yaşar Selman GÜLTEKİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Temel pazarlama kavramları ve peyzaj mimarlığında pazarlama uygulamaları konusunda anlayış geliştirmektir.
Dersin İçeriği Düşünme, bilgi: Ana pazar bölümlerini, ürün pazarlaması, endüstri büyüklüğü, rekabet, dağıtım kanalı performans ve strateji geliştirme gibi özel sektör pazarlamasının yapısını kavramak, Peyzaj mimarlığı disiplinde pazarlama uygulamalarını anlamak. Hissetme, tutum (duyuşsal): Pazarlama ve işletmecilik ile ilgili sorunların analizi yoluyla problem çözme ve karar verme yeteneklerinin geliştirilmesi, Pazarlama sürecini ve pazarlama çevresini analiz etmek, Peyzaj mimarlığına ilişkin, planlama, üretim, dağıtım, satış ve faydalanma gibi alanlardaki yeni gelişmelere hâkim olmak Yapma, beceri (psikomotor): Temel pazarlama ilkelerini kavrayarak peyzaj mimarlığı ile ilgili ürünlerin, hizmetlerin ve düşüncelerin pazarlanmasında uygulayabilmek, Peyzaj mimarlığında sağlıklı pazarlama kararları alabilecek analitik yetenekler kazanmak.
Ders Öğrenme Kazanımları - Ana pazar bölümlerini, ürün pazarlaması, endüstri büyüklüğü, rekabet, dağıtım kanalı performans ve strateji geliştirme gibi özel sektör pazarlamasının yapısını kavramak, Peyzaj mimarlığı disiplinde pazarlama uygulamalarını anlamak.
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Derse giriş, müfredat ile devam ve sınav politikalarının tanıtımı, ödevler ve dersin işleniş şekli, yararlanılacak kaynaklar Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
2. Hafta Giriş, işletme işlevleri ve pazarlamanın yeri, pazarlamanın gelişim süreci, pazarlama yaklaşımları Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Sözel Anlatım Araştırma
3. Hafta Pazarlama eylemleri, pazarlama karması ve pazarlama yönetimi Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum
4. Hafta Pazarlama yönetimi kavramı ve ormancılıkta pazarlama, ormancılıkta pazarlama çevresi, ormancılıkta pazar ve pazar analizi Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım
5. Hafta Peyzaj mimarlığında pazarlamanın yapısı ile ilgili sunum Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
6. Hafta Tüketici satın alma davranışları, hedef pazarın seçimi, Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum
7. Hafta Ürün ve hizmetler, üretim malları, hammaddeler: peyzaj mimarlığı odaklı değerlendirmeler Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
8. Hafta Ara sınav Ders Saati Araştırma Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
9. Hafta Ürün yaşam eğrisi ve özellikleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler
10. Hafta Dağıtım kanalı, dağıtım kanalındaki eylemler ve peyzaj mimarlığındaki durumu Diğer Faaliyetler Araştırma Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları
11. Hafta Peyzaj mimarlığında fiziksel dağıtım Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
12. Hafta Fiyatlandırma, fiyatlama politikaları, fiyatlama süreci, peyzaj mimarlığında fiyatlama Görsel Sunum Ders Saati Diğer Faaliyetler Sözel Anlatım Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma
13. Hafta Satış ve tutundurma Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Araştırma Diğer Faaliyetler Görsel Sunum Sözel Anlatım
14. Hafta Yeşil pazarlama, sertifikalı ürünler piyasası, ödev teslimi, öğrenci sunumları Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları Diğer Faaliyetler Araştırma
Kaynaklar
Mucuk, İ., 2016. Pazarlama İlkeleri, Genişletilmiş 20. Basım, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
İlter, E., Ok, K., 2012. Ormancılık ve Orman Endüstrisinde Pazarlama İlkeleri ve Yönetimi (Örnek Olaylarla), 3. Baskı, ISBN: 978-975-96967-5-7.
Pazarlama Yönetimi, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Ders Kitabı
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 40
PY2 3 0 40,60
PY3 4 0 40,60
PY4 3 0 40,60
PY5 2 0 40
PY6 4 0 40,60
PY7 5 0 40,60
PY8 5 0 40,60
PY9 5 0 40,60
PY10 3 0 40,60
PY11 3 0 40,60
PY12 4 0 40,60
PY13 4 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 20 1 20
Araştırma 15 1 15
Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 10 1 10
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 75
Dersin AKTS Kredisi 3,0