Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Peyzaj Donatı Elemanlarında Kullanılan Ağaç Türleri PEM048 1. Yarıyıl 2 + 0 2,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi Yüz yüze
Dersin Koordinatörü Doç. Dr. Kamile TIRAK HIZAL
Dersi Verenler Doç. Dr. Kamile TIRAK HIZAL
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Bu dersin amacı öğrencilerin ahşap hakkında genel bilgilerin ışığında kullanım yeri hakkında yorum yapabilmesini, malzeme seçiminde karar verebilmesini, uygulamada kullanılan ahşapta karşılaşılabilecek sorunların nasıl irdelenmesi gerektiğini kavramasını sağlamaktır.
Dersin İçeriği Düşünme, bilgi: Dış mekana uygun ahşap türleri hakkında yorum yaparak bu türlerin tanınmasında gerekli kavramları açıklar. Hissetme, tutum (duyuşsal): Tasarımlara uygun tür seçiminde karar verip karşılaşılabilecek sorunlara mantıklı çözümler bulur. Yapma, beceri (psikomotor): Ahşabın özelliklerini göz önünde bulundurarak tasarımlara farklı bir boyut kazandırır.
Ders Öğrenme Kazanımları - Bilgi: Çevresel ve toplumsal sürdürebilirlik ilkeleri çerçevesinde (kamu yararı ve değerini gözeterek) planlama, tasarım, yönetim etkinlikleri ve araştırmalarını yürütecek güncel bilgileri kazanma, yansıtabilme bilgi ve kavrayışına sahip olmak,
- Bilgi: Sürdürülebilir kaynak yönetimine ilişkin planlama ve tasarım yaklaşımlarında sağlıklı yaşam ve gıdaya erişim, dirençlilik, iklim değişikliği yönetimi, kırsal/kentsel kalkınma ve teknoloji kullanımına yönelik bilgilere sahip olmak,
- Bilgi: Alanıyla ilgili evrensel, kurumsal ve mesleki etik değerler hakkında bilgiye sahip olmak,
- Bilgi: Alanıyla ilgili, ulusal ve uluslararası normlar, sözleşmeler mesleki ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar hakkında bilgiye sahip olmak,
- Beceri: Yaşanılan coğrafyanın karşı karşıya kaldığı etki, baskı ve değişimlerde mekânsal/zamansal ölçek bağlamında peyzaj içindeki süreçlerin bütünsel algılanması, planlanması, tasarlanması ve yönetim modellerinin oluşturulması için gerekli araçları kullanma becerisi,
- Beceri: Planlama ve tasarım süreçlerinde alana özgü kuram ve yöntemlere uygun, alternatif kurgu ve çözümleri geliştirebilme becerisi,
- Beceri: Disiplinler arası / transdisipliner ekip içinde, sorumluluk alarak işbirlikçi ve kapsayıcı bir biçimde hedefleri belirleme, görevleri planlama ve katılımcı bir şekilde çalışabilme becerisi,
- Beceri: Alana özgü konularda bireysel görüşlerini tartışabilme ve kendini geliştirebilme becerisi,
- Yetkinlik: Sürdürülebilir, yenilikçi ve girişimci yaklaşımları içselleştirerek, yaşam boyu öğrenme ve araştırma bilinciyle hareket etme yetkinliği,
- Yetkinlik: Alanındaki gelişmeleri izleyecek ve iletişim kuracak düzeyde yabancı dil yetkinliği,
- Yetkinlik: Meslek alanında evrensel ilkelerden hareketle, çevre haklarına, sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, adil ve katılımcı bir bilinçle karar verme yetkinliği,
- Yetkinlik: Peyzaj Mimarlığı kuramı ve metodolojisi, açık yeşil alan planlaması, yeşil ve mavi altyapı, kültürel peyzajların yönetimi, korunması ve yorumlanması becerileri ile peyzaj yönetimi konularındaki bilgisini dikkate alarak alanıyla ilgili proje hazırlama, uygulama, yönetme ve izleme yetkinliği,
- Yetkinlik: Farklı ölçeklerdeki peyzajların yönetimi, alt yapı projelerinin planlama ve tasarımı, materyal ve konstrüksiyon teknikleri konusundaki bilgilerini alanındaki bilgi teknolojileri ile bütünleştirerek, fidanlık, uygulama ve büro staj deneyimiyle peyzaj planlama, tasarım ve materyal konusunda disiplinler arası işbirlikleri içinde projeler üretme yetkinliği,
