Ders Bilgileri

Ders Bilgileri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Özel Bahçe Düzenleme Tekniği PEM047 1. Yarıyıl 2 + 2 3,0 3,0
Ön Koşullar Yok
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Ders
Dersin Verilişi
Dersin Koordinatörü Prof. Dr. Engin EROĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Amacı Peyzaj mimarlığı çalışma konuları içerisinde yer alan bahçe sergisi, botanik bahçesi, hayvanat bahçesi, kaya bahçesi, yenilebilir bahçeler, tozlaşma bahçeleri, koku bahçeleri, hobi bahçeleri, yağmur bahçeleri, dikey bahçeler, çatı bahçeleri gibi özel nitelikli düzenlemelerin tasarım yaklaşımları ve kurgularının benimsetilmesi.
Dersin İçeriği Japon, İngiliz, Fransız gibi dünya bahçeleri ve bu bahçelerin düzenleme teknikleri ile ilgili bilgiler edinmek • Günümüz peyzaj mimarlığı gelişimleri ile ortaya çıkan Dikey Bahçe, Çatı Bahçesi ve Yağmur Bahçeleri gibi bazı yeni teknikler öğrenmek • Doğal bahçeler ve kaya bahçelerin uygulaması ve tasarımını öğrenmek • Özel bahçe tasarımlarında kullanılan peyzaj materyallerini tanımak • Özel bahçe tasarımlarında kullanılan bitki materyalini öğrenmek • Elde ettiği öğrenim bilgileri ile ortaya bir proje koyabilmek • Özellikle Proje gibi uygulamalı derslere altlık oluşturmak
Ders Öğrenme Kazanımları - Düşünme, bilgi: • Özel nitelikli bahçe tasarımlarını ayırt etme • Tasarım teknikleri açısından yenilikçi yaklaşımları yorumlama, • Farklı bitki örtüsü kullanımlarını sürdürülebilir kılma
- Hissetme, tutum (duyuşsal): • Duyusal ve algısal olarak sürdürülebilir yeni peyzaj yaklaşımlarını kavrama,
- Yapma, beceri (psikomotor): • Özel nitelikli sayılabilecek bir tasarım yaklaşımı benimseme • Modern ve geleneksel tasarım yöntemlerini harmanlama
Haftalık Konular (İçerik)
Hafta Konular Öğretim Yöntemleri
1. Hafta Özel nitelikli bahçe kavramı ve özel bahçe örneklerinin irdelenmesi Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
2. Hafta Özel nitelikli bahçelerin bilimsel araştırmalardaki yerinin tartışılması ve bilimsel bir araştırma konusu olma durumunun değerlendirilmesi Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
3. Hafta Hayvanat bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
4. Hafta Botanik bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
5. Hafta Bahçe sergileri Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
6. Hafta Yağmur bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
7. Hafta Çatı bahçeleri Görsel Sunum Uygulama Sözel Anlatım
8. Hafta Dikey bahçeler Uygulama Görsel Sunum Sözel Anlatım
9. Hafta Yenilebilir bahçeler Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
10. Hafta Hobi bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
11. Hafta Koku ve tozlaşma bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
12. Hafta Kaya bahçeleri Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
13. Hafta Örnek bir uygulama planı oluşturma Sözel Anlatım Görsel Sunum Uygulama
14. Hafta Örnek bir uygulama planı oluşturma Sözel Anlatım Uygulama Görsel Sunum
Kaynaklar
Yaltırık, F. Dendroloji Ders Kitabı 1 Gymnospermae, İÜ Orman Fakültesi Yayınları.,1993, İstanbuL Anşin, R. Tohumlu Bitkiler Odunsu Taksonlar , KTÜ Orman Fakültesi Yayınları 1997, Trabzon. Turnuer R G. Botanica: The Illustrated A-Z of Over 10,000 Garden Plants and How to Cultivate Them. ISBN-10 : 1566491754, 1999, Welcome Rain.
Dersin Öğrenme Kazanımlarının Program Yeterlilikleri İle İlişkisi
Program Yeterlilik Katkı Düzeyi DK1 DK2 DK3 Ölçme Yöntemi
PY1 4 0 0 0 40,60
PY2 5 0 0 0 40,60
PY3 2 0 0 0 40,60
PY4 3 0 0 0 40,60
PY5 4 0 0 0 40,60
PY6 4 0 0 0 40,60
PY7 4 0 0 0 40,60
PY8 5 0 0 0 40,60
PY9 5 0 0 0 40,60
PY10 1 0 0 0 40,60
PY11 2 0 0 0 40,60
PY12 3 0 0 0 40,60
PY13 3 0 0 0 40,60
*DK = Ders Kazanımı.
0 1 2 3 4 5
Ders Katkı Düzeyi Yok Çok Düşük Düşük Orta Yüksek Çok Yüksek
Ölçme Yöntemi Yazılı sınav Sözlü sınav Ödev/Proje Laboratuvar Çalışması Sunum /Seminer
AKTS / İş Yükü Tablosu
Etkinlik Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Saati 14 4 56
Ön Hazırlık, Pekiştirme Çalışmaları 1 4,5 4,5
Uygulama 1 14 14
Ara Sınav 1 1 1 1
Final 1 1 1
Toplam İş Yükü 76,5
Dersin AKTS Kredisi 3,0