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Ahşabın tanımı, kullanım yerleri Görsel Sunum Ders Saati Sözel Anlatım
2. Hafta Ahşabın özellikleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati
3. Hafta Ahşap donatı elemanları Sözel Anlatım Ders Saati Görsel Sunum
4. Hafta Kullanım yerinde ahşaptan istenilen özellikler Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum
5. Hafta Ahşabın makroskobik görünüş özellikleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Ders Saati Uygulama
6. Hafta Ahşabın makroskopik olarak tanınması Ders Saati Görsel Sunum Sözel Anlatım Uygulama
7. Hafta Dünyada ve ülkemizde ticareti yapılan odun türleri Uygulama Ders Saati Görsel Sunum
8. Hafta Ara sınav Ders Saati
9. Hafta Yerli ağaç odunları, tanınması ve kullanımı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
10. Hafta Yerli ağaç odunları, tanınması ve kullanımı Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama Ders Saati
11. Hafta Ülkemizde en çok kullanılan yabancı ağaç odunları, tanınması ve kullanımı Ders Saati Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
12. Hafta Ülkemizde en çok kullanılan yabancı ağaç odunları, tanınması ve kullanımı Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
13. Hafta Ödev Sunumu Ders Saati Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
14. Hafta Ödev Sunumu Görsel Sunum Uygulama Ders Saati Sözel Anlatım
Kaynaklar
• Yılmaz Bozkurt, Nurgün Erdin “Ağaç Teknolojisi”, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayını, 2011 (372 s.), ISBN: 978-9754049008 • Nurgün Erdin, Yılmaz Bozkurt “ Ticarette Önemli Yabancı Ağaçlar”, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayını, 2013 (534 s.), ISBN: 978-9754049121. • Nurgün Erdin, Yılmaz Bozkurt “Odun Anatomisi” ”, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayını No. 506, 2013 (534 s.), ISBN: 978-9754049329. • Core H. A., Cote W.A, and Day A.C “Wood Structure and Identification”, Syracuse University Press, 1976, (168), ISBN: 0-8156-5041-8 • Güngör Uzun “Peyzaj Könstrüksiyonu”, Ç.Ü Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:125, Ders Kitapları Yayın No: A-37 • Franz F. P. Kollmann, Wilfred A Cote, “ Principles of Wood Science and Technology- I Solid Wood”, Springer-Verlag, 1968, New York , (604 p). • Forest Products Laboratory “Wood Handbook —Wood as an engineering material” , 2010, General Technical Report FPL-GTR-190. Madison, WI: U.S. Department of Agriculture, Forest Service, Forest Products Laboratory. 508 p. • Bhat, K.M:, Thulasidas P.K., Hussain k.H. “A Handbook of Lesser Known Timbers”, Kerala Forest Research Institute, Research report no.304, ISSN 0970-8103, (22 p), 2007. • Edward S. Ayensu, Albert Bentum “Commercial Timbers of West Africa”, Smithsonian Institution Press, 1974, Washington, 73-p. • Flavio Ruffinatto , Alan Crivellaro, Alex Wiedenhoeft “Review of Macroscopic features for Hardwood and Softwood Identification and a Proposal for a New Character List”, IAWA Journal, 36 (2), 2015: 35 p. • http://www.wood-database.com/wood-articles/wood-identification-guide/ https://woodidentification.net/contact/
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 DK4 DK5 DK6 DK7 DK8 DK9 DK10 DK11 DK12 DK13 Ölçme Yöntemi
PY1 3 5 3 3 3 3 4 5 3 4 1 4 2 3 -
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 2 28
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 30 30
Araştırma 1 10 10
Diğer Faaliyetler 1 10 10
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 80
Dersin AKTS Kredisi 3,0